13 May, 2009

Masihkah Ada Telur?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Pakatan Rakyat, Reformasi tagged , , , at 12:28 am by Ketua Perusuh

Maafkan saya sekiranya tajuk komentar saya kali ini agar kurang sopan bunyinya. Setelah seharian mencari satu tajuk yang sesuai, namun hanya inilah sahaja tajuk yang saya rasakan paling sesuai untuk menggambarkan senario dan isi kandungan komentar saya kali ini.

Zambry Kadir mengusulkan didalam rayuannya yang dibicarakan di Mahkamah Rayuan semalam agar perlunya ada satu penangguhan perlaksanaan keputusan Mahkamah Tinggi yang mengesahkan bahasa Nizar Jamaluddin adalah Menteri Besar Perak Darul Ridzuan yang sah. Alasan yang dikemukakan oleh para peguam Zambry Kadir adalah jika ianya dibenarkan, kemungkinan DUN Perak akan dibubarkan dan seterusnya kes rayuan beliau hanyalah akan menjadi satu nilaian akademik sahaja (sia-sia).

Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak Darul Ridzuan menginginkan satu penyelesaian yang adil bagi semua rakyat Negeri Perak iaitu dengan membubarkan DUN Perak dan seterusnya memungkinkan satu piliharaya peringkat negeri diadakan secara menyeluruh. Dengan ini dapatlah rakyat (para pengundi) menentukan pilihan mereka sama ada mahukan Pakatan Rakyat memerintah Perak atau Barisan Nasional memerintah Perak.

Persoalan yang ingin saya kemukakan adalah kenapakah pihak Barisan Nasional bermati-matian berusaha untuk menghalang terjadinya pembubaran DUN Perak dan seterusnya memungkinkan satu pilihanraya peringkat negeri diadakan? Adakah kerana Barisan Nasional sedar bahawa jika DUN dibubarkan dan adanya pilihanraya, maka mereka pasti akan dikalahkan dengan seteruk yang mungkin (kemungkinan Barisan Nasional akan berkubur di Negeri Perak)? Ataupun mereka sebenarnya tidak berani untuk berhadapan secara “jantan” dengan rakyat?

Jika Barisan Nasional “masih ader telur”, tentunya mereka berani untuk berhadapan dengan satu pilihanraya peringkat negeri yang sepatutnya adil, telus dan saksama.

Yang pastinya saya beranggapan bahawa Zambry Kadir dan Najib Razak sememangnya telah “kecut telur” dalam melihat tindakbalas (respon) daripada rakyat marhaen yang menolak Barisan Nasional pada skala mega. Saya dapati jika Zambry Kadir dan Najib Razak berterusan mengusutkan lagi masalah di Negeri Perak Darul Ridzuan, janganlah kita terkejut bahawasanya pada PRU13 nanti, kemungkinan hanya tinggal 2 negeri sahaja dibawah Barisan Nasional (Johor dan Sarawak). Negeri yang lain mungkin akan kecundang tahap mega kepada Pakatan Rakyat.

Selagi kemelut ini tidak diselesaikan secara membubarkan DUN dan membuat satu pilihanraya peringkat negeri, selagi itulah saya beranggapan bahawa Zambry Kadir, Najib Razak dan Barisan Nasional umumnya sudah tidak “bertelur” lagi. Kalau anda (Zambry Kadir, Najib Razak dan Barisan Nasional) rasakan bahawa anda “masih ada telur”, silakan kita bersilat dipadang yang rata secara anak jantan.

Zambry Kadir, masihkah ada telur?

Ketua Perusuh
Bekas Felo Kanan
Institut Kajian Strategik Dan Antarabangsa – ISIS

28 Comments »

  1. ilhamghaz said,

    Salam KP,
    Saya sentiasa mengikuti tulisan saudara dalam blog ini dan sentiasa bersetuju dengan segala yang ditulis, saya juga menyokong segala isi yang dikemukakan dan cara penyampaian yang memang patut untuk sesiapa yang membacanya…

    Zambry Kadir, Najib Razak dan Barisan Nasional….termasuk juga UMNO, telur mereka semua sudah jadi TELUR TEMBELANG amat busuk busuk sebab itu mereka tidak lagi anak jantan!

    • john said,

      sama mcm telur anda juga…

  2. A Voice said,

    Bukan takut, tapi BN pun bukan bodoh …

    Petikan posting saya semalam:

    Pihak Pakatan Rakyat mahukan Dewan Undangan Negeri dibubar supaya pilihanraya umum negeri dapat dijalankan. Dari menyerah kalah dan memberi BN kemenangan mudah, pilihanraya lebih menguntungkan dari segi politik. Kalau menang, momentum mereka berterusan dan kalau kalah, itu perkara biasa dan cuba lagi.

    Slogan yang disebut “Let the people decide”. Disebalik slogan yang agak klise ini, sebenarnya pihak PR yakin mereka akan dapat memenangi PRU.

    Pihak Barisan Nasional yang dalam kedudukkan yang lebih selesa (advantage) tidak mahu bubar. Bukan takut untuk kembali kepada rakyat. Bukan semestinya mudah untuk Pakatan Rakyat menang. Bukan kekurangan isu untuk menghadapi pilihanraya. Tapi, buat apa susah-susah dan lepaskan kelebihan majoriti 28 + 3.

    Slogan mereka adalah “majority rule.” Disebalik slogan agak klise juga, ia satu cabaran kepada Pakatan Rakyat untuk “bertanding” di sidang DUN.

    Seterusnya di sini

    Permintaan untuk bubar juga adalah psy-game.

    Siapa yang hjilang majoriti? Siapa yang cuba menggunakan manouvre mempolitik untuk bubar DUN dan secara haram memaksa 3 bebas berhenti?

    Siapa pula ambil pendekatan mahkanah dulu? Bukankah Nizar buat saman ke atas Zambry ie keputusan Sultan?

    BIla mahkamah tidakmenyebelahi mereka, mereka engkar dalam hal Sivalumat menggantung 10 ADUN BN?

    Pendekatan mana mereka mahu dalam penyelesaian? Mahkamah? Sultan? Buat satu2 lah. Settle satu, satu lagi cara.

    • rajachulan said,

      Dear Fren,

      I hope Sultan Azlan will be wise enough to remedy his previous mistake. He should know very well that in a Democracy, the will of the people is supreme.

      He (Sultan Azlan) should also very well know how the support of the 2 ex-PKR ADUNS were obtained by BN. It is well known to all that they were both trapped into an act of corruption and they enticed to accept a deal to support BN in order to save themselves!

      The believe that BN has a majority in the Perak state assembly is therefore seriously defective. I am alarmed that the Sultan can ignore this. The Rakyat, are no ex-Lord Presidents but they all know this simple fact. The rakyat are therefore very angry with the Sultan on this, I am sure.

      To me the ball is now at the Sultan’s court so to speak.
      It is only right that the Sultan undo what the mess he had done in the first place to Perak and its democracy.

      Cheers,
      Raja Chulan

    • Terence said,

      bro,

      obviously u penyokong buta BN. I kesian kat u kerana u masih BUTA. i Malaysian Chinese pun sudah sedar, u bila lagi?

      sultan of Perak tak ada kuasa mintak MB Nizar resign lar. U kalau tak tau, baca banyak sikit lar. gomen kan bagi rm1000 bagi u beli bahan bacaan? gunakannya dengan bijak lar. jangan tuduh bukan2.

      akhir sekali, i kesal dengan u ler. sorry for u man.

      Rakyat Malaysia berbangsa Cina,
      Terence

    • chotek said,

      what are u talking about … mengaku je lah, org umno or bn memang tak pandai law lansung, tahu pasal duit je.since abdullah badawi, turun ke najib and then kes si zamri, org bodoh pun kalau tengok news pun tahu apa itu stay order. u pun tak tahu ke. dan tak malu2 si zamri kata dia masih MB perak yg sah, sedang high court dah terang2 kata nizar MB yang sah. dan dengan takde segan silu dia akan menyambung balik tugas sebagai menteri besar bila di temu ramah semalam… my oh my …

      • qist said,

        sudahlah mereka tu tolol (bukan setakat tak tahu law ajer, isu moral pun panjang lebar senarainya. Just see how they kutip the two ADUNs with moral issues, skrg senyap ajer kes tu (lihat pula kes rayuan zambry mcm celaka je speedy gila prosesnya, paling aneh kalau nak ikutkan kes2 lain kena tunggu sampai mati baru dispose off), me myself and majority of us here yg masih lagi waras tak mahu pemimpin kotor dan tolol. kalau ada yg tolol dari pakatan pun tolonglh halau mereka cpt2 sblm satu2 nya coalition yg waras, bijak dan bersih ini membusuk oleh si tamak haloba dari BN yg masuk pakatan rakyat with bad faith.

    • bisagah said,

      Bebas biasa tidak menyokong BN dan kalau tidak ada kes mahkamah tidak mungkin jadi katak.

      • qist said,

        dan aku paling pelik, bukan aku nk menjatuhkan maruah melayu yg memimpin tapi aku tgk dorang ni kalau in powers kejap aje kelabu mata dgn duit, pangkat dan mcm2 lagi godaan (termasuklah rasuah seks). Dari segi moral memang dah tak bermoral, dari segi agama plk, memang dah jadi penghuni tetap ahli neraka. Aku ckp ni general la kpd semua pemimpin melayu baik dari PR atau BN. Kena kaji balik lah criteria seorg pemimpin dr sudut syariah, muka2 puaka dlm politik ni mmg tak lyk langsung, mcm langit dgn tahi anjing yang terlekat di selipar jepun.

    • john said,

      korang ni minta pembangkang menang sebab korang pun nak dapat share…mata duitan juga korang ni…

  3. Hamba said,

    Dey Zambri, kasi teh satu! Telur separuh masak 2 biji! Oi, thambi, pekak ke? Telur 2 biji!!!! Apa? Kau takde telur??? Patut le!!!!!! Lain kali tak datang lagi le kedai mamak ni, baik pegi kat kedai kopi Pak Mat atau Kopi tiam! membazir je tolong mamak ni….

  4. Terence said,

    BN memang tak ada telur! I malu jadi rakyat Malaysia. Semuanya di putar belit oleh BN untuk benefit dia orang. RAKYAT tak buta, RAKYAT akan fight back di PRU13!

    Rakyat Malaysia berbangsa Cina,
    Terence

  5. rajachulan said,

    Dear Readers,

    I hope Sultan Azlan will be wise enough to remedy his previous mistake. He should know very well that in a Democracy, the will of the people is supreme.

    He (Sultan Azlan) should also very well know how the support of the 2 ex-PKR ADUNS were obtained by BN. It is well known to all that they were both trapped into an act of corruption and they enticed to accept a deal to support BN in order to save themselves!

    The believe that BN has a majority in the Perak state assembly is therefore seriously defective. I am alarmed that the Sultan can ignore this. The Rakyat, are no ex-Lord Presidents but they all know this simple fact. The rakyat are therefore very angry with the Sultan on this, I am sure.

    To me the ball is now at the Sultan’s court so to speak.
    It is only right that the Sultan undo what the mess he had done in the first place to Perak and its democracy.

    Cheers,
    Raja Chulan

  6. Sokong said,

    Kalau Zambry..mungkin telor masin belum rebus kot!! Kalau 2 telu, munglin senget sebelah..mcm dacing BN

  7. Sedar said,

    Hairan betul dgn gelagat zambry dan kunco UMNO.

    Berbagai lapisan dari suara rakyat biasa sampailah ke ahli2 professional dan malah veteran UMNO juga sarankan agar pulangkan ketentuan kerajaan Perak kepada pengundi2 Perak tapi zambry dan kunco UMNO masih buat pekak.

    Zambry, kamu nak jadi MB? Apa kata buat pilihanraya di Perak dan kalau BN menang selesa, sesiapa pun tak mempertikaikan.

  8. Muhamad Kadir said,

    Hello Semua,

    Janganlah kita memperli Zambri. Beliau dan semua orang seprti beliau adalah orang Melayu. Kalau kita sesama melayu memperli melayu lain bangsa lain tidak akan menghormati kita. Zambri dan semua orang India Muslim adalah Orang Melayu juga. Sila baca banyak banyak bagi orang yang tidak faham fakta ini.

    Kadir

    • bisagah said,

      melayu oh melayu, sudah hilang asal usul mu , kaling pun sudah jadi melayu janji masuk islam

    • qist said,

      melayu perangai yahudi dgn melayu islam solat lima waktu sehari semalam, mengimamkan jemaah, tak sentuh arak atau main betina, mana kau pilih? Yahudi tu? tolonglah, ni bukan soal menghina bangsa atau kaum. Retikan lah mebezakannya.

    • aicik said,

      helo bro…kitab mana yg ko buka, melayu tetap melayu, india muslim tetap india muslim, mcmmana boleh jadi melayu?! Melayu hina melayu?. Bangsa lain akan lihat melayu ni haprak bila melayu sendiri jadikan diri dia haprak.

      Melayu dah senonim dengan Islam, dan bagi bangsa lain khasnya bangsa cina menganggap bila masuk Islam bererti masuk melayu(sama dengan pemikiran sdr). Dan secara tidak lansung melayu2 haprak ini akan mencemarkan agama Islam tu sendiri.

      Bagi saya, UMNO lah yang merosakkan imej melayu itu sendiri. Tak perlu menuding jari kepada orang lain. Saya tidak bersifat perkauman tapi adilkah seorang india muslim di beri status ‘melayu’ sedangkan secara jelas dan terang definasi bangsa ‘melayu’ itu macammana. Adakah UMNO sudah ‘kehabisan’ melayu tulen untuk di angkat untuk menjadi pemimpin?.

      Jangan bercerita tentang ketuanan melayu jika ‘india muslim’ ini juga di angkat menjadi pemimpin parti anda ‘UMNO’. Nak muntah aku….khakkkk thuihhhhh

  9. malaysian said,

    Yang takde telor bukan zambit seorang.
    Semua yang kat side dia tu semuanya takde telor.
    Semuanya macam sida, sissy.
    Buat malu aje.

  10. Atewang said,

    Ye lah spt Raja Petra kata, kita sekarang sedang mengalami krisis besar- crisis of confidence- pelabur dah tak percaya dgn semua sistem korup yang ada di negara, ditambah plak dgn kegawatan ekonomi seluroh dunia sekarang- kita lah rakyat marhaen yang akan merasa kesan ni kerana punya pemimpin tak bertelor ni, takde prinsip yang bertuhankan NAFSU semata-mata. Mereka dah kaya silap haribulan NEGARA ni akan dilelong kat ebay oleh Najib & gang2 tak bertelor nya. Seperti pepatah kata orang Korea, “ajah, ajah, fighting!!! Pemimpin2 tanpa telor mesti dibuang….

    • salam saudara kp

      Untuk beberapa hari kebelakangan ini, ungkapan “Perak BN leaders have no balls” bermain di minda saya. Kini ungkapan ini kian jelas apabila Tun Dr. M sendiri memperakui BN akan berkubur sekiranya pilihan raya DUN Perak diadakan semula.
      Tulisan saudara dalam konteks ini memang tepat. Walaupun telur mereka semakin kecut namun Zambry masih lagi bercerita tentang keberanian di dalam blognya. Tapi realiltinya, apalah guna bercakap tentang keberanian sekiranya ia bukan kebenaran hakiki demi kebenaran dan BN pula begitu takut menghadapi kemarahan rakyat (sekiranya pilihan raya berkenaan diadakan).

  11. puakangkang said,

    Aiiyo..Muhamad Kadir..ini macam sudah ajaran sesat maa..kalau india muslim,,boleh jadi melayu kah..Kepala sudah manyak pening..ini sama macam cakap kalau india kristian boleh jadi mat salleh kah..? waaa gua tabik spring sama lu punya ajaran baru ni..

  12. […] Masihkah Ada Telur? Maafkan saya sekiranya tajuk komentar saya kali ini agar kurang sopan bunyinya. Setelah seharian mencari satu tajuk […] […]

  13. AmirulAsraf said,

    Lagi lama krisis ini berlarutan, lagi meluat rakyat…..
    Lihat dari sudut positif. It’s a time bomb

  14. aicik said,

    kah kah kah…aku tau dah….kadir ni spelling dia kadeer…kah kah kah…apa la ko ni kadeer, tak baik la ko melupakan asal usul ko tu. Ko kena bangga dgn asal usul ko tu. Takde hinanya kalau ko ngaku ko tu india muslim atau pun mamak…ko buat camni sebenarnya ko sendiri hina bangsa ko….kadeer…kadeer….kah kah kah..kah kah kah…tak yah la ko berangan nak jadi melayu…takan samanya..kah kah kah…sakit perut aku wehhhhhhh…aku setuju ngan puakankang….sat sat…aku tengah bayangkan india muslim atau mamak jadi mat salleh….kah kah kah….tak nampak la…blur je….kah kah kah…usah ke jadi mat salleh, jadi negro pun tak boleh…kah kah kah….

  15. budaksekolah said,

    eh.. apa pakcik-pakcik ni main telur-telur ni?!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: