21 June, 2008

Talam Dua Muka

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 11:01 am by Ketua Perusuh

Pertama sekali saya ingin tegaskan bahawa saya amat kesal dengan sikap ketidakperihatinan Kerajaan Malaysia (lepas tangan @ sambil lewa) terhadap isu kedaulatan negara ini. Malah beberapa tindakan yang Kerajaan Malaysia lakukan amat bercanggah dengan prinsip mempertahankan hak-hak dan kedaulatan negara.

Berkaitan dengan isu Pulau Batu Puteh atau lebih dikenali sebagai “Pedra Branca”, saya mendapat maklumat bahawa beberapa bahan hujah-hujah para peguam di pihak Malaysia dan dokumen-dokumen sokongan pembelaan telah dibocorkan terlebih dahulu kepada pihak Singapura oleh beberapa pembelot (talam dua muka) dari Malaysia.

Malah usaha-usaha pihak Singapura untuk mendapatkan maklumat-maklumat tambahan khabarnya dibantu oleh beberapa pembelot (talam dua muka) yang sedang berada dalam pentadbiran Kerajaan Malaysia. Hanya kerana dibayar dengan wang ringgit yang banyak mereka sanggup menjual negara kepada pihak asing.

Pergerakan pembelot dan agen risikan asing di Malaysia nampak gayanya tidak mampu dipantau dan disekat oleh agensi risikan tempatan seperti Cawangan Khas (SB) melalui unit E3M mereka. Kini agen-agen risikan asing mampu pula meletakkan aset-aset mereka jauh kedalam organisasi penting negara.

Malah dokumen yang menjadi penentu menangnya Republik Singapura keatas Pulau Batu Puteh khabarnya dibekalkan oleh aset agensi risikan Singapura seawal 2004 lagi dan dokumen ini tidak dikenalpasti oleh pihak Malaysia sehinggalah didedahkan di ICJ. Jika beginilah mudahnya dokumen penting dilarikan (diseludup keluar) tanpa pemantauan, maka jangan terkejut jika semua minit mesyuarat kabinet Kerajaan Malaysia mampu sampai ketangan pentadbiran Singapura seawal setengah jam setelah selesai setiap mesyuarat tersebut.

Setakat ini kemampuan unit E3M dalam Cawangan Khas (SB) amat terhad dan perlukan satu perubahan besar dilakukan kepada organisasi ini. Saya amat berharap agar pihak risikan tempatan mengambil satu tindakan pro-aktif dalam menyediakan aset-aset (agen-agen senyap) untuk memudahkan pemantauan dan tindakan susulan. Kita sewajarnya mampu mengekang pergerakan aset-aset agensi risikan asing terutamanya Singapura dari bergerak mudah di Malaysia pada setiap masa.

Pada pandangan saya, Malaysia tidak kurang dengan rakyat yang patriotik yang mampu untuk kita jadikan sebagai aset agensi risikan tempatan kita. Cuma kita perlu mengembleng usaha kearah memantapkan lagi rangkaian aset-aset kita diluar negara.

Saya petik artikel dari laman blog Kuda-Kepang

Antaranya, sebelum menghadiri sessi akhir ICJ mengenai Pulau Batu Puteh di The Hague, Belanda, pertengahan Mei 2008 lalu, saya difahamkan bahawa Menteri Luar, Datuk Seri Dr. Rais Yatim, dipercayai telah menerima daripada Sultan Johor satu scroll dan dokumen sejarah yang sangat penting mengenai pulau tersebut.

Dokumen dan scroll ini dikatakan akan digunakan sebagai “senjata terakhir” dalam perbicaraan ICJ bagi menjamin serta mempertahankan kedaulatan Pulau Puteh terus kekal dimiliki oleh Malaysia.

Berasaskan scroll serta dokumen tersebut, Rais dikatakan telah memberitahu Sultan Johor bahawa kemungkinan besar keputusan ICJ mengenai Pulau Batu Puteh akan memihak kepada Malaysia.

Persoalannya di sini, adakah scroll dan dokumen penting ini telah benar-benar digunakan sebagai “senjata terakhir” Malaysia dalam perbicaraan ICJ? Jika tidak, mengapakah jadi begitu? Kemanakah perginya scroll dan dokumen ini sekarang?

2 Comments »

  1. azmi said,

    musnah negara…

  2. arbai said,

    salam ketua perusuh,

    NASIB BAIK ‘BATU PAHAT’ MASIH ADA, KALAU TIDAK LAGI BALA. HILANG TERUS SATU DAERAH…!!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: