22 May, 2008

Bila Ezam Masuk UMNO?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 7:31 am by Ketua Perusuh

Tidak cukup dengan kekalutan yang dijanakan oleh Mahathir Mohamad beberapa hari yang lalu, kini beberapa petunjuk nampaknya semakin jelas mengenai aliran politik Ezam Mohd Nor. Satu ketika dahulu Ezam Mohd Nor adalah setiausaha politik Anwar Ibrahim dan masing-masing berada dibawah paksi parti UMNO.

Lompatan pertama Ezam dari UMNO terus kepada KeADILan dan seterusnya kepada PKR. Namun beliau tidak betah didalam PKR kerana beberapa sebab yang hanya beliau dan Allah S.W.T yang tahu. Kini khabarnya Ezam Mohd Nor akan kembali kedalam parti UMNO.

Saya pernah rapat dengan beliau (walaupun tidak sama aliran politik) dan berpeluang beberapa kali bertukar-tukar pandangan dengan beliau. Malah pernah satu ketika didalam sebuah majlis jamuan hari raya Aidilfiri di Shah Alam, saya pernah melontarkan pandangan saya terhadap dirinya.

Saya mengatakan sebegini dikhalayak ramai ketika dimeja jamuan “Ezam, Aku rasa aku tak boleh lah nak percaya dengan apa tindakan engkau. Arah aliran politik engkau pun aku nampak tak konsisten. Banyak sangat yang kecelaruannya.”

Seingat saya merah padam muka Ezam mendengarkan bicara saya seperti itu. Malah IR Khalid Samad dan Dr Wan Azizah agak terkejut dengan kata-kata yang saya lontarkan. Ezam tidak membalas apa-apa jawapan pun ketika itu. Kalau tidak silap saya beliau terus beredar ke meja yang lain.

Saya juga pernah berpeluang berbicara secara peribadi dengan Lokman Nor Adam mengenai isu beliau berbalah dengan Ezam Mohd Nor satu ketika dahulu. Dari situ saya dapat lihat siapa sebenarnya Ezam Mohd Nor. Maka isu Ezam Mohd Nor ingin kembali kepada UMNO tidak mengejutkan saya sama sekali.

Ezam Mohd Nor seperti juga seorang kenalan saya (Roslan Kassim) memang seorang yang pada prinsipnya tidak konsisten dalam perjuangan. Apa yang saya boleh katakan mereka berdua ini hanyalah menanti peluang yang baik dan menguntungkan dari pelbagai segi. Mereka nampaknya lebih mementingkan tembolok dari aspirasi rakyat marhaen.

Kalau itulah jalan yang dipilih oleh Ezam Mohd Nor, maka rasanya itulah penamat bagi Ezam Mohd Nor pergi dalam percaturan politiknya. Beliau pastinya akan terus tenggelam dan tidak akan kemana-mana. Kita boleh tunggu dan lihat. Yang pastinya jika itulah tindakan beliau (masuk UMNO) maka makin ramai yang akan meludah beliau bila ketemu dijalanan.

Apa pun ini hanyalah pandangan saya. Ezam Mohd Nor sendiri berhak untuk tidak bersetuju dengan pandangan saya begitu juga dengan orang lain.

31 Comments »

  1. peduli apa dengan sika ezam, kalau dia masuk umno, itu adalah eset bagi umno, macam kakwan nak terima tun mahathir masuk pkr sedangkan datuk seri anwar ibrahim dulu masuk lokap dan dimalukan oleh tun mahathir. Sebab apa, sebab jadi eset pkr, begitu juga dengan nik aziz, dan tak pelawa, tapi kalau masuk maka jadi aset, sedangkan tun mahthir itu dulu firaun kata mereka kan?

    Ketua perusuh jangan bua analiasa hentam kromo

  2. abe MIE said,

    salam…

    masuk apa parti sama sahaja… melayu tetap melayu. gaduh sama sendiri buat apa? nak jadi indonesia ke? atau nepal, pakistan, iraq, sri lanka dan filipina.

    cukuplah kutuk sama-sama bangsa, join blog abe MIE- cakap pasal TAHI DALAM KARI RESTORAN MAMAK

    http://malaysialoni.blogspot.com

  3. Salam

    Siapa taja Anwar PRU 12 ?

    Video 6- Siapa taja Anwar ?

    Video 5- Anwar Muslim Moderate ?

    Video 4- Anwar gugurkan Negara Islam PAS

    Sumber :
    http://www.anwaribrahimdotcom.blogspot.com/

  4. Aku rakyat Selangor! said,

    Oleh kerana Mahatdir dah keluar dari UMNO,maka Ezam melangkah kan kakinya kedalam UMNO sebab dulu dia kelaur parti kerana Mahatdir berkuasa,sama juga seperti Mahatdir keluar UMNO sehinggalah Pak Lah meletak jawatan sebagai PM.Nanti,bila Anwar letak jawatan didalam PKR,Ezam akan kembali ke parti keadilan.Semalam di Langgar Kedah, beberapa ahli UMNO keluar parti mengikut jejak Mahatdir namun katanya pula tidak akan menyertai mana2 parti sehingga lah Pak Lah meletak jawatan,pasti akan merebak keseluruh negara.Tepat sekali kiranya ezam masuk semula ke UMNO pastinya dia tak kan kemana! Orang yg tiada pendirian,berjuang sekian lama tetapi kerana sedikit masalah yg dia tak setuju dgn ketua parti maka dia meletak kan jawatan,sayang seribu kali sayang,saya cukup minat Ezam.Beliau berkeja keras sekian lama dan dah ramai mengumpul penyokong tapi sukar hendak memahami manusia jenis ini.Namun alangkah baiknya buat Ezam melangkahkan kakinya ke PKR.Sekadar dari pendapat yg setakat ada sijil SPM jer!!!

  5. amahPG said,

    Aku pun pelik tengok orang politik ni..ntah apa apa je lah..

  6. vesewe said,

    It is blatantly obvious to everybody except Umno gangs. That is because they are corrupted, suffering from denial syndrome, regressive Muslims, low IQ and living in the past. They would rather see and prefer the nation going to the dogs than having meritocracy and doing away with NEP.

    Otherwise, how does one explain the rot and malaise this country is suffering?

  7. konek said,

    We are reminding Najib and Mahathir about this, that Malaysia is not an Islamic state and it is not in a social contract.

    Malay Sakai, so please tell Badawi about it. Umno has always threatened the non-malays with riots and chaos. Nobody in Malaysia has started riots and chaos except for Umno.

    Umno has a deep rooted tradition of starting riots and chaos when every time they can’t debate sensibly.

    The social contract is there alright and many do not question it. But is the social contract followed according to the spirit or hijacked to the benefit of a few?

    Just look at the number of huge projects that has failed is proof enough. Yet these are treated like normal – part of everyday happening.

    Gosh……….

    All the social contract talk does not hold any water, when you have people in power, namely Umno abusing their power. In fact, they are indirectly telling you, that they have the right to abuse the power. Is this fair? Of course it is unfair. You don’t even need a social contract to tell you whether it is fair or not.

    Social contract didn’t say that Malaysia is an Islamic state. On the contrary the social contract expressly stated that Malaysia was and is not an Islamic state.

    Now the deliberate misinterpretation, apparently accepted by Umno, is that Malaysia (including Sabah and Sarawak) is an Islamic state!

    Sabah and Sarawak would never have joined Malaysia if they had known that Malaysia will be deemed an Islamic state.

    If the social contract meant that the non-malays would merely exchange the British masters for the malay masters, they would never have agreed to join the malays for independence.

    What is the difference of having the British lording over the non-malays and having the malays doing the same to the non-malays! Probably worse. At least the British had some respect for fairness while the malays have none!

    So to get independence, the malays needed the non-malays. Without the non-malays agreement, the British would not have granted independence. So, is that not also part of the social contract? It is not a one-sided malay right. The malays would not be where they are without the non-malays.

  8. fargowin said,

    The truth hurts.

    The Chinese or the yellow race is what brings progress. Just look at Asia……….is enough.

    Whether they do it internationally or locally they will survive.

    We can distinctly see the lowering of Malaysia standards of living as the percentage of Chinese in this country goes down.

    In the 70s we were tops with 40 over percent of Chinese and today with only 25 percent we are far behind Singapore, Hong Kong and Korea.

    Main reason is the number of such Chinese migrating to these countries – the best ones and rich ones.

    Next ten years as the percentage goes even lower, we would be nearing Indonesia or Philippines.

    Meanwhile enjoy your stay and the good time.

    On the whole as the Chinese spreads out throughout the world, the average standards of these will have much higher standards of living over others.

  9. yuking said,

    Isn’t a shame to call it Islamic when the entire Umno regime is corrupted to the core and acts with impunity as though there is no God.

    I would say Kelantan is more Islamic than the entire Umno regime.

    This Umno regime violates every single injunction of God.

  10. cool man said,

    In Malaysia, the Chinese are suppress. Yes, I think so too. Is not so much a matter, whether the rich Chinese entrepreneur made it, but is about our rights as a Malaysian citizen!

    As a Malaysian citizen, don’t you think that we have the rights to affordable education like anyone else in the world? As a Malaysian citizen, don’t you think that we have the rights to assemble, protect our religion and voice our expression?

    I can almost guarantee you that the Umno malays treat the Europeans and Japanese better that their own Malaysian Chinese.

    Don’t the Umno government realize that there are many more Chinese entrepreneurs who didn’t made it! There are many who still live below poverty line with no education.

    If you attend some of the Umno division meetings or Umno Youth meetings, the amount of Chinese bashing in the meeting is unbelievable.

    But if the non-malays were to hold a meeting talking about non-malays rights such as citizen rights or religious rights, immediately Umno brand the non-malays as causing racial and religious tension.

    If the malays can’t treat their own citizens fairly, how much respect do you think they will earn from the international community!

    Obviously some leaders like Mahathir, don’t give a shit what international community think of Malaysians, until he needs money or trade, then he will start to bribe.

    Robert Kuok, so called richest Malaysian has set up his head office in Hong Kong more than 20 years ago because he knew that he will never be able to expand his business had he continued in Malaysia.

    Krishnan, spend most of his time in London. The richest Malaysians now are the AP kings and they are still growing. The malays already control 45% of the KLSE and had it counters like Carsberg, Genting, Guiness, Magnum, Toto, their market share is probably 55%.

    Can we publish the names and identify all the nominees and settle the issue once and for all! The people who are suffering are all the poor irrelevant of race.

    The malays have been so selfish. Chinese, Indians……….leave Malaysia if you don’t like it here that is what malays always say. Malays have to see the fact that they are also pendatang from Indonesia. Even Pakistanis with PR enjoy privileges like malays.

    The Orang Asli have been always marginalised. Their option is convert to Islam to live like others. The malays have set in their mind Malaysia and everything belong to them.

    Even Indonesia doesn’t have such racist category. Nowhere else in the world have bumi/non-bumi double standards citizenship. So what Lee Kuan Yew say is right.

    You somebody miss the point here. You always look at the successful Chinese entrepreneur but you didn’t look at those non-successful one.

    As for the malays, you don’t have to fight it out with other competitors. All you need is to join Umno and you will get government project. That in fact is the biggest corruption. The malays are usually the biggest corruptors in most government business.

    Let us just say, all Chinese become Muslims. There will still be difference between Chinese and malays. I can still guarantee you that the Chinese will still be more successful, because we don’t sit under the coconut tree and hoping for coconut to fall. (As how the late Tunku Abdul Rahman describes the malays.)

    Let me tell you, the Japanese, Koreans are also corrupt. But they are still more successful. Corruption is not the major hindrance of the progress for the race. It is the race’s self determination and initiative that decide the race progress.

    NEP is the biggest legalise corruption practice ever establish in world history. Umno, in the name of malays protector, uses NEP to enrich their families and their friends.

    If you are not one of them, malay dude, I pity you. But if you are a smart malay, you should be like Japanese.

    Malays have dominated the police, army, government ministry, government projects and KLSE big capital companies. What else do you want? Bungalow house, Mercedes Bens and maybe a printing money machine.

  11. reek said,

    I am utterly sickened by the deleterious and tirade spewed forth from the mouths of these Umno imbeciles. They certainly will not get my vote come this election. Such recalcitrants are incorrigible and their warped-minds will be their downfall, lest they sincerely repent.

  12. penulis_cyber said,

    Yuking> anda memang suka mengacau…lari ke sana sini buat huru hara…. Tak usahlah mengarut…dengan komen mengarut anda tu…

    Dan ketua perusuh, anda tidak perlulah mereka reka cerita. Kerana cerita palsu akan menjadikan diri anda ‘dilaknat Allah’

    Saya tak pandai laknat laknat….Tapi Allah akan laknat orang berdusta….Anda tak percaya Tuhan melaknat?? ye, untuk orang yang degil dan keras kepala agar bumi tidak dipenuhi pendusta pendusta.

    Jika anda sudah merasa ‘kalah’ tidak usahlah memalukan orang dengan kata kata yang saya rasa budak tadika pun reti menilai palsu ke betul.

    Apa nak takut, Ezam masuk UMNO tidak ada masalah apa apa sbb PR dah nak jadi pemerintah Malaysia kan…..Jadi jgnlah malukan dia dgn cerita dongeng di atas.

  13. San said,

    I refer to the comment – Mahathir did more harm than good.

    I cannot but agree with some writer. As I plan to move my family overseas, I feel really sad for my country and friends I am going to leave behind.

    Mahathir was a great man and he could have done a lot for the country. He was determined, intelligent, sarcastic, well qualified and witty but unfortunately, somewhere along the way he succumbed to human failings like all of us.

    He became a slave to ego and greed and as a result, his heart was corrupted and he could not see beyond himself. Alas, it is too late now.

    I can see no great Malaysian leaders in the pipeline. Initially, I thought that Hisham could have been a great leader being a professional but after the ‘keris’ incidents and his racists remarks, I know he won’t be going far.

    A great leader must be a leader for all, irrespective of race.

    Life is full of regrets when we look back but the one regret I am not prepared to have is my children’s future as I may not be around to see the next generation lead their life. As parents, what are we working for if not for our children, the next generation?

    Sad to say, most of our leaders cannot see that and ironically, they are the one blessed with the power to shape the future generations, including their children.

  14. jodie said,

    True enough, Article 153 of the 1957 Federal Constitution does provide for the special position of Malays, natives of Sabah and Sarawak, and other marginalised groups.

    However, what this special position means is open for debate.

    Some believe it merely meant socio-economic position, one that changes dynamically and hence can be renegotiated.

    Further, pre-independence documents – the Cobbold Commission Report, Federation of Malaya Constitutional Proposals and the Reid Commission Report – reveal that this position was meant to be temporary.

    The “special right” of Malays was therefore understood not as a God-given mark, but recognition of socioeconomic status until such a time this could be elevated.

  15. ruyom said,

    Malays are more suppressed in their own country by Umno than the suppression suffered by Chinese or Indians. For their pains they are offered the rotten carrots of Ketuanan Melayu and NEP.

    The suppression of malays is deep and internal while the suppression of Chinese and Indians is only surface in terms of benefits and material things. That is why some Chinese have the cheek to say that NEP benefits them as it makes them stronger.

    The suppression of malays is mental and spiritual enforced by KGB police type tactics. The suppression of malays may be an eternal and permanent one. Umno is a cancer to malay society.

  16. aston said,

    Those Umno pea-brained morons are products of Mahathir. Difference is that Mahathir did all the talking and walking and kept his morons in cages.

    Now, Badawi is not the talker nor walker, if fact, he is the sleeper. So much that these pea-brained morons have been let loose to display their stupidity of the highest degree.

    Malaysia is now famous internationally for having morons running the country, one such moronic act was being performed live on Al Jazeera. Please don’t mention anymore name, we may have underage kids reading.

  17. oversee said,

    Don’t be like that, stupid Mahathir! Just look after your own shit! You are in a deep pool of dinosaur shit!

    Singapore has all the reasons to be proud, beat your stupid ass a million times over in every area of governance of a country:

    – Good government, close to 100% corruption free
    – Education systems
    – Economic progress (shit, compare Malaysia foreign reserves to Singapore, shame)
    – City planning and cleanliness
    – Transport systems
    – SIA (while MAS had to sell shares to your crony and then relegated from buying back – hanky panky!)
    – Racial harmony
    – Housing development
    – Health care systems
    – etc……….

    Long list to blur your old blurry eyes! You have got 22 years, not only did you not manage the country well, you messed it up.

    Just compare the education backgrounds of the two country’s cabinet members, and listen to the ministers of both parliaments speak. Even kids can tell you we have a zoo in Malaysia parliament with bunch of stupid monkeys.

    Singapore has all the reasons to be proud of. But they don’t necessary taunt your thin skin emotional violent loose canon big mouth freaks.

    You know from top to bottom, you have shamed your entire race to the max. The world is no longer isolated – it is borderless, news travels faster than the sound of your stinky fart.

    And the whole world gets to see the stupidity and idiocy that so define you and the self proclaimed sons-of-the-night-soil.

  18. kentanjim said,

    Malaysia is slowly and surely turning into a very sick place. We must finish off Umno and its cronies to cure the country from this acute sickness.

  19. Larra said,

    Bagi saya kerana Ezam mempunyai prinsiplah dia berani menentang mantan bossnya itu.. dia bukan jenis org yg menunjuk telunjuk. Silap Anwar la kerana dia memilh orang seperti itu… bukan seperti Azmin… saya pun tak tahu apa dark secret Anwar yg disimpan oleh Azmin sampaikan Anwar sentiasa menyebelahi beliau walaupun terang2 benda2 tu x semuanya betul..
    Saya hairan apa yang menyebabkan Ezam begitu marah kepada boss yg menjadi idolanya sekian lama itu, dan Nalla yg tidak dapat menerima Anwar lagi walaupun beliau adalah antara org terawal yg ditangkap dlm kes Anwar dulu, yg tak pernah buka mulut walaupun diseksa di dalam penjara yg sekarang sangat lantang bersuara mengkritik Anwar..tidak. saya tak hairan sebenarnya. dan saya tidak hairan sekiranya Ezam betul2 masuk Umno, ramai lagi yg akan mengikut jejak beliau. seperti isu Mahathir, pak lah dipersalahkan. jadi agak tak adil la sekiranya kita menuduh Ezam yg sekian lama berjuang bersama Anwar, membuat keputusan untuk menukar haluan,dengan mudah kita persalahkan.kenapa kita x salahkan anwar?di mana silapnya ye?
    uutuk yg sgt pandai mengkritik, jgn hanya jadi hero dlm blog..mengeluarkan kata2 sehingga mengaib dan menghina..jgn tersasar membuat perhitungan hingga menyimpang jauh.jgn mudah melabelkan seseorang hanya kerana satu kesalahan sahaja. pejuang kah mereka di dalam pkr tu sekiranya sehingga skrg masih berlaku perebutan jawatan sesama mereka?

  20. Naspazi said,

    Salam hormat,

    Andai menjadi kenyataan, sudah tentu Ezam akan jadi peluru berpandu Najib bin Razak untuk menembak PR dan DS Anwar Ibrahim.:)

    Wassalam.

  21. MelayuTakHilangDidunia said,

    Walau apapun yang ezam lakukan itu adalah HAK dia. Kepentingan beliau dalam menentukan masa depan politiknya adalah HAKnya juga. Apa yang penting sekarang adalah menyatukan bangsa MELAYU, mengumpulkan semula HULUBALANG dan PAHLAWAN MELAYU dan Bangkitkan semula SEMANGAT MELAYU. Sedarlah bahawa perjuangan yang ditegakkan oleh ezam satu masa dulu adalah sia-sia, perjuangan yang menikut nafsu dan sebuah perjuyangan yang tiada matlamatnya.

    Menteri Besar Selangor yang ada sekarang dari PKR, tapi adakah beliau seorang pemimpin yang Berkaliber? Jawapanya tidak kerana belia sering menyalahkan pemerintahan yang lepasa apabila beliau tidak dapat menjawab soalan yang ditujukan oleh wartawan kepa beliau. Adakah itu Pemimpin?

    Bangkitlah wahai bangsaku.. HIDUP MELAYU!!! HIDUP MELAYU!!! HIDUP MELAYU!!!

  22. Aku rakyat Selangor! said,

    Hidup Melayu,hidup melayu………hidup saja ke?

  23. budak minang kedah said,

    Dalam politik semua kemungkinan akan terjadi…..tiada yg mustahil…tindakan ezam kembali kepada umno adalah sesuatu yg tidak menghairankan walaupun dia yang paling keras mengkritik umno dulu…sama seperti pas yang mempelawa mahathir untuk menyertainya walau pun ianya maha firaun dan pernah berusaha memadamkan perkataan ISLAM pada pas…dan akhirnya pas akan tinggal berjuang sendirian bg menegakkan kadaulatan undang2 al quran di muka bumi ini…

  24. Tokcanang said,

    Secara peribadi,saya berpandangan Sdr Ezam mengambil risiko yang cukup tinggi untuk kembali semula ke pangkuan UMNO. Mungkin saya turut bersetuju untuk mengatakan bahawa ianya merupakan penamat kepada karier politiknya. Tindakan untuk melawan arus secara solo, biasanya akan berakhir dengan kekecundangan di pertengahan jalan.
    Saya masih tercari – cari apakah sebenarnya yang memberikan keyakinan kepada beliau untuk menjadikan UMNO sebagai platform pro-reform yang diperjuangkannya sejak sekian lama. Dalam keadaan UMNO terus – menerus diasak oleh pelbagai pihak ekoran prestasi buruknya semasa pilihanraya yang lalu. Hanya dia dan Allah S.W.T saja yang tahu.
    Atau barangkali, ianya antara sebahagian episod untuk membawa Sdr Anwar kembali semula ke dalam UMNO? Ramai yang berpandangan PKR bukan sebuah parti jelas agenda perjuangannya. Kekuatan PKR pada hari ini hanyalah disebabkan Anwar. Andai kata, Anwar sudah tidak lagi bersama – sama, nescaya ianya akan menjadi sebuah parti yang barangkali boleh diibaratkan seperti hidup segan, mati mau!
    Ada juga yang berpandangan, kalau benar Anwar ingin melakukan reformasi terhadap kepimpinan negara, beliau sepatutnya kembali semula ke dalam UMNO, bukannya terus menerus bergandingan bahu dengan DAP. Sekiranya tidak silap ingatan saya, pernah ada satu perancangan ketika Sdr Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri dulu, di mana UMNO dan PAS akan bersama – sama sebaik sahaja Anwar menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO.
    Biar apapun, kita pohon ke hadrat Allah S.W.T agar setiap apa yang dilakukan oleh Sdr Ezam akan sentiasa diberikan hidayah dan petunjuk-Nya. Wassalam daripada blogger tokcanang

  25. iMan said,

    eh korang…kenapa ANWAR sanggup meLIWAT aa?…dia tak puas dgn isteri dia?sampai lupa agama…sanggup meLIWAT…lelaki KEPARAT ni yang kamu agung2kan?lelaki ni yang kamu mahu menerajui kepimpinan negara?tahu nak balas dendam sahaja bila dah keluar dari penjara…tak insaf2 lagi orang tua tak sedar diri tu…

  26. celah gigi said,

    Tak baik bro,isteri org pun nak sebut, kalau org yg kat sini nak agung kan dia pun, itu kan hak mereka,mana da manusia yg sempurna,gua ni bkn lah penyokong PKR tapi lu ni macam hakim kanan pulak,bila masa anwar dihukum kerana liwat,kan mahkamah tiada bukti cukup dulu,kalau tiada bukti tapi lu beriya-iya sgt kata org pelaku cam tu,apa jadah nya bro!

  27. BatangKeramat said,

    Dari dulu sampai la ni, UMNO masih sama… percaya dgn cakap2 menteri depa sendiri

    Kes 1998 mahkamah dah putus Anwar tak bersalah, org UMNO tak percaya. Kes 2008, Dr. yang merawat lubang tahi Saiful keparat tu melaporkan tiada tanda2 diliwat…tp org UMNO tak percaya gak.

    Sahlah…pemikiran org UMNO telah diliwat secara bergilir-gilir oleh pemimpin mereka sejak 1950-an lagi.

  28. celah gigi said,

    UMNO bukan tak nak percaya,UMNO kan KARTUN.Hanya mereka nak suruh org seperti kita ni percaya dgn cerita mereka,macam mana, kita bkn bodoh!Ada tak da mereka sedang ihktiar macam mana lagi cara nak percaya kan kita tetapi UMNO percaya kita blh diperbodohkan maka mereka dgn selamba kata ‘kita percaya’ dan ‘bukti ada’ dan ‘kita demokrasi’ dan ‘kita tunggu doktor ukur jubor Siful’ he he,alamak saya bkn lah nak perlekeh kan mana2 pihak tapi adalah sgt bodoh kalau saya percaya kan kes yg blm lagi di sabit kan kesalahan,dan kes pada 1998 pun tiada bukti,maka hakim dah kata dia tak bersalah,so adalh malang sekali bagi sesetengah org yg dah menuding kat beliau ni,he he yg menuding ni tak lain tak bukan org yg pandai2 belaka tak seperti org seperti saya ni.Buat UMNO memang tak serik mereke2 citer kartun,lucah pulak tu! Hehe

  29. orang_melayu said,

    ingtkan lepas PRU.,org2 UMNO dah cerdik..rupanya makin bodoh…..skrg ni yg duk khianat dgn bangsa melayu adalah org melayu sendiri(UMNO)…..pasal aper melayu khianat,pasal aper melayu menipu,pasal aper melayu melacur,pasal aper melayu jual dadah,pasal aper melayu malas belajar,pasal aper melayu miskin,pasal aper melayu makan rasuah…………………..pasal dia xpeduli pada agama(islam)…kalo dia peduli dgn agama…jgn kata melayu..cina,india,iban,bidayuh,arab,mat salleh,negro..sume bangsa xkn buat benda2 ni…….sebab tu yg penting islam bukan melayu……………uthmaniah dulu jatuh pasal aper kalo bkn pasal bangsa….melayu melaka dulu jatuh pasal aper kalo bkn kerana pembesar-pembesar melayu iri hati dgn tun mutahir yg bkan bangsa melayu……….perjuangkan melayu konon..org cina ada tulisan cina,org india ada tulisan india….orang melayu mana tulisan jawi??????………………………………………………………………………………………………………………….semoga Allah Taala membalas semua dosa2 yang telah UMNO lakukan terhadap bangsa MELAYU…………….

    NABI ADA MUKJIZAT,
    WALI ADA KERAMAT,
    RAJA ADA DAULAT,
    MELAYU ADA ADAT

  30. kutu kajang said,

    APA EZAM BUAT KERANA MEMIKIRKAN BANGSA MELAYU DAN CINTA PADA BANGSA DAN NEGARA BUKAN MACAM ORANG PAS DAN PKR SANGGUP JUAL MARUAH MELAYU PADA DAP, NEGARA AKAN TERGADAI HASIL PERBUATAN ORANG MELAYU DALAM PAS DAN PKR INGAT SEJARAH KERAJAAN OTHMANIAH , SIAPA YANG BANTU ORANG KAFIR JATOHKAN KERAJAAN ISLAM, KERANA NAKKAN KUASA ORANG ARAB SANGGUP BEKERJASAMA DENGAN TENTERA SALIB KERANA NAKKAN KEUNTUNGAN YANG SEDIKIT TAPI KESANNYA HINGGA SEKARANG DAPAT DIRASAI.HASIL KERJA ORANG ISLAM SENDIRI MAKA JATOH NYA KERAJAAN ISLAM. INSAF LAH TOK GURU DAN USTAZ DALAM PAS DAN PKR KAMU BERUSAHA DENGAN DAN BERKERJASAMA DENGAN DAP LANATULLAH UNTUK MENJATUH KERAJAAN ISLAM DAN MELAYU KAMU SENDIRI KERANA NAKKAN KUASA YANG SEDIKIT. KAMU PAS DAN DAP DI PERBODOHKAN OLEH DAP INGAT MEREKA ADA KUASA EKONOMI JANGAN SAMPAI AYAM TERLEPAS TANGAN BERBAU TAHU AYAM….

  31. MAT LANGGAU said,

    PAS DAN PKR SETUJU DAN SOKONG DAP NAK HAPUSKAN HAK KEISTIMEWAAN ORANG2 MELAYU SEDARLAH HAK HAK INI BANYAK DIPEROLEHI OLEH ORANG ORANG KELANTAN TOLONG PERGI JABATAN KERAJAAN 70% KTANGAN ADALAH ORANG KELANTAN , KERAJAAN BANYAK BANTU ORANG KELANTAN, TAPI ORANG KELANTAN BILA BALIK MENGUNDI SOKONG PAS, DAN TENGOK IPTA 50 % ORANG KELANTAN , MARTAB PERGURUAN 50% ORANG KELANTAN, PENGAMBILAN BARU KTANGAN KERAJAAN KEBANYAKAN ORANG KELANTAN RATIO DALAM 10: 5 ORANG KELANTAN INSAF LAH WAHAI ORANG PAS DAN PKR BILA DIHAPUS HAK HAK INI APA NASIB ORANG KELANTAN YANG KERAJAAN BANYAK BANTU


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: