16 December, 2007

Hebatnya Berbelanja?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 6:56 am by Ketua Perusuh

Dalam diam beberapa pihak kini sedang bersedia untuk mengira jumlah keuntungan yang mereka akan dapat dari beberapa projek berskala besar (mega) di Malaysia. Rata-rata beberapa inisiatif Kerajaan Malaysia dibawah pimpinan Abdullah Ahmad Badawi & Co memperlihatkan angka-angka yang amat besar (berskala mega juga).

Mana tidaknya, dengan pelancaran beberapa koridor ekonomi yang membabitkan nilaian berbilion ringgit serta jambatan kedua Pulau Pinang, rasanya kita boleh melihat akan kesungguhan Kerajaan Malaysia berbelanja. Persoalan yang selalu bermain diminda saya ialah bagaimana Kerajaan Malaysia akan membiayaai perbelanjaan tersebut.

Jika anda masih ingat mengenai inisiatif pembinaan Jambatan Pulau Pinang yang melibatkan kos sehingga RM3 Bilion, anda tentu terkejut “beruk” apabila mengetahui bahawa Kerajaan Malaysia telah meluluskan pembinaan Landasan Keretapi Berkembar dari Ipoh ke Padang Besar yang melibatkan jumlah sebesar RM12.5 Bilion.

Jambatan Kedua Pulau Pinang tersebut mendapat suntikan modal dari EXIM Bank of China kerana dikhabarkan Kerajaan Malaysia tidak mampu untuk membiayai nilai keseluruhan perojek tersebut yang bernilai RM3 Bilion. Tapi kini untuk Landasan Keretapi Berkembar yang bernilai RM12.5 Bilion, Abdullah Ahmad Badawi & Co telah menyakinkan semua bahawa kerajaan mampu untuk membiayai projek tersebut tanpa bantuan pihak swasta.

Inilah yang ajaibnya dengan perbelanjaan pembangunan di Malaysia. Saya dapat rasakan bahawa akan terdapat pihak yang mengambil laba yang besar pada kes Jambatan Kedua Pulau Pinang. Malah saya juga merasakan sesuatu yang amat pelik apabila Landasan Keretapi Berkembar ini telah dinilaikan pada RM 36,944 untuk setiap meter.

Pada saya kos yang dicadangkan ini terlalulah mahal dan tidak berpadanan. Malah boleh dikatakan bahawa kos yang dicadangkan ini amat luar biasa dan penuh dengan tanda-tanda rasuah didalamnya. Malah peningkatan kos dari RM8 bilion pada empat tahun yang lalu kepada RM12.5 bilion adalah satu peningkatan yang tidak masuk akal.

Abdullah Ahmad Badawi amat gemar berbelanja malah perbelanjaan yang dilakukan olehnya berkali ganda berbanding dengan Tun Mahathir ketika dipuncak kuasa. Kalau dinisbahkan kegilaan Abdullah Ahmad Badawi berbelanja dengan Tun Mahathir, kita boleh mendapat nisbah 5:1.

Persoalan yang sepatutnya semua rakyat Malaysia persoalkan adalah bagaimana kita (Malaysia) akan mampu membayar semua perbelanjaan ini jika pendapatan kasar negara kurang dari separuh daripada kos perbelanjaan yang dilakukan. Perlukah kita membayar semua perbelanjaan gila ini dengan kulit kerang atau daun pisang? Kalaulah kita boleh membayar dengan kulit kerang atau daun pisang, tentulah ianya amat bagus.

Namun yang pasti tiada siapa pun didalam dunia ini ingin menerima kulit kerang sebagai bayaran. Pada zaman batu memang ramai yang menerima kulit kerang sebagai matawang. Sampai bilakah Abdullah Ahmad Badawi akan berbelanja? Adakah sehingga kantung negara kempis ataupun negara ini terjual kepada pihak asing barulah Abdullah Ahmad Badawi akan berhenti berbelanja secara mewah.

Saya bukanlah tidak suka (menentang) pembangunan akan tetapi saya amat risau bagaimana kita boleh membiayai kos pembangunan tersebut. Seperti pepatah melayu “Ukurlah baju dibadan sendiri” amatlah bertepatan ditanya kepada Abdullah Ahmad Badawi & Co. Janganlah berbelanja seperti orang yang menggunakan kad kredit yang akhirnya akan mengikat diri mereka sendiri. Lebih baik berbelanja seperti orang yang menggunakan kad debit dimana mereka akan berbelanja mengikut kemampuan.

Jadi, fikir-fikirkanlah.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: