11 December, 2007

Masa Depan Malaysia Yang Malap?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 4:50 am by Ketua Perusuh

Dewasa ini kita semua boleh melihat situasi pentadbiran dan kewangan negara Malaysia yang semakin berkecamuk dan kacau bilau. Dari segi kewangan, walaupun matawang Malaysia didagangkan kukuh berbanding dolar Amerika Syarikat, namun ini tidak bermakna ekonomi Malaysia sebenarnya kukuh dan stabil.

Beberapa projek pembangunan negara telah, sedang dan akan mengalami masalah kerana kedudukan aliran tunai dan kewangan negara yang semakin parah. Dana awam termasuk dari dana Petronas telah digunapakai untuk menyuntik aliran tunai kepada pasaran demi untuk menaikkan Indeks Komposit Bursa Malaysia. Malah beberapa GLC memain peranan melakukan “operational syndicate trading” pada Bursa Malaysia sebagai usaha untuk memulihkan keyakinan para pelabur asing.

Beberapa insiden yang berlaku di Malaysia dewasa ini termasuklah Perarakan Awam BERSIH dan yang dianjurkan oleh Majlis Peguam telah berjaya menyedarkan masyarakat awam tentang kepincangan pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi & Co serta ketelusan Institusi Kehakiman. Malah dunia luar kini dapat melihat “disebalik tabir” wajar sebenar pentadbiran Abdullah Ahmad Badawi & Co yang boleh diklasifikasikan sebagai satu pentadbiran yang kalut dan boneka.

Malah beberapa insiden penangkapan individu sosial awam serta pemimpin politik pembangkan memperlihatkan bahawa pemerintahan dan pentadbiran kerajaan Malaysia dibawah pimpinan Abdullah Ahmad Badawi & Co sebenarnya tidak jauh bezanya dengan Kerajaan Komunis. Walaupun telah berkali-kali pihak Kerajaan Malaysia memperkatakan bahawa Malaysia mengamalkan demokrasi, namun semua pihak yang waras akal fikiran akan dapat menyaksikan bahawa ini semua adalah lakonan demi untuk kesinambungan kuasa mutlak Abdullah Ahmad Badawi & Co.

Saya telah tegaskan beberapa kali bahawa Malaysia sebenarnya adalah sebuah Negara Komunis. Malaysia telah lama menjadi Negara Komunis walaupun dahulunya Malaysia mengamalkan doktrin Komunisma secara berselindung. Kini Abdullah Ahmad Badawi & Co telah memperlihatkan bahawa keperluan untuk menzahirkan doktrin Komunisma Malaysia telah sampai keperingkat pelaksanaannya.

Didalam negara komunis, adalah perlu diujudkan beberapa agensi penguatkuasa yang mempunyai kuasa yang tidak terbatas. Cuba anda lihat bagaimana PDRM telah memperlihatkan kekuasaan mereka dalam mengintrepitasi Akta Polis sehingga Akta Polis lebih berkuasa daripada Perlembagaan Malaysia, sedangkan sepatutnya Pelembagaan Malaysia adalah kuasa yang terulung. Mana-mana akta atau undang-undang lain yang bercanggah dengan Perlembagaan secara “otomatis”nya terbatal. Tapi kini Akta Polis adalah melangkaui kuasa Perlembagaan Malaysia.

Akta Polis dan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sekarang ini dipergunakan secara meluas sehinggakan Perlembagaan Negara kini dilihat sebagai satu “koran buruk” yang tidak bermakna. Institusi Kehakiman pula kini telah dilacurkan dan dilihat penuh dengan kudis-kudis berpenyakit HIV+ didalamnya. Malah jika ada mana-mana hakim / peguam yang bagus, maka mereka biasanya akan dilenyapkan dari arus perdana.

Institusi Beraja juga cuba untuk dilacurkan oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co. Namun kita (warga Malaysia yang berdaulat) amat berharap agar usaha Abdullah Ahmad Badawi & CO untuk meminggirkan (melenyapkan) Institusi ini tidak akan dapat dilakukan. InsyaAllah.

Kerajaan Barisan Nasional (dan UMNO khususnya) kini semakin terdesak untuk mempertahankan kuasa mereka sehinggakan mereka sanggup untuk melaga-lagakan dan melihat perbalahan kaum berlaku di Malaysia. Malah diberitakan mereka jugalah yang menjadi dalang utama dalam beberapa insiden huru-hara yang kononnya dilakukan oleh pihak HINDRAF. Walaupun saya tidak bersetuju dengan isu Hindraf, namun saya merasakan kaum India di Malaysia perlu mendapatkan hak-hak mereka sewajarnya.

Memang MIC kononnya menjadi juara bagi kaum India di Malaysia, namun merekalah juga yang menjadi parasit dan mempergunakan kaum India serta menganaktirikannya selama ini. Malah dalam kes MAIKA Holding, pihak MIC adalah dalang utama disebalik kekalutan korupsi yang berlaku didalam syarikat tersebut.

Jika Malaysia masih terus dipimpin dan ditadbir secara “BANGANG” oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co, maka janganlah anda terkejut jika pada akhirnya Malaysia akan menjadi salah satu daripada berikut:

1. Dijual kepada negara asing (dijajah)
2. Bankrap
3. Menjadi Negara Komunis secara “TOTAL”

47 Comments »

  1. Alamak Bodohlah said,

    Bangunlah rakyat, anak-anak malaysia!!

    “Asked on steps taken by the Government to maintain racial harmony, Abdullah said that if anyone broke the law, he would deal with them by enforcing the law.”?
    Sepertikan cerita-cerita yang lampau masih dipakai oleh PM kami. Adakah-nya fikir rakyat dapat dihina dengan perkata-perkata begitu aje?

    Rakyat semua kini yang bijaksana menakluki pengetahuan yang sebenar. Adakah hidupan karang lebih senang dengan kos barangan yang nyakin naik? Infrastruktur yang dibina duit rakyat tidak logik? Perkembangan ekonomi yang membimbangkan? Yakin kalian ingat, kerajaan menerbitkan tak lama lalu memperdayakan rakyat mentadbir dalam saham pada masa situasi yang buruk? Rakayat bukannya bodoh!! Kami bukan lagi jalan kaki bogel dalam kampung!!

    “If I were to sign an ISA detention order, I will do it without feeling any guilt because I have to do my duty.”
    Ini bukan demokrasi yang betul!! Taktik yang menekan rakyat semua dengan akta-akta ISA dan beritaan media kan pertindakan kanun?

    Seperti yang diperkatakannya:

    “A true Malaysian is acutely aware of who will be provoked into retaliation and who will actually suffer the consequences and will try to be judicious in word and deed, even when striving for change”

    Siapakah wira sejati yang berdaya membimbing negara dan bangsa?

    Baik dia cakap:
    “People are criticising me, things take time to grow. I want to succeed more than anyone else because I feel responsible,”
    Ikut dengan pernaikan barangan lagi tahun depan, beban rakyat lagi berat. Rakyat berasa “PERKEMBANGAN” kos hidupan tapi bukan apa yang telah ditunaikan kerajaan. Memang-Lah yang success.. Rakyat yang dikenakan pada masa akan datang..

  2. akarkayureput said,

    pukimak Dollah KJ Berok

  3. CT Ong said,

    KUBURKAN BN dalam pilihanraya yang akan datang,Itulah jawapan untuk menyelamatkan negara kita.

  4. Dear Sir;

    Saya rasa tuan sudah tersilap erti mengenai konsep negara komunis.

    Adalah tidak benar jikalau Tuan menyatakan Malaysia berada dalam konsep pertadbiran negara komunis, karena pada pendapat saya; Malaysia sekarang sebenarnya mengamalkan konsep negara polis atau konsep pertadbiran totalitarian, yakni kebebasan rakyat adalah di tangan pihak pemerintah.

    Sekurang-kurangnya rakyat komunis seperti russia (ketika zaman Soviet) lebih baik daripada Malaysia kerana kesamarataan yang dinikmati oleh mereka.

    Tambahan lagi pembangunan di Russia dan jajahannya (belarus and etc) ketika zaman Soviet lebih advanced dari segi penciptaan teknologikal dan kajian sains sedangkan Malaysia pula … they wasted a lot of monies, man just to send a muslim guy to experience a real zero gravity in ISS.

    WTF! sigh

    Pelik juga… last week perdana menteri and wazir misinformation nya kata Malaysia negara demokrasi (+berparlimen) … Bukan kah dahulu Najib and Badruddin pula pernah kata Malaysia adalah Negara ISLAM!

    Mana yang betul ni?

  5. Safuan Aziz said,

    kalaulah saudara berani mengutuk negara sendiri saya disini berani berkata saudara masih tidak ada semangat patriotik…saudara cakap senang kerana saudara bukan seorang pemimpin..cuba saudara berada di tempat PM macam mana?jgn hanya pandai menaip dan bercakap seperti tin kosong walhal tiada apa apa…bagi saya pemimpin kita cukup bagus dan berani mewujudkan bangsa MELAYU,CINA dan INDIA di muka dunia.Tanyalah diri sendiri apakah sumbangan saudara kepada MALAYSIA bukan tanya apakah sumbangan MALAYSIA kepada anda…jika anda bercakap begini andalah pengkhianat no 1 negara.Saya sedih jika ada kambing hitam didalam negara Malaysia terutama sekali bangsa melayu.hanya pandai cakap tetapi kosong tiada guna langsung.lebih baik saudara jadi pengkhianat di negara lain dari jadi musuh dalam selimut dinegara sendiri.–nauzzubillah….

  6. Safuan Aziz said,

    bagi saya saudara yang bangang bukannya paklah…ingatlah saudara…jgn hanya berani bercakap kalau otak yang saudara junjung hari hari tuh tidak boleh berfikir..bercakaplah kerana benar…saya rasa otak saudara yang perlu di sewelkan kerana mengutuk negara dan pemimpin sendiri…terus terang saya katakan yang mana mana rakyat malaysia yang tak sedar diri dengan kesenangan yang dimiliki dinegara ini perlu ditarik balik taraf kerakyatan negara ini..pergilah negara Indonesia atau Thailand…

  7. yoy said,

    Well even telling lies is a privilege. Only privileged people can lie. So you see in Umno everything is a privilege for them.

  8. San said,

    This vicious, coward and corrupted Malaysia government is so afraid of ordinary people, especially the working class, expressing their discontent through peaceful protests – a democratic right.

    The main ruling party, Umno elites, capitalist leaders who falsely profess themselves to be devoted Muslims have indeed hijacked the religion.

    Almost my whole life, I defended such ideological racial-religious supremacies out of a false sense of patriotism and loyalty. This is why we need to learn, educate ourselves and think critically throughout our lives in order to be a true human being.

    Furthermore, to fight against the real enemy – the greedy and corrupted criminals from the ruling elites and capitalist classes, be it from Umno, MIC, MCA and so on – although the Umno leaders are the most and main deceitful culprits.

    Opposition parties globally also need to be heading towards this, especially against the extremely vicious and corrupted Third World ruling elites, governments and capitalist classes.

  9. oversee said,

    This can only happen in Bolehland. Thank heaven, I don’t live in Malaysia anymore. But I pity my comrades there. Someone should assassinate Bodowi to teach Malaysian politicians a lesson. Looks like the only way out……….

    Ex-Malaysian in US.

  10. ruyom said,

    Any way you look at it, the rally by Bersih to send a memorandum to the King for a clean and fair election was a stunning success.

    Although the local press has down played the significance of the demonstrations, the sea of yellow among the brave protestors drenched in rain facing the police force, is the beginning of the common peoples awakening, partaking their democratic rights in wanting a better deal from the present regime.

    Although the police force and the prime minister had warned the public not to participate in the so-called illegal rally, it has fallen on deaf ears for those who are fed up with government abuses and excesses of power.

    To think that nearly 40000 people took part in the demonstrations speaks volumes about the ordinary peoples brave attempt to make their voices heard about the ills of the present regime to our constitution monarch.

    While the police force had used water cannon and tear gas to disperse the crowds and even though scores of people were arrested, no loss of lives was reported, thank God for that.

    I suppose in the globalised world that we live in, autocrat leaders dare not excessively beat up those who oppose them, as it will be highlighted in the foreign media. While the local demonstrations is mild compared to Burma and Pakistan, still one wonders why the police had to use force to disperse the crowd.

    As usual, we can expect the leaders in this country to denounce the demonstrations and call these brave souls “traitors” to the nation for taking their grievances to the streets. But if all avenues for a proper dialogue between civil group and the government are closed and the government is arrogant and does not want to listen to the people’s voice of despair, expect more streets demonstration.

    Let us hope that the King can reform the election rules in this country which favour the ruling parties. May our next general elections be untainted by money politics, one-sided medias, phantom voters and government machineries working in favour of the incumbent.

    Watchdogs from other nations should be invited to observe the next general elections to ensure that the present regime cannot steal the elections as in 2004 where a lot of opposition leaders lost their seats due to phantom voters.

    After all, Umno just had their last assembly where the delegates are confident that the voters will support them in the next polls. Fight like a man. Do not hide behind the government’s skirt where all the dirty tricks are used to deny the opposition opportunities to win seats.

    The present regime is in denial about all the ills that affect this nation. They, especially the dinosaur politicians who have been in power for more than two decades, still think that our people are uneducated and can be hoodwinked in any general elections.

    Well, let them dream! May the Bersih rally mark an important milestone for the peoples desires to have a better Malaysia for our children and grandchildren to inherit.

    God bless you all for your bravery in facing the police forces awesome power to intimidate people from exercising their political rights.

  11. aston said,

    Nobody can help us now.
    This government is run by the Umno malays.
    They can twist and turn as they like.
    They don’t give a damn about the other races.
    So we all go for help internationally!

  12. romsam said,

    How different is the Bersih rally from Hindraf protest? You tell me. In the former, it was mostly malays, the latter predominantly Indians.

    Imagine the paradox, one society who has all the privileges and the other without any. This is not an issue of race or religion, but relates to the rights of Malaysians. Opinions and views can differ but the cause is the same; of entitlements and rights as a Malaysian.

    Many things swing by our lives but two major rallies within a short span, what does it personify?

    These rallies show that Malaysians care and the public will generally support it as we cannot continue to be oppressed by the few and their orchestrated manipulation. Stop reading the mainstream press. The younger generation is much wiser in their perception, fortunately or unfortunately, towards the frustration that prevails in the system.

    In the macro sense, most Malaysians are tolerant, law abiding and seek a peaceful society for all.

    What we seek is a better place for us to live harmoniously without any division manipulated for the benefit of the few.

    Hey, it is not a perfect world but there is always somebody fighting for animal rights, democratic, economic, environmental, political, religious or socialist issues. You can’t solve the world problems but you can make your society a better place if you could listen rather than turning to defiance for the benefit of the few.

  13. yuking said,

    This Zam minister is a shame to the country. Can’t even speak proper English. Doesn’t the government have someone else who can speak better! He talks nonsense most of the time. He only thinks that his views are correct and impose them upon the editors. No wonder Malaysia is going down the drain. Corrupt ministers, stupid ministers and racist ministers. You name them we have them.

  14. coolooc said,

    To me, Malaysia is run by institutionalised bullies, corrupters, gangsters, goons, infidels, liars, monkeys, scumbags, thieves and all that are mentioned in the Book Of Hell!

  15. vesewe said,

    The erosion of Umno leadership credibility has become more apparent after the two historic rallies by Bersih and Hindraf. The impact of these two mammoth peaceful rallies by the Malaysian public, despite draconian and barbaric threats by the Umno-regulated police force, clearly indicates the progressive degeneration of Umno and its effeminate coalition member parties.

    Shocked and dumbfounded, the arrogant Umno leaders whose minds are obscured by political egocentrism, did not know what struck them. It is just the beginning. Justice and fairness cannot be contained by mortal power forever.

    These are the definite signs of Umno impending fall and decline. Umno is not challenged by Malaysians alone. The entire fair-minded and civilised world has joined in to expose its political crimes committed in the guise of democracy. The power of truth is fast devastating Umno and its coalition partners.

    We thank God for letting this happen. Umno’s heydays are numbered. It is getting weaker and becoming more of a parasite than a respected political party with genuine dignity. At last, the road map for the corrupt Umno’s final collapse has been charted. The people, propelled by the power of truth, has finally decided to rid the nation of a party that has forsaken its duty to safeguard the interests of the people.

    May God bless the people of Malaysia for their great spirit in upholding truth, justice and fairness. Let us Malaysians, irrespective of race or creed, bring greatness to our beloved nation.

  16. miya said,

    When this Bodowi speaks, it makes you sick in the stomach.

    Whether he steps down or not, makes no different to the country because the whole Umno and BN machinery are all crooks.

    Vote them out and send them to space, that is the only answer.

  17. konek said,

    It is shocking how the plethora of reports in Malaysia mainstream newspapers are so far from the truth that Malaysians these days only read it to have a good laugh over how creative the editors and group editors of these newspapers are.

    As of late, the newspaper reports are not funny. Their lies and propagandas are becoming downright dangerous.

    In this new millennium, it is sickening to find journalists abetting and aiding the spread of these lies.

    Sadly, you will never hear the truth spoken by true Malaysians in the newspapers.

    In addition to wearing yellow on Saturdays, I call on all Malaysians to boycott the mainstream media by not buying New Straits Times, the Star, Utusan or any local newspaper to send a message that we will not be buying into their lies!

  18. tim said,

    Lying, incompetent, hypocrite, faking, denial, crook, corrupt, unjust, stupid, pretending, all these words are apt to describe them Umno.

    How on earth Malaysia could sink low low low!

  19. Terima kasih atas komentar saudara/i, (Thanks for all the commentaries).

    Kepada Tuan Safuan Aziz,

    Terima kasih atas komentar yang anda berikan. Persoalannya disini ialah jika Abdullah Ahmad Badawi & Co bercakap dan bertindak (berpijak dibumi yang nyata) tentunya Malaysia boleh ditabdir dengan baik, telus dan berkesan.

    Namun buat masa ini Abdullah Ahmad Badawi & Co memerintah Malaysia mengikut hawa nafsu semata tanpa menggunakan akal fikiran. Itulah masalah yang paling besar yang sedang melanda Malaysia.

    Sumbangan saya kepada Malaysia amat banyak (tidak ternilai), namun buat masa ini belum ada satu pun sumbangan Malaysia terhadap saya selain dari kewarganegaraan Malaysia yang diterima sejak sekian lama. Tiada biasiswa, bantuan, sokongan malah sumbangan apa pun dari Kerajaan Malaysia yang saya dan keluarga saya pernah terima.

    Mengenai perkhidmatan pendidikan dan perubatan yang saya dan keluarga saya terima selama ini semuanya disertakan dengan kos yang saya bayar tanpa pengecualian. Jika ada bantuan perubatan dan pendidikan yang saya terima (mungkin secara percuma), ianya hanyalah meliputi kehendak Perlembangaan Negara Malaysia yang memperuntukkan hak-hak saya sebagai warganegara Malaysia. Dan ianya bukan dibiayai oleh Kerajaan Malaysia (terutamanya Barisan Nasional) melainkan hanya hasil kutipan cukai daripada semua Rakyat Malaysia.

    Jadi saya berhak dan wajar berterima kasih kepada semua rakyat Malaysia dan bukannya kepada Kerajaan Malaysia (pimpinan Barisan Nasional).

  20. terebei@lastik said,

    Sdra Sdri sekelian

    UMNO adalah akar tunjang dalam BN disamping MCA,MIC dan komponen parti politik yang lain.Jawatan PM bukan dipilih oleh rakyat. Sebaliknya dipilih oleh UMNO bahagian di Perhimpunan Agung UMNO.Jawatan Presiden UMNO adalah automatik menjadi PM.Kebanyakan Ketua UMNO bahagian adalah dalam hirarki UMNO iaitu Pemilihan Majlis Kerja Tertinggi UMNO( MKT). Pak Lah adalah Ketua UMNO Bahagian Kepala Batas.Begitu juga mantan TDM, Ketua Bahagian Kubang Pasu. Jawatan Ketua Bahagian UMNO adalah passpot untuk dipilih jadi wakil rakyat dalam Pilihan Raya.Oleh itu ramai Ketua UMNO bahagian menjadi ahli Parlimen dan menduduki kerusi kabinet menteri.Parti-parti politik lain dalam BN memilih format yang sama seperti UMNO.UMNO berkuasa kerana majoriti penduduk negara ini adalah orang-orang Melayu.

    Seandainya UMNO tidak lagi mendapat sokongan padu orang-orang Melayu dalam pilihan raya maka UMNO akan kehilangan kuasa.Power is corrupt, absolute power corrupts absolutely ! inilah yang menjadi igauan presiden UMNO bermula dari TDM.TDM satu ketika dulu pernah mendapat gelaran Mahafiraun. Dialah memelahbelahkan tradisi dan budaya politik UMNO.Apa yang berlaku pada hari ini bermula dari TDM.

    Bila TDM tidak mempunyai kuasa, lihatlah apa yang terjadi kepada beliau.TDM tersungkur tidak dipilih menjadi wakil bahagian ke Perhimpunan Agung UMNO.Apakah patutkah kita menuding jari kepada PM hari ini? Cuba fikir-fikirkan lah.Apakah peranan kita?

  21. Pak Kassim said,

    Sdr Safuan Aziz,

    Kita perlu memahami demokrasi yang sebenar dengan demokrai parti politik yang hendak berkuasa selama-lamanya dengan memainkan sentimen bangsa/kaum. Tak bolehlah menyokong buta tuli tanpa memahami yang halal dan haram, yang salah dan yang benar.Yang salah tetap salah.

  22. Skywalker said,

    Safuan Aziz,

    F**K YOU!!! Stop carry BN balls and get into reality.

  23. foxman said,

    Hello…Safuan Aziz
    gaji dia orang kat gomen pun kami yang bayar…jangan tanya apa yang kami telah sumbangkan… we are all taxpayer… they are civil servant… siapa yang ambil RASUAH dan bazir wang negara adalah pengkhianat negara, bukan yang mengutuk… kalau anda tak dapat terima apa yang orang kutuk, that show you are shallow minded… no wonder our country are now like this…crime cases so high.. yet can’t solve but have time to arrest activist and demostrator..Nurin killer mana??? Rape gang mana? Isn’t this the job of the pdrm… aren’t they are paid by PUBLIC to keep us safe… but now it seem the PUBLIC paid them to keep your bn safe… neglecting their real duties… 1 police report from bn, next second kena arrest for questioning… 100 police report AGAINTS bn ppl, NONE will be followed up.. is this you call DEMOCRATIC ??

  24. merahmerah said,

    Safuan Aziz ni sesak otaknya kot!

  25. Iris Azalea said,

    Hello Safuan Aziz,

    Simpati saya kepada anda kerana bukan sahaja buta mata tapi buta hati. Inilah contoh Melayu Bangang/Pariah. Maybe you are just another Gomen servant earning peanuts that’s why you never get taxed dan tak pernah tahu bagaimana rasanya bila penat bekerja, sebahagian duit gaji (Income Tax) masuk kocek orang2 UMNO pengkhianat bangsa. Sakit hati, tau tak? Sudahlah gaji tinggal sedikit kena potong Income Tax, harga barang melambung2 naik. Terasa seksa nak hidup kat Malaysia sekarang ni. Next time, buka mata dan buka hati. Baca dan lihat sekeliling. Jangan jadi macam katak bawah tempurung. Tak tahu apa2, tapi nak belasah orang with your stupid and ridiculous comments. Pariah punya Melayu.

  26. Iris Azalea said,

    Btw, I am a Malay too but luckily I am not as backward or Mundur as you.

  27. Iris Azalea said,

    I meant as mundur as Safuan Aziz.

  28. hamed said,

    safuan aziz…bebudak laih, mana tahu fikir..cam pemimpin dia lah..cakap pusing-pusing cam mahu main gasing..gasing baru lak tu!

    sumbangan aku banyak kepada negara…malas nak fikir, salah satu nya ialah menjahanamkan kerajaan tiga beranak nie daripada menjahanamkan malaysia nie tahu tak..salah satu sumbangan aku jika terlaksana nanti!

    Safuan…ko tengok diri ko sahaja ke..tengok orang lain gak…tahu!

  29. miwaki said,

    Hello Safuan,
    Apa yang anda kata tu betul,bukan senang nak jadi pemimpin tetapi di negara kita ni nak jadi pemimpin senang sebab pemimpin kita kebanyakan bengang.cakap tak serupa bikin.Ada yang tak pandai cakap orang putih tetapi cakap juga.Buat malu orang kita sebab kita ni “bi-lingual”.Ada yang Tri-lingual” dan “multi -lingual”

    Bukan kita nak ketuk pmimpin kita sendiri tetapi mereka ni patut di ketuk,kalau tak ketuk tak boleh sedar.Kamu lihat Pak Lah,di mana dia pi,di situ-lah dia lena.Kalau macam ni tak patuk di ketuk,sampai bila dia boleh bangun dari mimpi.

    Negara kita ni macam tak ada direction,pemimpin semua kurang pelajaran dan kelakuan di parlimen serupa kera kena belacan.Itu-kah yang kita mahu ? Malu kalau diketahui oleh jiran kita.Tak ada standard.

  30. mr erm said,

    its up to me to change umno….and no action is absolutely right…..judgement would change according to scenario…how right is right,how wrong is wrong?if we want absolute right…no subsidies,no malay,chinese or indian….i wouldn’t dare to say pak lah is bad,something wrong somewhere.everybody write words that would legalize their action.yeah,point fingers….that would helps…A LOT.i dont care if bn wins,or lose.what i care is that my local representative play his role,helps endorse rural student for better school(you hate this?) and must be local.maybe politics is not for everybody,not everybody wins all the time.

  31. Iris Azalea said,

    Miwaki,

    Malu jangan cakaplah. Everytime I go to Singapore, I berdoa janganlah ada Melayu sana yang tanya I dr Malaysia ker? Tak tahan telinga dengar komen dia orang. Yes, they talk big but what they said is true. Though they are marginalised there, yet compared to us Malaysian Malay, they are the better lot. Because they are being marginalised, they work harder and proved their competencies. Melayu sini jangan marah cakaplah, pemalas dan suka berharap pd belas ihsan. Kalau nak sesuatu, rasuah jalan mudah. Biar anak jadi samseng/bodoh/kurang ajar/mat rempit hasil makan duit rasuah haram, tak apa. Janji mak bapak dapat bergaya. Pakai kereta besar, rumah besar, bini berderet.. Tanggungjawap, haprak.

  32. mr erm said,

    mmg betol semua ciri2 yg ko cakap…apsal ko x tolong betolkan?

  33. Iris Azalea said,

    mr erm,

    The problem is, most of our local representatives DOES NOT play their role, helps endorse rural student for better school as you would like them to. Most of them become a politician to fill their wallet enough to last seven generations. To get projects from Gomen. To get Datuk, Tan Sri titles..

  34. mr erm said,

    so what are you going to do?

  35. darwyn said,

    balik kpd agama, ingat kepada Tuhan, tidak selamanya kita hidup, pemimpin…anda, saya akan kembali kepada NYA…5 tahun sekali nasib ditangan anda….memberi lebih baik dari menerima, bisu lebih baik dari berkata, pangkah ……pangkah….pangkah

  36. anak malaysia said,

    saya sekarang di negara mana?..hai ini bukan malaysia kah??? kenapa banyak perbezahan …ok ok sudah nampak twin tower confirm ini malaysia.apa sudah jadi kat negara yg saya tercinta ..apa sudah jadi kat pemimpin yang saya cinta,apa sudah jadi kat mayarakat saya cinta???
    siapa yang patut kita percaya..tuanku tolong negara ini dari hancaman umno!!! selamatkan kami semua !!!!!!!!!

  37. Force of Nature said,

    don’t worry, for me, life on Earth is only a temporary life.

    after-life, let those corrupted & cruel politicians and especially the PMs that oppressed the people being rotten in hell.

    hope they can answer to God after their life on Earth

  38. BURUNG GAGAK said,

    Janganlah mengutuk lebih-lebih.Apa pun ada baik buruknya.Doakan semoga apa yang tidak molek dapat di perbetulkan.Tidak perlu berdemontrasi bukan saja memberi image yang kurang elok pada pandangan dunia luar malah akan juga menyusahkan rakyat untuk berurusan seharian.Jangan pentingkan minoriti, utamakan majoriti.Tunggu piliharaya akan datang untuk mengundi mengikut pilihan yang anda suka.Pesanan akhir dari saya jangan jadi “Musang berbulu ayam.Elakan kewujudan semula semangat raja Madalir dan Kitol di zaman pemerintahan
    Melaka.Hargailah keamanan dan cintailah negara sendiri.Terima kasih.

  39. Apa nak dibuat said,

    Tinjau apa yang berlaku.

    AAB not qualify as PM ? because he did not curb corruption as what he claims.

    AAB not clean ? because he want to be richer than Tun.Mahathir.

    AAB not aware of serious corruption ? He just learned from Tun.Mahathir.

    Who is involved in corruption ? Ask Tun.Mahathir.

  40. pembela_rakyat said,

    UMNO sudah tidak releven,, kejatuhan UMNO 2008,, amien,,

  41. aNakMeRdEkA.... said,

    Yes…chek sokong apa kata BURUNG GAGAK tadi…memang la ada yang tak betul jugak dalam kepimpinan kerajaan…tapi kalu dok pakat dan takat mengutuk mcm ni…apa la yang kita rakyat2 akan dapat??? Dosa ja dok makin membuih…..perbetulkan apa yang tak molek…bila kita orang melayu sendiri banyak sgt dok mencerca negara kita sendiri….nanti kaum lain lagi la berani…tgk aja apa hindraf dah buat…ambik kesempatan dalam perpecahan politik melayu ari ni…dibuatnya orang putih masuk campur dan jajah kita semula…masa tu baru padan muka hangpa semua…depa ka yang bukan org melayu ni suka dan mau sgt la…tambah2 plak orang kafir…macam laa kehidupan hari ini terlalu membuatkan hangpa semua menderita sangat….seteruk2 hari ni pun…rasanya lebih baik dari dulu….zaman tok nenek kita dulu….memang tak dinafikan dengan perubahan politik yang terjadi sekarang..semuanya kerana pemimpin yang tidak layak memimpin….manusia ni sama saja….bagi la kat sapa pun jadi pemerintah…PAS ka,ROKET ka? DAP ka? semuanya akan jadi lebih kurang mcm tu jugak la…… tak tau la yang dok bagi komen2 ni melayu ka apa….tapi bukan nak semai semangat perkauman…kita sebagai orang melayu, pentingkankanlah agama kita,hak2 orang melayu dan tanahair kita ini untuk ank bangsa kita….memang kita masyarakat majmuk…tapi tgklah dalam kepincangan politik melayu…kaum imigrasi lain sudah mula tunjuk belang dan tuntut hak depa bagi sama macam kita orang melayu…tu yang wat chek rasa terkilan dan takut…lagipun orang putih ni memang suka sgt la masuk campur dan jajah semula negara islam macam kita ni….bukan senang nak capai kemerdekaan dan mengekalkannya hingga ke hari ini….kadang2 manusia ni tak tau bersyukur dgn apa yang dinikmati kerana dia tak pernah hidup di zaman peperangan,penjajahan dan darurat dulu…bila celik dah jadi anak merdeka..hidup dan membesar dalam keadaan yang tidak kucar-kacir..takyah bimbang pasai komunis,tak kena makan ubikayu hari2, lepas tu boleh blajaQ tinggi2 sampai masuk U..bila dah cerdik sikit mula nak tunjuk pandai,cerca dan kutuk pemerintahan hari ini dimana realitinya ini adalah negara tanah air kita sendiri,,,seburuk2 dan seteruk2 pun dengan kemelut kehidupan hari ini, kita masih bebas menjalankan kehidupan harian,cari rezeki,beribadat dan bermasyarakat seiring dengan pembangunan negara…… nak dipertikaikan kebolehan bangsa sendiri kerana kita tak berpuashati dengan senario politik negara, kita pandang,pikir,bandingkan dan renung sejenak…jgn nak bezakan negara kita yang kecil ini dan pernah pula dijajah tapi nak setaraf dengan negara lain yang maju…cuba pikirkan…bila bangsa lain yang memandang kita orang melayu ni bangsa yang tak setaraf dgn depa dan kurang cerdik…tapi kita mampu dan berupaya menjadi sebuah negara yang merdeka,berdaulat dan masih mengekalkan institusi beraja tak macam tempat lain…raja dan sultan pun dah dihapuskan…tgk la indon,bangladesh,filipina dan negara2 dunia ketiga…kita berada dalam keadaan yang lebih baik..sbg rakyat malaysia,chek memang sentiasa bersemangat patriotik…UMNO yang membela nasib orang melayu dan agama islam ditanah melayu…tapi kerana tersilap mencatur pemimpin…rakyat yg terpaksa menanggung bahangnya..namun tak lah kritikal sgt…pikir2kan lah..cara yang terbaik untuk menangani masalah ini seterusnya dapat mengukuhkan tiang agama dan memperkasakan orang melayu…itu harapan chek, seriau juga memikirkan masa depan negara kita dimasa akan datang…tapi heran ada ank bangsa kita yang malu menjadi anak malaysia tapi bangga melihat rakyat singapura…terkilan rasanya..dia taktau singapura la lambang kejatuhan bangsa melayu, org melayu menumpang ditanahair sendiri…hingga tak layak bersuara dan tak boleh angkat muka…awat tak kena Qeja Qajin..dah nama pun menumpang….terlalu mempercayai bangsa lain,memperkecilkan bangsa sendiri sgt..akhirnya apa yang dah jadi…kubur pun kena tempah dan beli sendiri..generasi anak2 melayu la yang paling kita kesian..bahasa ibunda melayu pun sudah semakin lenyap dan diganti dengan bhasa rasmi dan bahasa cina…orang cina yang datang ke malaysia taktau langsung berbahasa melayu padahal bukan jauh sgt pun negara depa dgn kita…chek suka membaca sejarah malaysia…asal usul kita,sejarah kesultanan melayu,perkembangan agama islam..penjajahan dan faktor2nya hinggalah penuntutan kemerdekaan….bersyukurlah dengan kenikmatan yang dikecapi…terus terang chek kata,chek memang tak suka apalagi nak sokong dgn era pemerintahan PakLah..memang nampak caranya tidak membela nasib orang melayu, menindas rakyat, bemuka2 dan tidak tegas…hanya berselindung disebalik cogankata islam hadhari tapi anak bini pun tak pakai tudung,malah cari pengganti pun lebih kurang sma jugak,tapi nak buat lagu mana dah selera dia bukan hat melayu..biaQ pi kat dia la…

  42. aNakMeRdEkA.... said,

    Iris Azalea said,

    12 December, 2007 at 1:46 pm

    Miwaki,

    Malu jangan cakaplah. Everytime I go to Singapore, I berdoa janganlah ada Melayu sana yang tanya I dr Malaysia ker? Tak tahan telinga dengar komen dia

    Malu?? pi la sampai hujung dunia mana pun…dan sampai ke mati pun…bangsa tetap bangsa kita sendiri jugak…kalu dah ditakdirkan lahir ke dunia sebg orang melayu…tetap orang melayu..pi bubuh la kaler apa pun kat rambut tu…hingga ke mati kita tetap orang melayu..bangsa tak boleh diubh atau dibuang,kecuali agama saja boleh ditukar…. Ahaks!!

  43. loqman said,

    Sdra. Hanya orang “hilang akal” sahaja yang menulis seperti saudara.

  44. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

    Perubahan berskala besar amat diperlukan dalam pentadbiran negara Malaysia yang tercinta ini. Jangan biarkan tumbuk rusuk (rasuah) dan pecah amanah berlaku dengan sewenang-wenangnya didalam negara dan dilakukan pula oleh pemerintah yang zalim dan pendek akal.

  45. Tetapi pilihanraya di Malaysia sudah berlalu.Malah lebih mundur pun ekonominya telah dikuatkuasai oleh BN lagi.Sebenarnya,bagi kita semua duduk di Malaysia telah runtuh dah seperti orang Mesir yang angkuh ini pada zaman Nabi Musa ini telah jatuh oleh kerana buat pada orang serta lagi mendendam perasaan terhadap orang dengan taktik ancaman dengan orang sampai tidak tahu jawapannya untuk isi hati kita.Sebab itu memakan umpan dan terjerat ke dalam umpan sendiri sampai tidak tahu memakan diri mereka.Perubahan belum dibuat lagi selagi masih diperintah oleh BN.Sekarang,punya Barisan Nasional(PPP,MCA,Gerakan dan UMNO)bukan macam dulu punya boleh membela bagi nasib rakyat lagi.Akhirnya,ego dan bangga terhadap rasa diri mereka sampai boleh memerintah di negara kita dan diri mereka.Oleh,kerana mereka takut dah untuk menentukan nasib mereka(BN/UMNO)akan kalah.Kita mesti bangkit apabila perubahan sudah dibuat dan telah direntapkan bahawa mereka(BN/UMNO) masih nak pegang lagi bagi Terengganu,Pahang,Johor,Perlis,Putrajaya,Labuan,Sabah dan Sarawak.Sangat,rakus apabila negara kita yang maju dan mantap masih dipegang dan dikawal oleh ancaman mereka lagi.Bagi,Independence Party Party Sendiri atau Party Merdeka bahawasannya berskala besar apabila dahulu pada tahun berikutnya pada zaman dahulu seperti 1958,1965,1976,1986 dan 1999 orang telah mengundi mereka juga boleh dipegang lebih baik daripada pembangkang dan activist tersebut atau dengan Barisan Nasional.Pasal kepincangan Parti-Parti Merdeka Sendiri dikenali dalam Bahasa Inggeris Independence Party yang diwujudnya selepas tahun 1958 selepas tahun merdeka tersebut. Menurutnya,pembangkang demokratik telah kalahkan mereka tersebut dengan Barisan Nasional yang diwujudnya selepas wujudnya Barisan Alternatif selepas Barisan Nasional.Namun,oleh Pembangkang menurutnya Parti Merdeka Sendiri yang dikawalnya masih berfungsi lagi sampai tahun 1999 hingga 2004 dan tahun 2008 yang kini tersebut walaupun mereka masih kalah sedikit seperti Presiden Billi Lim di Malaysia yang sekarang untuk Independent Party tersebut masih berkekal lama lagi pada zaman moden tidak ada yang kepincangan.BN tidak ada lagi wujud kalau satu Pilihanraya ke-13 PRU 13 yang akan datang pada tahun 2012 lagi.Mereka mempunyai sifat aggressif apabila mereka tidak bangun,bangkit dan sedar bahawa mereka akan jatuh selamanya tak lama lagi.Menurutnya, pada tahun 2005 selepas bencana alam dan malapetaka di negara kita dan negara Asia lain bahawa Pakar Politik Barat dari Eropah dan Pakar politik Putih Mat Salleh dari Amerika Utara telah menyatakan bahawa Barisan Nasional yang tidak mempunyai Demokratik dia orang ada Birokratik atau Birokrasi sahaja yang akan jatuh dan runtuh banyak sebab itu dia orang tuk takut dah atau gertak bahawa ini mereka yang akan jatuh pada PILIHANRAYA UMUM KE-12 lagi ke tiga belas pada tahun sebenarnya 2012 mereka yang akan jatuh pada prinsip-prinsip mereka tak dapat dikawal lagi sebenarnya.Terima Kasih.Buat Selama Ini Hallelujah.Wadiyah Hidayah Taufik.Wassalamualaikum.Amin.

  46. Bangsa-Bangsa Malaysia telah dilemahkan oleh menteri-menteri BN/UMNO
    Lagi melemahkan institusi perlembagaan warganegara Malaysia ini tersebut menurut bahawa professor Malaysia berkata mereka akan kalah apabila mereka mengotorkan bangsa kita dengan Islam Hadhari ini.Akhirnya,mereka buat pada rakyat pada tahun 2006 merobohkan rumah kampung Berembang yang lain di Selangor dengan sampai orang benci pada mereka ataupun Professor dari Indonesia menetap di Malaysia berkata bahawa pihak ini mesti mengambil tindakan selaginya mereka(BN/UMNO) tidak beramanah dari sisi-sisi undang tersebut.Sampai wujudnnya Racist isu perkauman dan Isu persefahaman bangsa-bangsa berlaku dan politik Malaysia mendiamkan Mahasiswa Antarabangsa menuntut ilmu di Universiti oleh pemberita Melayu dan Melayu Madura di Indonesia.Dengan cadangan mereka membawa dan menyajikan atau menyarankan rancangan-rancangan untuk hiburan sensasi yang menakjubkan serta jualan atau hiburan telah dipegang dan dikawalkan oleh mereka(BN/UMNO) tanpa bebas maing-masing walaupun mereka masih tetap lagi dikutuk oleh rakyat Indonesia dan pembangkangnya Indonesia sendiri dengan BN/UMNO Malaysia kita.

  47. Ini telah dikatakan oleh para-para peguam dan menteri Indonesia dan Brunei Darussalam serta rakyat kita sendiri Sabah dan Sarawak pribumi kita serta orang Serani di Malaysia katanya BN/UMNO telah membawa barah kepada rakyat sendiri.Berpura-pura dengan menyembunyikan diri mereka.Mereka,mengutuk BN/UMNO supaya mereka tidak bersembarang untuk buat isu agama dan racist perkauman banyak.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: