4 June, 2007

Apa Sebenarnya Isu Lina Joy?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 9:44 am by Ketua Perusuh

Maaf kata, saya sebenarnya bukanlah mendapat pendidikan secara formal dalam bidang agama Islam. Malah saya sendiri pun bersekolah di sekolah mubaligh Kristian. Namun walaupun begitu, pandangan tentang Islam itu jelas pada saya. Begitu juga pandangan tentang agama Kristian juga jelas pada saya.

Oleh itu saya tidaklah juga mahu berdebat atas isu Lina Joy ini, namun saya terpanggil untuk membicarakan berkenaan konsep pematuhan kita sebagai rakyat Malaysia yang bertamadun dan berpendidikan kepada perundangan Malaysia. Apakah sebenarnya yang berbangkit atas isu Lina Joy ini? Adakah ianya berkaitan dengan isu akidah atau isu berkaitan dengan dokumentasi?

Semua ini kita kena tanya Lina Joy. Dia perlu menegaskan dari bahagian manakah isu ini sepatutnya digembar-gemburkan. Walaupun saya seorang yang beragama Islam, namun saya masih lagi menghormati agama-agama yang lain.

Berbalik kepada isu Lina Joy,

1. Jika ianya disebabkan masalah dokumentasi (MyKAD) maka sewajarnya Lina Joy mengesahkan dahulu yang dia telah keluar dari agama Islam dengan mengfailkan kes di mana-mana Mahkamah Syariah. Ini kerana jika dia telah disahkan oleh mana-mana Mahkamah Syariah sebagai telah keluar dari Islam, maka barulah perkataan Islam boleh dikeluarkan daripada MyKAD.

2. Jika Lina Joy tidak ingin mengesahkan dirinya keluar dari Islam di mana-mana Mahkamah Syariah, maka bagaimana pula satu warta akan dikeluarkan yang mengesahkannya telah keluar meninggalkan agama Islam.

3. Adakah isu Lina Joy ini sebenarnya digunakan oleh pihak-pihak tertentu sebagai satu medium untuk mencabar undang-undang negara? Jika inilah sebenarnya yang dikehendaki oleh Lina Joy, maka sewajarnya dia tidak perlu membangkitkan isu ini sejak dari awal lagi dan pihak Mahkamah tidak perlu membuang wang rakyat untuk membicarakan kes yang tidak berfaedah ini.

Oleh yang demikian, saya dengan ini mencadangkan bahawa perkataan “Murtad” digantikan kepada perkataan Islam dalam MyKAD bagi mana-mana pihak yang ingin keluar dari Islam. Kita mudahkan mereka menukar perkataan Islam ini dengan perkataan “Murtad”. Ini akan memudahkan apa-apa sahaja urusan yang berkaitan dengan agama dan juga untuk memudahkan Lina Joy dan sesiapa sahaja daripada ditangkap makan disiang hari pada bulan Ramadhan.

Dengan adanya perkataan “Murtad” menggantikan perkataan “Islam” dalam MyKAD, secara tidak langsung ianya akan membolehkan pengenalpastian status agama bagi pembawa MyKAD yang telah murtad. Malah ianya juga membolehkan kita mempunyai satu senarai data berapa ramaikah orang Islam yang telah murtad.

Pihak Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) sewajarnya meletakkan perkataan “Murtad” bagi menggantikan perkataan “Islam” bagi mana-mana pemegang MyKAD yang telah murtad dan tidak menggantikannya dengan perkataan “Kristian”, “Hindu”, “Buddha” atau sebagainya melainkan hanya perkataan “Murtad” untuk memudahkan pengklasifikasian.

Itupun jika isu sebenar kes Lina Joy ini hanyalah isu berkaitan masalah dokumentasi. Namun jika ianya isu lain (politik dan sebagainya), anda tafsirkanlah sendiri. Sekian.

93 Comments »

 1. raiedzall said,

  Salam Bro,
  Murtad? Bayangkan I/C ada tulis ‘murtad’.. he..he lucu gak. Tapi saya sokong usul ini.

  • kuang said,

   kalau mau malaysia dikenali sebagai 1 malaysia yang sebenar..sa rasa perlu juga bubuh agama masing-masing dalam IC masing-masing. Tapi banyak juga kes-kes yang saya lihat. Hanya kerana perkhawinan campur..dan kemudian beranak pinak. Walhal anak-anak dan isteri telah diabaikan dalam pemberian pengajaran dalam Islam, bin(….) bapa Islam tetapi katalah si bapa itu tidak pernah memberi pengajaran atau asuhan secara Islam kepada Isteri yang mualaf atau kepada anak2 yang telah dilahirkan, lalu si Isteri telah membawa anak-anak mereka memasuki gereja dan belajar tentang yang mana baik dan yang mana buruk..mengikut ajaran mana-manak agama yang di ikuti. Kerana si isteri membesarkan anak-2 nya dengan baik dan dengan satu akidah dan pemahaman dan pengetahuan tentang ketuhanan. Bila sudha berumur 12 tahun Ic dibuat. Tertulis pula perkataan Islam sebagai penanda agamanya. Anak-anak teruskan dengan anutan agama lain, namun secara lahiriah mereka bukan Islam, mereka tidak disunat atau merka tidak melalui semua yang dilakukan sebagai Islam sejak lahir. Bila masa mengisi borang pekerjaan atau perkhawinan…Islam lagi..dan Islam lagi kepada keturunan yang seterusnya..mahu dibuat pengistiharan murtad oleh si isteri sebelumnya takut, atas sebab-sebab seperti ini lah . Naik turun mahkamah…

   banyak yang berlaku seperti ini tetapi mereka tidaklah menonjol kerana entahhhhhhhhhhhhhhhh

 2. kipashikmat said,

  Macam mana kalau Hindu masuk Islam? Nanti dia pun minta tanda ‘murtad’ juga.

 3. Terima kasih atas komentar saudara/i,

  raiedzall,

  Ianya memang nampak lucu tetapi amatlah praktikal.

  kipashikmat,

  Perkataan murtad hanya digunapakai sekian lama oleh Agama Islam sahaja. Buat masa ini bagi perundangan syariah Malaysia, perkataan tersebut hanyalah untuk mengklasifikasikan status agama bagi orang Islam semata-mata.

 4. Nan said,

  Rasanya umat Islam kita tak sanggup melihat sesiapapun ‘MURTAD’, itu sebabnya dibangkang habishabisan.

  Saya kira mereka yg MURTAD/CHRISTIAN ni dihijrahkan ke negara negara yg sudi menerima seperti pemuda Afghanistan yg converted to Christianity kemudian berhijrah ke Eropah. Habis cerita. Semua menjadi aman.

 5. SA Omar said,

  Isu ini adalah isu yang biasa aje.

  Sememangnya, Melayu itu Islam dan Islam itu Melayu.

  Itu adalah asas nya.

  Itu lah yang di pertahanan kan walhal, ramai Melayu sekarang ini kurang minat dengan Islam oleh beberapa sebab utama yang berbangkit dari adat setelah 50 tahun merdeka, iaitu boleh dirumuskan seperti berikut:-

  a) Perundangan Islam telah disama kan dengan perundangan orang orang bukan Islam. Dalam hal ini, setiap individu telah mengambil kira yang mana lebeh baik dari segi pentadbirannya.
  b) Jikalau nikah kawin di kawal ketat, mereka membelakangkan perundangan Islam, dan lebeh cenderung kepada perundangan adat.
  c) Perundangan Islam telah menitik berat kan balasan wang ringgit seperti lain lain bentuk jenis komersial.
  d) Perundangan Islam lebih kepada inidvidu bukan kepada kemashayrakatan. Lihat lah bagaimana individu bersalah dihukum dengan memalukan mereka,
  f) Ramai cerdik pandai tidak berpuasa dimana mana sekali pun, hanya berpuasa yok yok shahaja
  g) Rasuah berlaku dimana mana sahaja dan ini tidak menyucikan sebahagian reszeki untuk kebanyakan umat, dan lebih berkecimpung kedalam masaisat.

  h) Ugama Islam dipandang telalu remeh oleh kebanyakan muda mudi, dan terbawa oleh cara kehidupan masharakat kaum Cina, India dan lain lain kamu di Malaysia.

  i) Kuil and Tokong merata rata sedangkan ugama Islam suruh kita menjauhinya, tetapi tidak berdaya keran masyarakat ini masyarakt majmuk, sedangkan mereka itu bebas membuat apa saja seperti berzina, berjudi, merogol, dan sebagi nya.

  • kuang said,

   ummmmmmmmm kalau sia ka…pasal zina, berjudi, merogaol atau semua perbuatan terkutuk adalah ditegah dalam semua ajaran agama..lagi dilarang lagi itulah yang ketara dilakukan oleh manusia. Entah..kenapa..lihatlah kaunter-kaunter judi magnumka sport toto kaaa..kalau musim puasa lengang tempat tu..boleh kira berapa orang pergi beli..tapi abis puasa ja…sampai luar orang beratur…minum minuman keras apa-apa juga lah jenis jenayah yang melanggar undang-2 atau hukum Allah..tak kira siapa bangsa apa agama apa juga asal manusia..Manusia itu akan melakukan antara dua saja..betul dan salah..Keluar agama ini pun..Tapi pendapat saya, berlandaskan 10 hukum Allah, antaranya (jangan mengadili sesamamu manusia) = jelas manusia tidak berhak untuk mengadili dosa sesama manusia. Kalau kita lihat sesuatu perbuatan seseorang itu salah di mata kita , tegurlah dan ingatkan tetapi untuk mengadili dosa-dosanya itu adalah tugas Tuhan. Kalau manusia ini belajar atau cuba mengetahui sesuatu anutan orang lain tanpa prejudis tentu mereka faham bahawa tidak ada suatu agamapun yang mengizinkan perbuatan ingkar kepada agama masing-msing, justeru manusia akan faham bahawa semua agama menerangkan perbuatan-perbuatan baik yang harus dilakukan. Tanpa mengetahui atau menghormati anutan orang lain masing-masing mahu menegakkan bahawa anutan merekalah yang benar dan suci. Menghukum mereka yang keluar dari agama bukan perbuatan yang rendah hati dan tidak melambangkan ajaran sebenar dalam agama agama tertentu. Mengutuk mereka yang ingin menganuti sesuatu agama menidakkan kebebasan. Sedang tidak seorangpun tahu siapa akan ke syorga. Walaupun agama amsing-masing ada menyebut tentang perbuatan dan amalan yang bagimanakah seseorang itu layak ke syorga. keselamatan adalah indivitu dan Tuhan dengan individu tertentulah urusan-urusan itu.

   Pendapat ja…

 6. asrul zamani said,

  http://www.asrulzamani.blogspot.com/

  Menandakan MURTAD pada IC amat mengaibkan seseorang yang telah murtad dan mereka akan menentang habis-habisan. Kita juga tidak perlu memalukan atau mengaibkan mana-mana pihak.

  Isu mengklasifikasikan mereka di dalam golongan murtad tidak susah. Rekod mereka ada di JPN apabila mereka menukar agama. Begitu juga rekod di mahkamah syariah. Isu ini tidak timbul.

  Memang benar, isu Lina Joy dimanupulasikan pihak-pihak tertentu untuk meliberalisasikan mereka memurtadkan lebih ramai orang-orang Islam kerana orang-orang Islam dan Melayu terutamanya, mengikut missionary kristian merupakan “lost souls” yang hanya boleh diselamatkan dengan menerimanya Jesus atau nabi Isa sebagai Tuhan, kononnya. Orang Melayu juga merupakan the last frontier (benteng terakhir) penyebaran agama Kristian. Sebab itu kita lihat kes Lina Joy mendapat bantuan agensi2 Kristian Amerika dan banyak pihak kristian lain di Malaysia. Mereka tidak puas hati dengan undang2 yang menghalang agama lain disebarkan kepada orang-orang Islam secara terang-terangan. Mereka mahu ini semua dihapuskan supaya mereka boleh kristiankan ramai orang-orang Melayu.

  Keadaan tidak bertambah baik bila orang Islam sendiri tidak tahu apa itu Islam. Orang Islam itu bagai buih, banyak, tetapi tidak tahu apa. Lemah. Kita tanya kenapa percaya Islam itu agama sebenar…mereka tak tahu jawab. Kita tanya kenapa perlu sembahyang, puasa dan lain-lain..apa faedahnya …mereka tidak tahu. Mereka ditanya kenapa orang-orang Islam berkelakuan lebih buruk dari bukan Islam, mereka tak tahu kenapa. Mereka ditanya kenapa perlu sembahyang dalam bahasa Arab yang kita tidak faham..kenapa tidak sembayhang dalam bahasa yang kita faham bukankan lebih bermanfaat…mereka tidak tahu jawab. Pendek kata keimanan kita tidak ada dan kita tidak tahu kenapa kita beragama Islam. Bila orang kristian datang…bawa berbagai2 persoalan yang lebih tajam daripada di atas…bagaimanakah orang itu mampu bertahan? Lama-lama timbul ragu-ragu…dan lama-lama hilang kepercayaan.

  Itu belum ambil kira mereka yang tidak sembahyang, tidak puasa, zina, minum arak, rasuah, rogol, rogol anak/adik sendiri, membunuh, ambil dadah, jadi GRO, jadi pelacur, dan berbagai-bagai lagi. Adakah mereka ini masih Islam ataukah hanya Islam pada IC ?

  Kita yang sudah lama membiarkan diri kita sendiri dimurtadkan cuma kita tidak sedar. Mubaligh-mubaligh kristian datang dan hanya memberi sedikit galakan untuk kita diishtiharkan murtad..itu saja.

  http://www.asrulzamani.blogspot.com/

 7. lan said,

  mana mungkin di tulis ‘murtad’ pd mykad pasal murtad itu bukan satu dari jenis agama.ia adalah istilah yang digunakan bagi memanggil orang yang keluar dari agama islam.Bila ia keluar tentulah ia masuk agama lain.Jadi agama apa?.jika tidak ditentukan jenis agamanya maka banyak implikasi lain yang timbul dalam kehidupannya di dunia mahupun akhirat.

 8. MR.LOPEZ said,

  apa kata .. kalau orang kerestian yang handak masuk ke agama islam .. ‘perkataan murtad juga di paparkan dalam i/c orang tersebut. setuju ..

  kalau setuju .. inilah yang di katakan keadilan ..

 9. ahtie said,

  “murtad” untuk mereka yang keluar dari islam tapi untuk
  dari agama lain masukk agama islam letak perkataan “mualaf”
  itulah baru dipanggil adilllll!!!!!!! itu yg sesuai…….

 10. ApaSaja said,

  Bagus jga status agama yg macam-macam ni ye..ada berstatus “MURTAD”, ada berstatus “MUALAF”..tapi aku punya lain pula statusnya iaitu “TIADA MAKLUMAT”..bagi anda yg tak pasti apa status agama yg tercatat pada mykad, boleh check sendiri pakai dekoder astro. Masukkan mykad anda dlm slot kad pintar astro (slot kedua), kemudian pilih channel 200. Maklumat dlm chip mykad akan terpampang kat screen tv. Aku berugama “TIADA MAKLUMAT”…kah..kah..kah..

 11. ApaSaja said,

  silap..silap..bukan channel 200, tapi 800.

 12. produkhalal said,

  Wah! ApaSaja punya info, membuat saya tak sabar nak balik rumah sbb nak check IC saya.
  Thanks 4 the info.

 13. mie said,

  Penggunaan perkataan “Murtad” dlm I/C seseorang yang telah keluar Islam mungkin boleh menjadi suatu lagi isu yang boleh diperdagangkan oleh kumpulan-kumpulan tertentu yang mempunyai agenda tertentu.
  Apa yang boleh dipersoalkan?

  1) Kenapa “Murtad” diletakkan di dalam mykad, sedangkan ia sepatutnya meletakkan agama, bukannya status agama?

  2) Adakah “Murtad” ini mengakibatkan pemilik mykad dipulau orang ramai?

  3) Kenapa perlu menghebohkan orang yang ingin bertukar ke agama selain Islam?

  Ya, berbagai lagi persoalan yang boleh ditimbulkan. Saya secara peribadi menyokong cadangan perkataan murtad dalam mykad. Mungkin perkataan murtad boleh diletakkan dalam bracket bersebelahan agama baru pemilik mykad terbabit. Masih banyak yang perlu dikaji berkenaan usul ini. Marilah bersama-sama kita menegakkan agama Islam yang kita cintai ini.

 14. syafiqsunny said,

  rumah baru saya;
  http://catatankhayalan.wordpress.com
  thanks

 15. Terima kasih atas komentar saudara/i semua.

  Memang banyak persoalan boleh diutarakan serta diperdebatkan. Puan Lina Joy (Azlina Jailani) sememangnya patut dipersalahkan kerana ingin menggunakan jalan ringkas dalam mewartakan pertukaran agamanya.

  Sewajarnya jika Puan Lina Joy ingin undang-undang menyebelahi dia, dia sepatutnya pergi mendaftarkan pertukaran agama dia di mana-mana Mahkamah Syariah pada awalnya. Adakah dia takut untuk mengesahkan pertukaran agamanya jika beliau dipihak yang benar?

 16. mie said,

  hanya dirinya dan Allah mengetahui apa yang difikirkan..

 17. temikai said,

  kita sebenarnya sedih dan doa kat ALLAH agar tidak ada seorg pun manusia akan murtat,,ni bukan sebb Islam menag atau kalah tapi sebb kalu org yg tidak beriman akan dibakar dineraka sampai bila-bila, jadi jika kita yakin akan pekara itu pasti kita sedih dan takut lalu kita sangup malu kan diri ni untuk megajak mereka taat kepada perintah ALLAH..kerana kita yakin akan pekera itu,, kepada yang telah murtat “kembalilah ALLAH masih kasih pada mu”

 18. Mohd Noramin said,

  salam,

  saya sokong cadangan KP 101%.
  org murtad patut dimalukan sebegitu rupa sebab mereka dah jahil, tak sedar diri. mereka yg memilih cara hidup bukan cara Islam dah tau awal2 mereka bakal dipulaukan org Islam. jgn terkejut wahai org2 murtad, korg ni takde beza dgn penjenayah yg ada rekod dan tak boleh diterima masyarakat. cadangan ni penting utk dilaksanakan sebab akan ada org murtad kekalkan nama asal mereka dan ini sebenarnya strategi missionary yg jahil dgn sensitiviti umat Islam sini. kita jgn jd mcm negara2 lain lantak je dgn kawin campur ni – tunjukkan kt dunia kita ni meluat dan jijik dgn org2 murtad.

  saranan saya sebegini sebab kita org Islam perlu bertindak melawan hasutan dan dakyah kristian yg palsu dan jelas kesesatannya. cuma kerajaan sekarang buat2 tak tau kononnya missionary ni cuma mengkristiankan org Islam. bkn saja kristian malah semua agama selain Islam. kita bkn lagi org primitif tinggal di ceruk2 mana dan bodoh2 gitu je didatangi missionary. kita ade kekuatan – tok imam ade; jadi jgnla lena , jabatan agama ade; nape nk mkn gaji buta je? tak fikir halal haram dgn amanah yg dipikul?

 19. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

  Persoalan murtad amatlah besar dan perlukan satu penyelesaian yang menyeluruh. Namun apalah yang boleh diharapkan dalam keadaan undang-undang berkaitan syariah disekat kuasanya malah undang-undang sivil mengatasinya dalam banyak perkara.

  Kepada yang sudah murtad, itu pilihan anda. Tetapi kepada yang ingin murtad, ingatlah bahawa jika itulah pilihan yang anda ingin pilih, maka janganlah anda bersedih dan marah jika anda dipulaukan didunia ini mahupun diakhirat nanti dalam segala hal. Bukankah itu pilihan anda.

  Jika JPN ingin meletakkan perkataan “Murtad” dalam MyKAD anda, anda tidak berhak untuk marah dan mengambil tindakan undang-undang. Ingat, Itu pilihan yang telah anda buat.

 20. madius said,

  aduh bikin takut juga kamu orang punya komen2 ini! arap arap komen komen seperti ini tidak merebak di Sabah! di sini dalam satu keluarga berbilang agama! adik beradikpun berbilang agama!

  Dan yang paling menyenangkan ialah, tidak ada dalam keluarga ini yang cuba2 menjadi penghakim seperti tuhan! tidak ada yang bilang sdr akan masuk neraka saya masuk surga!

  Mana boleh sesiapa pun manusia boleh buat karaja tuhan!

  Saya suka cara2 pentadbiaran keagamaan di Republik Indonesia!

  Saya kesian kpd kawan2 yg tiada kebebasan beragama!

  Ingin melawat lebih 100 juta orang China di Negara Cina yang berugama Islam! dan Tatap Berbangsa Cina!

 21. Terima kasih atas komentar saudara/i,

  Madius,

  Pertama sekali, terima kasih kerana melawat blog ini. Memang tiada satu manusia pun yang berhak menjadi penghakim seperti Tuhan, namun Malaysia mempunyai Mahkamah Syariah sebagai tempat untuk membuat keputusan dan penghakiman atas kes-kes berkaitan dengan Agama Islam.

  Oleh itu cuba baca betu-betul dan fahamkan apa yang saya tuliskan dalam komentar saya tersebut. Kita menganjurkan kebebasan beragama di Malaysia, namun beberapa konteks sosial ujud dalam memacu kestabilan kebebasan beragama di Malaysia.

  Terpulanglah kepada anda bagaimana anda menilai semua komentar saya. Semua orang berhak menilai komentar tersebut mengikut corak pemikiran yang mereka tentukan sendiri.

 22. habar said,

  memang rasa bagus bubuh perkataan murtad di Mykad tu, tapi
  apa-apa hal melibatkan perundangan. Nampak senang, tapi kena
  bawa bincang dalam parlimen. Parlimen pula bukan senang nak
  menanganinya sebab dalam parlimen tu non muslim pun ramai.
  Kalau ada yang muslim, yang melayu tu, dia juga yang membantah.
  Isu ini kecil, yang penting bagaimana nak mengatasi isu murtad ini.Pelaksanaan undang islam dapat menyelesaikan segalanya dengan
  cara terbaik.

 23. Dr shadow said,

  Saya rasa cukuplah kalau dia mahu keluar dan tak perlulah letak nama murtad.Itu merupakkan kebebasan Individu.tak perlulah terlalu fanatik sangat.

 24. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

  Perkataan Murtad dicadangkan diletak pada MyKAD adalah semata-mata untuk menyenangkan proses pengesahan status agama seseorang yang mungkin nampak seperti seorang Islam (pada luaran fizikalnya).

  Cuba anda bayangkan, adakah Lina Joy akan malu jika ditangkap makan diwaktu siang hari dalam bulan Ramadhan secara terbuka sedangkan dia sudah murtad. Sanggupkah anda lihat Lina Joy diarak menaiki kenderaan jenazah oleh pihak Jabatan Agama semata-mata status keIslamannya diragukan.

  Ini juga memudahkan kiranya berlaku insiden khalwat dan zina diantara pasangan yang mengaku bukan Islam sedangkan pada MyKADnya tertulis perkataan Islam sebagai Agamanya. Adalah lebih baik perkataan Murtad digunapakai.

 25. apit said,

  assamekum…
  kes ini memang tidak wajar….mana boleh kita sebagai umat islam menukar agama…kita boleh melihat riwayat al-bukhari yang mengatakan sesiapa yang murtad paerlu dihukum bunuh… astarfirlaah… saya ingin memberi nasihat kepada azlina jailani supaya bertaubat….

 26. man che din said,

  wacatca…..

  saya cadangkan supaya lina joy ini dibuang sahaja daripada malaysia… dia x pikir yang dia telah mealukan nama baik umat islam…selain itu seluruh umat islam mendapat tempias malu ini…. meang di akhir zamn ini banyak benda pelik berlaku…tapi lina joy ini patut di hukum bunuh,,,mengikut riwayat yang telah di taip oleh apit tu….kita perlu mengikut undang2 islam dalam kes yg terkutuk ini…. saya bangkang akan usul hari ini..

 27. helo dan asamekum…

  hai lina joy… awatlah kamu x pikir yang menukar agama ini amat berdosa…memanglah kamu tidak pernah di ajar tentang islam…tapi kamu perlulah insaf…insyaalaah,,,allah akan menerima taubat mu itu…tidakkah kamu memikirkan di paang masyar nanti…kita akan mendapat balasan….

 28. same2 said,

  KNPA LA ORG ISLAM SANGAT CETAK PEMIKIRAN, HAIZZZZZZZ. KAN KITA HIDUP BEBAS BERAGAMA, JADI SUKA HATI ORG LA MAHU PILIH MANA YANG SESUAI UNTUK DIRI, X KIRA ISLAM KA, HINDU KA, BUDDHA KA, KRISTIAN KA, SMUA SAMA JE, CUMA PEMAHAMAN BERBEZA. TENGOK SMUA KISAH PERANG DI DUNIA, MESTI ADA KAITAN DENGAN ISLAM, SBB AJARAN ISLAM SANGAT RADIKAL, SEPA BUKAN ISLAM BERMAKSUD MUSUH DAN MESTI DIHAPUSKAN.. HAIZZZ.. KNPA LA ADA AGAMA MCM NI.. HAIZZZZ..

 29. same2 said,

  JANGAN LA MEMAKSA ORANG LAIN UNTUK BERAGAMA, KALAU HATI TAK SUDI MACAM MANA KITA MEMPRAKTIK APA APA AJARAN YANG KITA TERIMA? HAIZZ, MARI KAWAN2 KU, FIKIR LAH, TUHAN BAGI KITA OTAK UNTUK BERFIKIR..HAIZZZ

 30. same2 said,

  #

  apit said,

  July 10, 2007 at 10:52 am

  assamekum…
  kes ini memang tidak wajar….mana boleh kita sebagai umat islam menukar agama…kita boleh melihat riwayat al-bukhari yang mengatakan sesiapa yang murtad paerlu dihukum bunuh… astarfirlaah… saya ingin memberi nasihat kepada azlina jailani supaya bertaubat….

  SAYA CUKUP HAIRAN, KENAPA PERLU MEMBUNUH HANYA KERANA MENUKAR AGAMA?…HAIZZZZ..

 31. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

  Memang menjadi hak individu untuk menentukan agama mereka. Namun dalam kes Lina Joy, pihak Lina Joy tidak menggunakan saluran yang betul diperingkat awal kesnya dan terus melompat (potong “que”) dengan mencabar perundangan syariah di Malaysia.

  Jika Lina Joy benar-benar berhajat untuk membetulkan keadaan tersebut, sewajarnya dia menggunakan saluran yang betul diperingkat awal. Atau sebenarnya Lina Joy mempunyai agenda yang lain dan menggunakan kesnya untuk menjadi “precedence” dalam bidang perundangan.

  * P/S Kepada penulis same2; Saya ingin memberitahu anda bahawa penggunaan “TULISAN BESAR” dalam mana-mana artikel, posting dan sebagainya di Internet diklasifikasikan sebagai tidak sesuai (kasar). Sila layari mana-mana laman Internet untuk mempelajari tentang etika dan cara menulis dengan betul.

 32. same2 said,

  TULISAN BESAR KA TAK BESAR KA, YANG PENTING KITA SAMA SAMA FAHAM APA YANG KITA BACA KAN… saya ganti..memang betul kata ketua pesuruh, apa2 yang kita buat perlu ikut prosedur yang betul.. x perlu la guna kekerasan, kekerasan membuat dunia kini tidak aman..haizzz..

 33. zura said,

  sy student lg..
  nak bg comment ckit…
  isu nie bkn psl perundangan jer…
  tp pasal agama ALLAH…
  satu lg..
  bkn membunuh kerana nak tukar agama…
  ramai yg salah faham psl nie..

  Kaedah istitab iaitu orang murtad diberi masa selama tiga hari untuk ia insaf, bertaubat dan kembali ke pangkal jalan….
  Kaedah istitab digunakan oleh Nabi s.a.w. dalam kes Ummu Marawan iaitu Baginda s.a.w. menyuruh perempuan itu bertaubat atau dihukum bunuh jika enggan…

 34. nidzam said,

  Antara sedar atau tidak sebenarnya kita semakin hampir dengan kejatuhan islam.murtad bukan satu perbuatan yang boleh dibuat main-main kerana ianya menyebab akidah seseorang itu punah.Sedar wahai kaum Nabi Muhammad SAW,Nabi Muhammad bersusah payah membawa agama suci ini hanya semata untuk selamatkan kita dari kancah API NERAKA.Mengucaplah sebelum sia-sia.Ingat kita sudah hampir kepada kejatuhan agama kita.Antara sedar atau tidak semakin hari jangka hayat kita semakin pendek.=maahad al-islah=

 35. david said,

  saya orang sabah dan seorang kristian. Kakak saya masuk islam kerana berkahwin dengan lelaki islam. Sebelum berkahwin ayah saya bertanya kepada kakak saya, “anda cinta dia atau agamanya”, kakak saya jawab, dia. Ayah: tapi kalau ada hal lain kali (cerai) dan kau mau balik sama kami itu masa bukan lagi pasal dia, semua pasal islam. Nanti kau kena tangkap… Ternyata perkara tersebut betul-betul terjadi terhadap kakak saya. kakak saya balik ke agama asal (kristian). cuma itu orang bertopengkan islam belum tahu lagi. Kalau mereka tahu dan nak hadapkan kakak saya ke mahkamah. Saya la orang yang akan bakar tu bangunan mahkamah syariah. termasuk bekas suami kakak saya.

 36. david said,

  Saya minta maaf kalau saya berkata begitu. bukan cara kami nak buat begitu. tetapi sebelum berkahwin kakak saya sangat sihat dan periang. selepas berkahwin dia dilarang balik kampung sebab kami ni dianggap kafir dan najis. selepas 5 tahun, kakak saya ditinggalkan suaminya lalu balik ke rumah kami. dia jatuh sakit dan tersangat kurus kerana rindu akan kami semua terutama sekali ibu saya. I will die for the sack of my sister. I promise.

 37. david said,

  saya tidak akan berbuat apa-apa kalau mereka membiarkan kami. Saya diajar supaya menyayangi semua orang termasuk musuh. dan sememangnya saya selalu nampak bekas suami kakak saya. Saya membiarkan saja. Tapi kalu mereka nak buat macam-macam hal seperti nak hadap ke mahkamah kerana murtad. saya sangup masuk neraka

 38. mohd.radzi bin abdul ghani said,

  Saudara David;
  Masalah keluarga (kakak) saudara david ini bukan lah masalah baru di malaysia ini.Masalah kahwin campur sebegini memang tinggi risiko nya, tetapi bukan lah tiada lansung jalan penyelesaian, yang penting niat kita untuk menyelesaikan masalah tersebut.
  Ada beberapa jalan penyelesaian yang saya rasa lebih praktikal. Cadangan saya, dapat kan khidmat peguam syarie yang arif dalam segi undang-undang
  keluarga islam ini, minta pandangan.Tanya,kalau nak buat begini/begitu,bagaimana cara nya.
  Negara kita ada undang-undang yang saya rasa dapat membela semua orang, kalau tak puas hati dengan keputusan hakim,boleh panjang kan ke peringkat yang lebih tinggi lagi.
  Tak usah cepat naik darah,jangan terlalu ikut kan hati,kita nie manusia bertamaddun,hidup di zaman cyber,guna kan peruntukan undang-undang yang ada samada undang-undang sivil mahupun undang-undang syariah.
  Tak perlu bakar sana,bakar sini, kita bukan lagi hidup di zaman Rajah Brooke,kita sudah 50 tahun merdeka, jangan sampai orang anggap kita nie macam anak-anak, sikit-sikit gaduh,tercuit sikit,bunuh ! ingat satu perkara,ambil nyawa orang,nyawa kita ganti nya!
  Bawa bertenang, jangan terlalu menyalah kan orang lain.Sepatut nya masalah ini di tangani oleh keluarga saudara David dari awal lagi,sebelum kahwin lagi,sebab orang bercinta nie,dia orang bukan fikir masa depan,dia orang fikir yang “sedap” aje, bayang kan lah,” lautan api sanggup aku renangi” ! baru kena “puntung rokok”, dah melompat macam beruk.
  Dalam undang -undang keluarga islam, semua nya sudah jelas tercatit cuma orang-orang islam yang jarang benar nak rujuk/ambil tahu/guna kan.
  Akibat nya, ramai yang menyeleweng,buta hukum dan akibat nya, cerai atas sebab-sebab remeh.
  Saya nie bukan pakar hukum sangat tapi cukup terkilan dengan kes kakak saudara david nie.Remeh sangat isu nya, suami tak benar isteri jumpa keluarga nya, kalau benar itu lah punca utama nya, memang lah bekas suami kakak saudara david itu
  “buta kayu” ! berbini pandai,hal-hak hukum tak tahu.

  Okey lah saudara david, semoga saudara dan keluarga di rahmati tuhan, di beri ketenangan,di beri kekuatan dalam menghadapi permasalahan.

  “kadangkala aku terfikir, berapa ramai antara kita yg. betul -betul faham erti “talak” dan “taklik”

  Sailor95

 39. Perantau said,

  Ada penyelesaian? Betulkah?

  Tapi apa penyelesaian tersebut? Bukankah dalam negara kita ini semua keputusan yang berkaitan dengan agama berpihak kepada Islam…

  Sebenarnya Islam di Malaysia adalah ciptaan orang Melayu, bukannya ciptaan Allah yang Maha kuasa.. Itu hakikatnya!!.. Negara Islam lain yang lebih dahulu Islam daripada Malaysia tidak mengamalkan pengadilan seperti di Malaysia..

  Ajaib kiranya agama lain beroleh kemenangan dalam sistem undang-undang Malaysia.. Yang hairanya, umat Islam memegang teguh hukum yang dia sendiri tidak memahaminya..

  Iklas..

 40. bdk jahat said,

  salam..
  best gak isu ni…sy cuma nk bg pndpat skit je..
  bg sy,yg da blaku biala blalu…klu hati lina joy or others ttp bkeras nk kluar dr islam,tu tak bole watpe la..tu urusan die dgn Allah..
  kita ni pn kdg2 idop atas nama ‘islam’ je tp sgala amalan/ajaran islam
  tak dipraktikan spnuhnya..smntara jantung masih bdenyut,mata masih tbuka,akal masih bole bfkir…istighfar n bdoa kpd Allah Yang Maha Esa agar kita dlindungi dr sgala godaan tsebut…
  kita spatutnya fikirkn n tangani masalah rmaja islam skg yg rata2 sudah jauh kluar dr landasan hidup ajaran islam..bantu n didik anank2 bangsa kita spaya islam ttp kekal unggul slamanya..

  pasal kes i/c “murtad” n “mualaf” tu pn cam best je..cubala ktengahkn kpd saluran yg betul..tp cmne pula klu seseorg tu btuka agma kpd islam n brubah balik kpd agma asal???ahakz..wassalam..

 41. Perantau said,

  Kalu lah kita menyedari bahawa hanya Tuhan yang mampu mengadili kita…Mungkin dunia ini menjadi dunia yang lebih harmoni.

  Sekarang ni Makhamah Syariah di Malaysia dan mana2 makhamah agama di Malaysia mempunyai hak mengadili daripada Allah sendiri…
  Sesat sangat…tetapi menganggap agama lain yang sesat!

 42. esther said,

  First of all, God Bless U all.
  I’ve read all the comments and its quite interesting. I just want to throw my idea here and explain about Jesus and how He died for us just to ransomed us from our sin. Yesus menyeru agar manusia bertaubat dan berbalik kepada kebenaran namun Yesus sama sekali tidak pernah berkata bahawa sesiapa yang tidak bertaubat harus dihukum mati. Ataupun sesiapa yang murtad harus dihukum mati, sebaliknya, Dia sanggup mati bagi manusia. No matter how wicked we are and we deserve to die but Jesus said, I will sacrifice myself that you won’t have to die.

  About Lina Joy’s case. Dia ada hak untuk mengikuti jalan hidup yang dia pilih. Who are we to judge.. Even if Christian convert to Muslim, we will not “kill” them, instead of praying for them that someday they might be return to Jesus again. No need to bunuh2 lah… Bukan kita yang memberikan nyawa kepada manusia. so who are we untuk ambil nyawa manusia. Please, learn to love one another. Love your neighbour as you love yourself… Love your enemy.. that is what God and the bible emphasize to all the believers.

  May the grace and peace of God fall upon you as you read this comment. Amen

 43. Amru Amiri said,

  Asssalamualaikum para bloggers,

  Topik Yang dibincangkan agak menarik…
  Namun jangan lah kita bincang tentang hukum2 agama yang kita tidak tahu. kepada muslim patut merujuk kepada ulama2 atau ustaz2 yang arif dalam hukum dan peundangan hudud dan qisas. kepada yang non-muslim pula adalah tidak patut mengeluarkan kenyataan yang boleh mengguris hati umat muslim yang lain.
  saya mencadangkan kepada Editor agar perdebatan kes ini ditutup. Bimbang akan memesongkan akidah umat islam.

 44. steve said,

  Jika anda adalah pengikut Nabi Isa Al-Masihi (Jesus) yang sebenar-benarnya, anda tidak perlu merujuk mana-mana undang-undang di dunia. Umat kristian selama ini pun tidak diajar untuk merujuk mana-mana perundangan berkenaan tafsiran agama kristian. Apalah guna merujuk kepada ulama2 dan ustaz2 kalau pemikiran mereka sudah pun disetkan. Cubalah belajar mencari jawapan dengan sendirinya walaupun pada awalnya anda mendapat jalan buntu. Percayalah hanya kebenaran sahaja yang akan membebaskan anda, membebaskan anda ke jalan sebenarnya. Walaupun dunia ini adalah ciptaan Tuhan, namun syaitan bermati-matian untuk mahu memiliki semua itu. Bukankah Islam mahu menguasai semua itu. Mahu mengislamkan semua manusia, mahu mengislamkan ilmu, ekonomi, sosial, kewangan, dan segala-galanya. Walaupun banyak orang kristian telah mencapai kemajuan yang tinggi namu n mereka tidak pernah mengguna agama kristian didalam pencapaian mereka. Bagi umat kristian hubungan antara Tuhan dan manusia adalah tersangat peribadi

  Pada saya biarlah manusia berdialog sesama sendiri sekali pun mereka mencaci Tuhan. Biarlah mereka mencari jawapan sendiri. Saya percaya suatu hari nanti hati mereka akan berubah dan menerima Tuhan sepenuh hati. Ini adalah pengalaman saya dan kebanyakkan orang. Banyak laman-laman web yang boleh anda lawati untuk mencari jawapan contohnya http://www.answering-islam.org. Janganlah takut untuk melawat web tersebut kerana takut adalah sifat manusia, tetapi takutlah jika anda tidak pernah mengenal siapa tuhan yang sebenar melainkan anda tidak mahu mengenalnya. sekian.

 45. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

  Saya ingin tegaskan disini bahawa semua pandangan adalah diterima, namun hendaklah ianya berlandaskan kepada hukum hakam serta lunas undang-undang di Malaysia. Sebagai rakyat Malaysia yang berdaulat, saya tidak ingin melihat rakyat berpecah belah atas isu-isu yang sepatutnya boleh diselesaikan diperingkat awal.

  Berbalik kepada perbincangan asal, saya masih lagi menegaskan bahawa tindakan Lina Joy memfailkan kesnya di Mahkamah Sivil adalah tidak sepatutnya kerana sewajarnya dia (Lina Joy) pada awalnya adalah lebih bersesuaian mendaftarkan kesnya di Mahkamah Syariah.

 46. SUBHANALLAH…TERKEJUT SAYA MEMBACA KOMEN2 ANDA2 DISINI…SEPERTI MENYOKONG ORANG YANG MENJADI MURTAD…SAYA CUBA BACA HINGGA KOMEN YANG TERAKHIR…KOT2 ADA YANG MEMBANTAH KERAS TENGTANG ISU MURTAD NI…TAPI KETUA PERUSUH PUN MACAM AMBIL MUDAH JE DENGAN KENYATAAN YANG DIBERIKAN…. KITA ORANG MELAYU BERAGAMA ISLAM..HIDUP DALAM NEGARA ISLAM, KITA BUKAN INDONESIA YANG TIDAK MENGAMALKAN AJARAN ISLAM DENGAN SECARA BETUL…..ISLAM DIBERI KEBEBASAN DAN DI PERLONGGARKAN DI NEGARA ITU…SEBAB ITU SUAMI BOLEH ISLAM DAN BINI PULAK KRISTIAN…JAHANAM AGAMA DAN KETURUNAN..TIADA PAKSAAN UNTUK MEMELUK AGAMA ISLAM TAPI BILA KITA SUDAH MEMILIH ISLAM @ TERPILIH LAHIR DALAM KELUARGA ISLAM….KITA HARUS BERSYUKUR DAN MEMPERTAHANKAN AGAMA KITA…DARI HUKUM HAKAM YANG DIPELAJARI..SESIAPA YANG KELUAR DARI ISLAM..HUKUMNYA MURTAD..BAGI HUKUMAN ORANG YANG MURTAD DIA MESTI DISURUH BERTAUBAT SEBANYAK 3KALI DAN BALIK KE PANGKAL JALAN..ISLAM BUKAN AGAMA CIPTAAN MANUSIA,BUKAN DONGENGAN DEWA DEWI…TAPI AGAMA WAHYU YANG DITURUNKAN OLEH ALLAH SWT….RUJUK LA KITAB…ANDAI SI MURTAD TADAK MAHU BALIK BERTAUBAT DAN BALIK KE PANGKAL JALAN…HUKUMANNYA ADALAH BUNUH!!! ITU PENTING UNTUK MENJAGA KESUCIAN AGAMA ISLAM DARI DIPERSENDA DAN DI PANDANG REMEH….HANCUR HATI MENDENGAR ADA ORANG MELAYU BERAGAMA ISLAM YANG SANGGUP MURTAD..PENGANUT AGAMA LAIN SIBUK MEMPERTAHANKAN AGAMA MEREKA…TAPI KITA NI MACAM DOK SOKONG PLAK DAN TUNJUKKAN KELEMAHAN AGAMA KITA SUPAYA ORANG LEBIH MEMANDANG REMEH PADA ISLAM…INI LA DUNIA AKHIR ZAMAN…HORMAT PADA AGAMA LAIN TU HORMAT JUGA TAPI KITA KENA TAHU ITU AGAMA YANG BETUL..NAK HORMAT APA LEBIH2 SGT?? ADA AKAI PAKAI LA TUAN PERUSUH OI!!! DALAM ISLAM..ADA KELEMBUTAN DALAM KETEGASAN BEGITU JUGA SEBALIKNYA…YANG TEGAS KENA TEGAS LA…ORANG MURTAD NI HUKUMANNYA BUNUH AJA KALU TAK MAU BERTAUBAT KERANA MEMPERSENDAKAN AGAMA ISLAM YG MANA SEMUA PENGANUT ISLAM YG MENGAMALKANNYA TAU INI AJARAN YANG SEBENAR….AGAMA MELEBIHI SEGALANYA,,KALU DI BIAR…RAMAI YANG TAK TAKUT PADA TUHAN DAN IKUT JEJAK LANGKAH JADI MURTAD….MASYAALLAH….BAGI LAH KOMEN YANG BERNAS DAN TEGAS..INILAH JADINYA BILA ANAK2 LAHIR DALAM KELUARGA YANG PINCANG,YANG RETAK,YANG HURU-HARA DAN MUNGKIN JUGA KELUARGA YANG TERLALU MODEN,SPORTING,OPEN MINDED…INILAH YG KITA DAPAT LIHAT LA NI, RAKYAT PULAK BANGANG MCM DOK SOKONG DAN DOK TAMBAH KOT ATAS…..GESA PEMIMPIN AMBIL TINDAKAN TEGAS BILA MELIBATKAN ISU KEPINCANGAN AGAMA UNTUK 1 PENYELESAIAN…SUPAYA JADI PENGAJARAN..ITU SBG LANGKAH PENYELESAIAN..SETERUSNYA SEBAGAI LANGKAH PENCEGAHAN…BINALAH DEWAN ATAU MADRASAH KHAS UNTUK MEMPERKEMBANGKAN AGAMA…BLAJAR ILMU ISLAM,TASAWUR DSBGNYA….ITU LAH DOK NAMPAK NAK JAGA SAUDARA BARU JA…YANG DAH SEDIA ISLAM NI TAK AMIK TAU…AGAMA BUKAN UNTUK DI PELAJARI SEKALI SAJA TAPI SETIAP MASA UNTUK KITA TERUS MENGAMALKANNYA……..BUKAN APA JUGAK..KADANG2 BANYAK MAK BAPAK YG SBNRNYA SALAH SEBAB TAK MANDI HADAS LEPAS BUAT KERJA TU PASAL DAPAT ANAK MCM NI…..

 47. steve said,

  Hanya kerajaan syaitan sajalah yang takut pengikutnya murtad. Bagi Tuhan yang maha pencipta tidak takut sekiranya manusia berpaling tadah terhadapNya. Hanya agama manusia saja yang mahu membunuh umatnya yang murtad sedangkan Tuhan tidak mengeluarkan perintah untuk membunuh. Tuhan hanya akan menghakimi manusia apabila manusia telah mati. Pada masa itu manusia tidak mempunyai apa-apa alasan lagi. Kenapa pula Tuhan takut akan semua itu, Dia tidak perlu takut sebab Dia mampu mencipta dan juga mampu membinasa. Tuhan mahu hati sejati manusia bukan dipaksa taat padaNya. Kasih sesama manusia sama sekali berbeza kasih Tuhan terhadap manusia. Apakah anda akan menyalahkan Tuhan sekiranya Tuhan mahu orang Melayu bertukar agama. Tidakkah anda tahu bahawa ramai orang Arab bukan beragama Islam. Tidakkah anda tahu bukan semua orang Cina beragama Buddha. Bukan semua orang India beragama Hindu, Bukan semua orang putih (Mat Salleh) beragama Kristian. Mereka hidup di dunia yang nyata. Saya rasa orang Melayu adalah satu-satu bangsa yang bodoh-pintar di dunia ini. Walau bagaimanapun ramai juga orang Melayu yang mula sedar.

 48. tErBiLaNgKoNoN,, said,

  Hello my dear,
  Mr steve…itu la u yang sebenarnya bangang..sebab negara islam mcm malaysia ni la kau punya keturunan terus hidup..jenis manusia tak sedar diri…jangan kau samakan semua agama tu sama prinsipnya…Islam tak pernah memaksa mana2 individu utk memeluk islam..tapi..bila dah menganutinya, dia dilarang keluar dari agama islam…demi menjaga kesucian agama Islam..Islam adalah agama wahyu yang diturunkan oleh Allah..bukan agama yang main sembah2 berhala @ patung yang diciptakan sendiri..kalu dah pandai sangat aku cabar kau kaji kitab Al-Quran…kau cari dimana silapnya dan kepalsuan yang terkandung dalam Al-Quran..agama kau lain, kitab bible ni dah ada brapa versi dah..tapi kitab Al-Quran terjaga kesucian dan kebenarannya…tengok lah kuasa besar dunia mana sekarang yang beragama apa? Begitu rakus menceroboh,membunuh,menindas kanak2,wanita dan orang tua…agama yang kau cakap baik tu kan?? semua orang bebas beragama..tapi setiap agama ada prinsipnya…agama kauorg jnis tak kisah nak tukar2 agama dan keluar masuk agama berapa kali..Islam bukan mcm tu…jgn pandai2 nak jatuhkan hukum kau dan beri pandangan yang mengganggu sensitiviti org Islam…kau sedar tak kau sekarang merempat kat tanah orang melayu yang beragama islam….diberi kebebasan beragama dan mengamalkan adat resam…itu lah maknanya Islam ni agama Ad-Din..agama yang sempurna..kita tak paksa sapa pun masuk Islam walaupun kau dilahirkan,dibesarkan dan terus hidup dalam negara Islam..ada ka Malaysia yang agamanya rasminya Islam melarang kauorang dari melakukan apa yang agama kauorg suruh..tgk kat luar negeri..orang islam yang memakai tudung menutup aurat tidak dibenarkan…kuasa besar dunia yang bukan beragama islam sesuka hati membunuh manusia…Kerana bangsa melayu yg bodoh-pintar ni la kau muka tak malu nak merempat kat tanah kami..keluar la dari malaysia dan balik ke negeri sendiri..dimana asal-usul kau?? Jenis tak sedar diri dan diuntung..asal imigrasi luar datang dengan penjajah naik kapal tongkang…orang melayu yang beragama Islam ni la terima dan layan kauorang..tapi sekarang berlagak jadi tuan mencerca agama orang…aku kahwin dengan orang sabah..suami aku seorang mualaf dari kristian memeluk islam..tapi dia masuk islam masa dok sekolah lagi…jadi bukan kerana nak kawin baru dia tukar agama…aku ikut suami tinggal dirumah mentua yang beragama kristian…sebab aku menghormati mereka sebagai mentua biarpun berlainan agama..aku tgk mereka pun tak ikut peraturan agama…makan macam2,tunggang arak dan tapai,tak pernah pun pi gereja..dah la tu…agama kristian terbahagi pulak kepada beberapa jenis…SDA la..RC la..ntah apa2 lagi…tak silap aku dorang ckp 7 jenis ke apa…mcm tu la…pikir pakai otak..agama yang benar..agama yang tidak ada simbol Ketuhanan..Tuhan Yang Maha Agung tidak boleh kita samakan rupa parasnya dengan benda @ patung ciptaan kita…yang banyak murtad ni bukan apa..kebanyakannya datang dari negeri sabah sarawak nu la…main celup islam..tapi tak belajar ugama pun..lepas tu tak tau hukum-hakam dan mempersendakan agama Islam…agama yang benar..agama yang tidak memaksa sesiapa pun..tapi agama yang benar akan mempertahankan kesuciannya dari tercemar…dia takkan biarkan penganutnya berpaling tadah…agama yang tak amik kisah penganutnya nak keluar masuk ni la agama yang takda pendirian dan prinsip….kau suka kau masuk,kau tak suka kau boleh keluar…itu macam ka? tak kawin lagi,boleh projek dulu dan tinggal serumah..bila pregnant baru bleh reg kalu mahu…agama apa itu? agama yang menggalakkan kebebasan yang melampaui hingga tiada batas dan garis panduan…maka lahirlah anak2 luar nikah yang bercambah menjadi manusia di atas muka bumi, lalu nak mengajar agama orang lain dan beri pendapat serta komen tentang konsep Ketuhanan …kau sendiri pun otak dah disetkan sebenarnya….agama yang benar,adalah agama dimana TuhanNya menyuruh kita hidup berlandaskan satu pegangan dan peraturan..bukan ikut bantai dan terjah suka hati..kalu takdak peraturan dan ketetapan dari Tuhan untuk kita ikut, semua manusia jadi apa? sebab kita tahu walau pun beragama ada juga manusia yang tetap jahil,melakukan kejahatan…so..kita patut biar ka orang mcm tu terus hidup mengganggu ketenteraman manusia lain,melakukan kerosakan di atas muka bumi…apabila engkau cakap Tuhan tak keluar perintah suruh bunuh orang..itulah..jangan samakan ajaran dalam ugama kau dengan agama islam…selama ni orang Islam tak pernah mengutuk dan mempersendakan agama lain..apa yang di usulkan dalam blog ni adalah berkaitan isu agama islam..so orang islam beri komen sebab ia berkaitan agama kami…bukan cakap pasal agama kauorang pun…yang kauorang nak samakan ajaran agama islam dengan ajaran agama kauorang dan lain2 kenapa? Kau kajilah tentang agama islam dulu….baru cakap…jgn pandai2 nak samakan semua ajaran….orang Melayu mula sedar kau kata?? Tapi berapa ekor melayu yang jahil termakan hasutan dan dakyah agama lain? Kiralah….baru nak mulakan? sedangkan penganut agama kauorang yang asalnya fanatik…dah lama sedar tentang kebenaran Islam dan memilih Islam….ha, itu dah lama dah…kita org tak cakap pun….

 49. steve said,

  Hello puan, saya berasal dari ranau, sabah. Ibu bapa saya adalah orang dusun. Kalau puan mau suruh saya balik ke negara asal, saya rasa puan dulu lah yang balik ke semenanjung. di sabah tiada orang melayu, hanya kerajaan dari semenanjung saja yang mengelar orang sabah seperti bajau, brunei, kadayan orang melayu. padahal mereka bukan melayu. Sesudah itu puan suruhlah si mahathir, badawi, syed albar dll balik ke negara asal mereka. Entah kalau orang melayu murtad disuruh balik ke mana agaknya? Neraka saya rasa. Itu sultan-sultan pun suruh balik ke Jawa dan Sumatera! Sama puan suruh ahli sejarah ubah bangsa si Parameswara dan kerajaan sri vijaya dan majapahit dari india ke melayu. Jangan lupa si Hang Too Hwa, Hang Je Fatt dll sama si Hang Li Po jangan dipuji-puji sebab diaorang bukan orang melayu.

  Puan patut buat kajian, bahawa orang islam di negara seperti Perancis tidak dibenarkan memakai tudung semasa di sekolah sahaja. Di luar sekolah mereka bebas memakai tudung. Untuk makluman puan bukan orang islam sahaja yang memakai tudung orang lain pun boleh pakai tudung kalau mereka mahu. Tahukah puan lebih kurang dua tahun lalu ada murid-murid sekolah di malaysia tidak dibenarkan masuk ke sekolah/kelas kerana pakaian mereka ala pakaian orang al-arqam lebih lanjut lagi orang arab.

  Gereja di Malaysia? Apa susah-susah suruh saja tu kerajaan tutup semua gereja di malaysia. Tolong puan cadangkan kepada kerajaan. Kalau puan mau tahu, di amerika saja terdapat lebih 4000 masjid yang puan katakan negara kristian. ini belum campur lagi di negara seperti italy, eropah, australia dll. Tapi saya mau tanya puan berapa gereja yang ada di Arab Saudi? Kalau puan mau tahu, berjuta umat islam tinggal malah menjadi warganegara di negara-negara kristian seperti eropah dan amerika. Tiada juga dasar yang menghalau mereka untuk balik ke negara asal. hanya puan saja dan beberapa kerat orang melayu.

  Kalau puan mau tahu nabi muhammad lah yang menyebarkan agama islam melalui kekerasan di seluruh tanah arab. Perang salib berlaku apabila pope ketika itu meminta bantuan daripada eropah untuk menyekat kemaraan tentera islam yang menyebar islam secara keras dan paksa di tanah kristian. Tapi selama ini puan mungkin nampak yang baik-baik sahaja tentang islam. Sama seperti orang yang datang berbulukan kambing biri-biri padahal di dalamnya adalah serigala buas. Ya memang betul orang kristian memang teruk seperti apa yang puan nampak tapi mereka langsung tidak mengaitkan tuhan jika mereka melakukan kesalahan. Tidak seperti orang islam yang melaungkan nama tuhan setelah mengkelar kepala manusia. Orang kristian melakukan kesalahan atas sifat manusia itu sendiri.

  Bapa saya pernah memeluk agama islam secara tak tahu semasa zaman tun mustapha di kg. Lohan, Ranau. Bapa saya dijemput kononnya ada pesta di Kg. tersebut. Ramai orang datang ke pesta tersebut. Entah apa yang diucap si mustapha tiba-tiba ada beberapa orang dari islam memberi salam dengan berjabat tangan sambil berkata salam saudara baru (ertinya sudah menjadi orang islam). Tapi bapa saya tidak peduli semua itu, dia tetap dengan agamanya iaitu kristian. Dengar-dengar ramai lagi yang ikut jejak seperti bapa saya. Ada yang mengikuti atas nama sahaja, tapi mereka langsung tidak mengamal cara islam. Tidak kurang juga yang betul-betul mengamalnya. Tapi kami di sabah hidup aman dan bahagia. Sebab itulah orang semenanjung dengki dengan cara orang sabah yang tak kisah dengan orang lain meski pun ada yang murtad. Bukan macam di semenanjung kalau ada yang murtad mau saja dibunuh mereka. Kandang-kadang melihat apa yang terjadi semua ini, layak juga orang melayu digelar pintar-bodoh.

 50. Terima kasih atas komentar saudara/i semua.

  Pertama sekali, pandangan berbaur perkauman dan kata nista adalah wajar tidak disertakan pada laman ini. Isu sebenarnya (selain daripada isu Murtad) adalah isu percanggahan antara Mahkamah Sivl dan Syariah.

  Semuanya berpunca dari Puan Lina Joy yang tidak berani untuk mengemukakan tuntutan beliau pada Mahkamah Syariah walaupun sebenarnya hanya Mahkamah Syariah sahaja yang berhak memutuskan tuntutan beliau.

  Isu Murtad memanglah besar dan saya tidak pernah berganjak daripada isu ini walaupun saya dicincang mati, namun persoalannya adakah Puan Lina Joy sebenarnya ada motif lain dengan tidak menggunakan saluran yang sewajarnya atas tuntutan beliau.

  Kepada semua, sila baca komentar saya beberapa kali dan fahamkan apa yang sebenarnya saya maksudkan. Saya tidak mahu berlaku perbalahan kaum atas sebab “KEBODOHAN dan KEBANGANGAN” Puan Lina Joy yang tidak faham bagaimana urusan pentadbiran agama di Malaysia dijalankan serta perjalanan urusan JPN dilakukan.

 51. steve said,

  Kepada Ketua Perusuh, saya memohon maaf di atas kata-kata saya itu, Saya sedar bahawa Malaysia adalah negara Islam. Justeru itu saya tidak akan lagi mengaju sebarang pendapat mahupun komen di dalam blog ini lagi. Saya harap semua kita dapat hidup aman dan selamat. Sekian

 52. Terima kasih atas komentar saudara/i,

  Kepada Tuan Steve,

  Mungkin saudara tersinggung dengan penjelasan saya namun saya amat berharap anda tidak “Missed Judge” pandangan saya.

  Pertama seperti yang telah saya tegaskan, isu Puan Lina Joy adalah lebih kepada ketidak perihatinan Puan Lina Joy sendiri yang tidak menyerahkan tuntutan beliau pada awalnya kepada Mahkamah Syariah. Negara ini punyai prosedur perundangan yang teratur. Sepatutnya Puan Lina Joy tidak perlu membuat tuntutan di Mahkamah Sivil dengan membelakangi prosedur di Mahkamah Syariah. Ini semua orang di Malaysia perlu faham.

  Jika Puan Lina Joy pada awalnya memaklumkan dan membuat tuntutan beliau di Mahkamah Syariah, maka tentunya perkara ini tidak akan berlaku. Namun seperti mana yang saya selalu tegaskan, saya berpendapat bahawa Puan Lina Joy mempunyai agenda beliau yang tersendiri (mungkin mencuba untuk menguji dan memperkecilkan kredibiliti Mahkamah Syariah di Malaysia). Dan agenda ini pastinya didalangi oleh individu yang mahukan berlaku salah faham dan perbalahan sama ada pada undang-undang Malaysia mahupun semua kaum di Malaysia (yang terlibat mahupun tidak).

 53. tErBiLaNgKoNoN said,

  Assalammualaikum………..
  Kpd tuan perusuh, sapa pun takdak niat nak persendakan agama org lain..selama ni ada ka orang melayu khususnya beragama islam yang dok anti agama lain..hidup dalam malaysia masyarakat majmuk berbilang kaum..kita sentiasa di ajar saling menghormati….tapi apabila isu agama kita disentuh,dihina dan dicerca…kita patut mempertahankannya..kecuali la orang yang jahil dan tiada pegangan agama…tentu dia tak sensitif bila soal agama,hukum hakam dan nabi Muhammad dipertikai dan diperlecehkan…saya cukup geram..kita sebolehnya menjaga hati bangsa dan penganut lain tanpa mempertikaikan apa2 pun isu keagamaan mereka..tapi mereka sekarang terlalu berani dan lantang mengutuk agama kita..saya bukan tak belajar beradap sopan.makbapak saya cukup mengajar saya tentang sopan santun dan tatasusila…sememangnya org2 dari sana masih anti malaysia dan melayu…mereka menganggap kita sbg penjajah yang menceroboh tanah mereka…tak tau bersyukur dan tak tau sejarah agaknya, mujur negeri mereka diterima menganggotai malaysia..jika tidak tentu dok jadi sebahagian dari filipina..tgklah filipina tu macam mana pentadbirannya? rakyat masih ramai hidup miskin,masalah pengangguran dan mcm2 msalah ekonomi dan sosial…..malaysia maju dan aman makmur…hak2 pribumi sabah sarawak sbg bumiputra tetap dijaga..masih kata kerajaan tak betul…itu la tak bersyukur namanya…selama ni ada ka kerajaan Islam terutamanya malaysia menjatuhkan hukuman bunuh terhadap penganut islam yang murtad??? belum lagi…itupun cabar kerajaan suruh tutup gereja semua..di ingat kerajaan ni zalim sgt…malah kerajaan yg dok bagi peruntukan untuk bina tempat beribadat tak kira agama apa pun…yang betul kita sokong tapi yang tak betul kita kena lawan..Andai Malaysia ni macam kerajaan Taliban baru padan dengan muka mereka2 ni..jalankan hukum hudud sebab negara kita negara Islam..biar depa tau sikit,hidup dlm negara islam ni kena ikut cara islam kalu kita mahu…masa tu baru tau nak bersyukur kot bila pencuri tak kira agama apa pun potong tangan je, penzina dihukum sula,peminum arak dihukum sebat 40X…biar mereka tau hidup beradat dalam negara Islam…kerana pikirkan berbilang bangsa ni lah kerajaan terlalu berlembut…depa yang tak paham konsep, kalu nak ungkit suruh ubah sejarah zaman hang li po dan segala jenis hang tu…pikir dulu..semua sejarah kesultanan bermula beratus-ratus tahun dan disitu juga la bermula sejarah orang melayu dan tanah melayu, yang kita cakap kaum imigrasi ni datang selepas sejarah kesultanan dan datang juga bersama penjajah…faham konsep sejarah sikit. termaktub juga dalam perlembagaan rasmi semasa penubuhan negara Malaysia..hak-hak orang melayu dan isu agama islam tak boleh dipertikaikan walau dalam apa cara sekalipun..tapi nak tunjuk pandai serta berani bercakap..kononnya bijak bersuara…katakan kerajaan ambil tindakan kerana menghina agama dan kaum melayu baru tau… lagi 1 nak samakan kerajaan luar negeri nu…dengan negara kita…pikir 1 saja la…adakah sesportingnya kerajaan lain macam malaysia yang membenarkan sekolah jenis kebangsaan mengikut kaum masih beoperasi dan di amalkan? ada ke sekolah jenis kebangsaan kadazan kat amerika,china,india?? ada ke sekolah jenis kebangsaan cina,melayu,india dan apa2 yang sewaktu dengannya dibenarkan ditubuhkan dinegara lain?? habaQ mai sini….ini bukan isu perkauman…tapi kita kena bertegas jika kita bertolak ansur mereka akan tolak kita beransur2..isu ank melayu yang berpakaian spt orang arab tu tak dibenarkan masuk sekolah tu..ada sebabnya lah…bukan kita nak sekat tak tentu pasal..tapi ia melibatkan isu agama islam yang telah diselewengkan yakni ajaran sesat…tu la jgn masuk campur isu agama orang kalu kita tak tau hujung pangkalnya…dalam islam hukum menutup aurat yang ditetapkan dan diwajibkan adalah seluruh tubuh badan untuk wanita kecuali muka dan tapak tangan. bila berpakaian mcm tok arab sampai tutup mulut dan hidung itu adalah sunat dan kebanyakannya terlalu taksub…di malaysia ia byk melibatkan puak ajaran sesat yang menggunakan trademark mcm tu la..ok lah tuan perusuh..saya tak menghina agama dan bangsa lain..itu bukan adab kita…soal TUAN STEVE suruh saya keluar dari sabah tu..kalu nak tahu..saya tak dok lama pun kat sana dan dah lama balik semenanjung..bukan apa takut anak2 keturunan saya jadi jahil dan terikut2 cara hidup org islam disana yang kebanyakannya hanya islam atas nama tapi tidak belajar agama dan tidak mengamalkan cara hidup islam yang sebenarnya…memanglah orang kat sana hidup aman damai sebab kristian ka, islam ka, sama saja sebab asasnya semuanya pagan takdak ugama, bila pilih ugama untuk di anuti hanya main tangkap muat dan bagi lepas syarat saja kata ada ugama…jangan nak temberang lah…islam sana boleh pegang anjing,boleh makan tupai,bleh minum tapai dan segala..ini yang menjatuhkan nama baik agama islam…ok sekian dulu, saya dalm tugas sekarang…wasalam…

 54. BakunVictim said,

  oh man sdr terbilang.. sapa cakap hak-hak kaum pribumi cukup terjaga? pernah tengok sendiri ke? ini sekarang..proses pengambilan tanah NCR, tanah adat untuk dijadikan ladang kelapa sawit lagi.. penafian hak keatas tanah oleh kerajaan negeri kepada kaum Penan juga berlaku, kes ini masih dalam proses. org penan vs syarikat balak(backup by kerajaan)…

 55. tErBiLaNgKoNoN said,

  itu la saya cakap..bukan semua orang perfect…yang betul kita sokong dan yang tak betul kita kena lawan….bukan sabah sarawak ja hadapi situasi macam tu….seluruh semenanjung turut menghadapi keadaan yang sama..itulah gunanya kita kena bersatu…bersuara pada yang nyata hak kita…ada ketua puak, jkk,adun dan segalanya..hantar la surat bantahan dan bersuara..tak pun panggil aja Tv3 p sana…saya taktau pun tentang tu ..sebab kat semenanjung pun banyak hal2 ehwal semasa nak kna ambik tau..tu pun banyak yang tak sempat nak amik tau…bila kita nak menghadapi arus pembangunan dan kemodenan sesetengahnya harus dikorbankan…pengorbanan itu perlu..kalu tak mau berkorban..tiadalah kemajuan yang dapat dicapai…isu macam tu kat mana2 pun mesti berlaku…tak kira kerajaan apa yang memerintah, sama aja…semua akan berlaku mcm tu jugak…

 56. takFaham said,

  isu lina joy ini tidak sepatutnya dikontraversikan oleh orang luar kerana, kurangnya pengetahuan dalam bidang perundangan dan keagamaan akan menyebabkan banyak salah faham dan tafsiran. pertembungan dan percanggahan hujah juga akan menyebabkan ramai yang tersinggung.
  kenapa tidak diberitahu terus saja kepada lina joy yang dia patut mendaftarkan kes nya di mahkamah syariah? cara ini (blog) rasanya tidak membantu apa-apa malah mengeruhkan lagi keadaan. ataupun, mungkin ada sesiapa yang mempunyai agenda tertentu??
  jika kita sudah menerima status negara malaysia sebagai negara majmuk, kita hendaklah menghormati hak sesama sendiri dari segi fahaman, agama, kepercayaan dan pilihan individu (tak kira dia islam atau pun tidak).

 57. GadisSarawak said,

  ya allah…sy heran la..nape la bleh terfikir nak murtad ni…
  insaf la lina joy…sy sokong letak murtad dlm i.c..bagus cadangan 2…

 58. Terima Kasih atas komentar saudara/i semua,

  Semua pandangan adalah diterima namun ianya perlu berpijak dibumi yang nyata serta tidak berasaskan emosi.

  Tapi ingin saya tegaskan bahawa saya sama sekali tidak bersetuju tindakan yang Puan Lina Joy telah ambil yang mana telah secara terang-terangan membelakangkan sistem perundangan Malaysia yang diterima pakai dalam konteks semasa.

 59. sal said,

  Bismillaahirrahmaanirrahim.
  Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
  Sebenarnya Islam itu adalah AD-DIN iaitu sistem hidup. Dalam ertikata lain, Islam itu adalah cara hidup manusia yang bersistemkan sistem Allah. Islam bukanlah untuk orang Melayu sahaja kerana Melayu itu adalah bangsa , begitu juga Cina, India dll. Islam itu untuk semua manusia, tak kira bangsa, warna kulit dan dari negara mana seseorang itu berasal. Dengan ini, Islam itu bukanlah Melayu dan Melayu itu bukanlah Islam. Berbalik kepada Islam, ianya bersistemkan hukum-hukum dari Allah, bukannya hukum-hukum dari ciptaan manusia. Islam itu juga bermaksud Selamat, Sejahtera, Aman dan Damai. Oleh itu, sekiranya hukum-hukum yang berjalan itu bukan dari Al-Qur’an dan juga ianya tidak sejahtera (aman), ia belum lagi boleh dianggap Islam.
  Dalam Al-Qur’an, Allah berfirman tentang tiada paksaan dalam beragama seperti termaktub dalam surah Al-Baqorah (2), ayat 256, yang bermaksud, “Tidak ada paksaan untuk memasuki Islam; sesungguhnya telah jelas jalan yang benar daripada jalan yang sesat.”.
  Sungguhpun begitu, Allah mengingatkan manusia tentang agama yang diredhaiNya hanyalah ISLAM seperti termaktub dalam surah Ali ‘Imran (3), ayat 19 yang bermaksud, “Sesungguhnya agama (yang diredhai) di sisi Allah hanyalah Islam.” Juga dalam surah Ali ‘Imran (3), ayat 85, yang bermaksud, “Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidaklah akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi.” Allah juga berfirman dalam surah Al Maaidah (5), ayat 3, yang bermaksud, “Pada hari ini telah Ku sempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku cukupkan kepadamu nikmat Ku, dan telah Ku redhai Islam itu jadi agama bagimu.”
  Dengan ini, jelaslah Allah tidak memaksa sesiapa pun untuk menganuti Islam, tetapi amatlah rugi bagi sesiapa yang memilih agama lain selain Islam.

 60. Lina said,

  Kalau Allah mengatakan bahawa sesiapa yang meninggalkan Islam akan rugi kenapa pula manusia nak hukum mati terhadap manusia lain yang meninggalkan Islam (Murtad)…tidakkah ini menunjukkan bahawa kata-kata Nabi Muhammad bercanggah dengan ayat-ayat Al-Quran yang menghukum bunuh bagi orang yang meninggalkan agama selain Islam. Bagi kes Lina Joy, yang jelas beliau nak tinggalkan agama Islam. Walau bagaimanapun Saya setuju bahawa Lina Joy harus merujuk kesnya di Mahkamah Syariah…sekian

 61. ynf said,

  kinda funny with “murtad” lol,,but anyway,i think,ta yah letak status agama lagi bagus,i mean,ppl are free to embrace any religion,,camna plak ngan atheist? ta kan na tulis,”tak beragama”, =)

 62. AFG said,

  Assalamualaikum w.b.t,

  Kebebasan beragama dan istilah ” freedom of free speech” sering dijadikan “tembok penahan” kepada kebanyakan golongan yang agak lantang dalam menyuarakan apa jua pandangan mereka. Kecenderungan kita untuk saling membalas pandangan orang lain dengan gaya yang berbeza2 juga sering berakhir dengan keadaan emosi yang tegang. Namun ingin saya tekankan di sini bahawa pandangan yang hanya berlandaskan “logik” dan beralaskan akal manusia yang mana pengetahuannya amat terbatas jika dibandingkan dengan Allah ( The One & Only God maksudnya dalam Bahasa Arab dan bukan Rabb yang maksudnya God ) dan hujah2 yang diberi hanya kelihatan seperti “trivial” atau remeh sahaja.Saya tidak pula mengatakan yang akal saya terkecuali dari istilah “remeh” ini dan kerana itu Allah sahaja lah yang dapat mengatasi akal kita semua yang memberikan hujah di sini.

  Mengenai isu murtad ini apa yang dapat dikupaskan hanyalah Allah sahajalah yang mampu membalikkan hati2 mereka yang sudah berpaling ke arah Nya semula. Apa sahaja yang dapat kita lakukan kelihatan terbatas kerana pelbagai kelemahan manusia itu sendiri termasuk undang2 ciptannya. Untuk tatapan saudara seagamaku ( my bretherens) ingatlah kita tentang apa yang pernah dipesan oleh ulama2 yang berkata bahawa orang Nasrani dan Yahudi itu sentiasa akan menentang orang Islam ( dan mereka sanggup bekerjasama walaupun berbeza pendapat ) untuk menjatuhkan Islam sehinggalah kita ( Umat Islam ) menyertai mereka ( mengikut telunjuk dan gaya hidup mereka ). Mengikut sejarahnya puak Nasrani lah yang ramai menzalimi kaum Yahudi sedangkan Islam ( bermaksud Peace) menjadi Penaung kepada dua puak yang berbeza kepercayaan ini tanpa sebarang masalah tetapi jika dilihat kini orang Islam lah yang ramai dizalimi oleh Yahudi dan Nasrani. Kesimpulan yang dapat dilihat ialah jika Islam yang memegang tampuk pemerintahan maka kezaliman dapat dielakkan dan toleransi dapat diamalkan sedangkan jika selain Islam yang memegang tampuk pemerintahan maka penderitaanlah yang bakal menanti umat Islam. Prejudis terhadap Islam atau “ISLAMOPHOBIA” sudah melanda non-muslim kerana dengan keadaan reversed-situation begini ISLAM lah yang dilihat JAHAT,KEJI,KEJAM dan PEMAKSA sedangkan kejahatan yang lebih besar hanya dipandang sepi oleh mereka yang bersorak dengan kejatuhan empayar Islam sekarang. Saya sudah membaca dan melakukan sedikit kajian tentang dua agama SAMAWI ( dari kitab Allah ) selain Islam dan mendapati hujah2 mereka dalam penyebaran agama mereka amat2 lah lemah sekali jika umat Islam benar2 faham intipati konsep TAUHID atau KETUHANAN itu iaitu “basic” atau asas dalam apa jua agama2 yang wujud di dunia ini. Misalannya pengikut Nasrani sendiri ada yang berbeza pendapat tentang ‘TRINITY” iaitu adakah tuhan bapa ( istilah mereka ), tuhan anak, dan holy spirit yang berkuasa menentukan nasib manusia. Ada yang berpendapat semua ketiga2 (tri-tunggal) sama saja kuasanya dan ada pula yang berpendapat tuhan bapa lah yang berkuasa sehingga sanggup “mengorbankan” “anak” nya iaitu Jesus. Jika saya ingin mengulas lanjut tentang konsep asas ini sahaja mungkin memakan masa yang agak lama seperti yang dilakukan Arwah Ahmed Deedat ( pendebat yang sering berhujah dengan paderi dan pendeta Nasrani) di “gelanggang” mereka sendiri iaitu di Gereja2. Dalam konteks Ketuhanan ini sahaja sudah ramai cerdik pandai Nasrani yang sudah tergamam dan tidak mampu menjawab hujah yang diutarakan. Jadi di sini ingin saya menyataka secara lembut,halus dan penuh toleransi tetapi mengandungi kata2 nasihat kepada rakan2 yang berbeza kepercayaan usahlah melakukan apa yang sudah nenekmoyang gagal lakukan sejak dari turun-temurun iaitu berhujah dengan umat Islam dan menang. Saudara seagamaku, carilah buku2 yang dapat menangkis hujah2 Nasrani ini. Saya sendiri sudah membeli 3 darinya dan mendapati ia sangat bagus dalam mempertingkatkan keyakina kita kepada asas2 Ketuhanan itu. Wassalam.

 63. anisah said,

  sokong….memang lucu tp ok gak cadangan tu…

 64. RajahBrooke said,

  kepada saudara/i AFG, buku-buku yang menangkis hujah2 Islam tentang Nasrani sudah lama ada tetapi buku2 tersebut tidak sampai kepada orang ramai kerana Kementerian Dalam Negeri dan dll tu menyekat kemasukkan buku2 tersebut ke negara ini. Dakyah si Arwah Ahmad Deedat tu sebenarnya pun suda lama terjawab. Jadi kepada umat Nasrani kita faham2 sajalah. Tapi usaha KDN dan kerajaan tu akhirnya terlerai bila internet menjadi realiti kepada orang ramai di mana artikel2 yang menangkis hujah2 Islam banyak dipaparkan…ini bukan logik semata-mata tetapi akal atas akal.

  Mestikah sesuatu konsep yang susah untuk difahami dikatakan mempunyai kecacatan? Saya rasa AFG melihat sesuatu hanya dari satu atau dua kerat aspek sahaja. Maksud saya ialah anda melihat cahaya sebagai putih sahaja padahal cahaya tersebut dibentuk oleh beberapa cahaya lain yang menjadikannya cahaya putih. Anda hanya melihat manusia sebagai tubuh badan sahaja padahal yang membentuk tubuh tersebut adalah berjuta-juta sel dan atom dan berbagai2 organ yang menjana kehidupan manusia selain akal dan roh. Bolehkah anda faham dalam 1 pek rokok ada 10 kotak rokok namun ia tetap rokok. Umat nasrani pun susah untuk memahami konsep trinity sehingga ada yang murtad. Namun konsep Bapa, Anak dan Roh Kudus itu sebenarnya Tri-unity atau 3 dalam kesatuan. Bolehkah seorang doktor memasuki badan pesakitnya untuk menyembuhnya. Tentu sekali tidak. Dia hanya dapat memberi ubat dan sedikit kata-kata nasihat sahaja. Dengan ini kita faham bahawa Tuhan Allah tidak boleh menjelma atau menampakkan dirinya kepada manusia sebab Allah terlalu luar biasa. Jangan katakan Allah nak menjelma di depan manusia, sedangkan roh hantu pun kalau dekat dengan manusia, bulu roma tentu saja kembang. Jadi Allah terpaksa membuat formula yang membolehkan manusia berhubung dengannya melalui perantaraan iaitu mengutus Jesus di dunia ini. Jesus bukan nabi seperti nabi Nuh, Musa atau Ibrahim tetapi lebih daripada itu. Jesus bukan juga anak tuhan tetapi lebih daripada itu. Jangan salah tafsir konsep anak tuhan di sini kerana kita pun anak-anak tuhan. Untuk memahaminya – ada anak sungai, anak bulan, anak kunci tapi yang pasti tiada bapa sungai, bapa bulan dan bapa kunci. Semua ini adalah simbolik di mata kasar manusia.

  Saya ingin Tanya AFG, dalam banyak hal siapa yang mahu menang dalam semua perkara Islam atau Nasrani? Orang nasrani cuba memperbaiki kehidupan bukan semata-mata mahu menang dan atas nama agama nasrani. Tapi cuba tengok orang Islam mahu mengislamkan semua termasuk ilmu. Bunuh orang kafir pun melaung-laungkan nama Islam. Nah itu bumi, bulan, angkasa dan segala-galanya pun mahu saja diislamkan. Sebenarnya bangsa keturunan Ishak dan Ismail tidak pernah berperang mati-matian. Nabi Muhammad-lah yang menyebabkan 2 bangsa ini berpecah. Apabila Nabi Muhammad berhijrah ke Medina sudah terdapat beribu penduduk yahudi di sana. Mereka hidup aman damai bersama-sama orang2 arab. Apabila Nabi Muhammad ingin melaksanakan agendanya iaitu ingin berperang dengan umat Quraish, Beliau cuba mendapatkan sokongan daripada umat yahudi di Kheibar selain orang arab. Beliau cuba merai sokongan untuk mengumpul bala tentera dan mempengaruhi mereka bahawa Dia adalah utusan Allah. Usaha Nabi Muhammad berlanjutan sehingga 18 bulan Namun orang yahudi tidak mengendahkannya kerana tiada satu pun keajaiban yang ditunjukkan oleh Nabi Muhamad kepada mereka bagi menyokong kenabiannya. Ini menyebabkan Nabi Muhammad marah dan terus melancarkan keganasan dengan membunuh mereka. Bermula dari titik kejadian tersebut maka bermulalah permusuhan dasyat antara 2 kaum ini.

  Kepada semua di sana, Tuhan Allah maha mengetahui segala-galanya, jadi untuk kita mahu mendapat kebenaran, kepada-Nya jugalah kita berhubung iaitu berdoa dan bertanya kepada Allah supaya Allah dapat memberi jawapan yang sebenar. Sekiranya jawapan yang diberi adalah berbentuk bayangan yang simbolik gunalah akal fikiran yang ada…

 65. Lina said,

  saya tertarik dengan kata-kata siapa yang mahu menang di sini. Sebenarnya bible tidak pernah menyuruh umatnya membunuh atau menzalimi agama islam. perlu diigat bahawa bible telah wujud beberapa ratus tahun sebelum al-quran. umat kristian terpaksa mempertahankan diri dari serangan sura-sura dalam al-quran yang menyuruh umat islam membunuh umat agama lain selain islam. ada sura yang terang-terang menyuruh untuk membunuh dan memotong leher orang yahudi dan kafir apabila menjumpai mereka. selain itu al-quran juga mengatakan bahawa bible itu sudah menyeleweng. sekiranya ada satu buku suci wujud selepas islam di negara china di mana ada tertulis bahawa apabila anda menjumpai umat islam maka bunuhlah mereka, apakah umat islam akan berdiam diri? apakah umat islam akan membubuh tulisan bagi menangkis tulisan tersebut dalam al-quran selepas itu?

 66. self proclaim prophet said,

  aiya itu nabi muhammad suda salah maklumat lo. Dia sakap itu tuhan klistian ahh si bapa, si maria dan jesus. Dia pikir itu tuhan bini dia si mary. balangkali dia dapat maklumat salah atau tidak sukup maklumat dari itu olang yahudi yang tidak suka sama itu klistian. bukan gua sakap ohh, tapi dalam alkuran oh. sama itu nabi manyak bini ohh. aiya bulum campur tu parampuan-parampuan tahanan. Dia sakap pasal apa dia manyak bini ahh pasal dia mau kasi kawan-kawan itu olang-olang arab jangan gaduh-gaduh. tapi ah heran juga kanapa dia kawin juga itu parampuan yahudi. wah itu masam ah dia kasi untung sama diri dia oh. bilang itu ini. haiyo gua mau balajar masam mana dia kasi kuat dia punya nafsu. mungkin itu tuhan bagi punya oh.

 67. AFG said,

  Salam Sejahtera..

  Nampaknya hujah2 lapuk yang sudah seringkali diutarakan oleh umat Nasrani kelihatan “digunapakai” di ruangan ini juga. Untuk memperbetulkan istilah yang digunakan oleh penghujah2 baik siapa sahaja di sini perkataan “dakyah” adalah salah jika kombinasi perkataan seterusnya ialah Ahmad Deedat kerana Ahmad Deedat tidak menyampaikan “dakyah” malahan dia sebaliknya telah berdakwah. Seperti yang dilakukan oleh Ahmad Deedat sehingga seorang paderi dari Sweeden bertukar karakteristik dari lembut kepada kasar(di dalam gereja) setelah diutarakan hujah oleh arwah Ahmad Deedat tentang KONSEP KETUHANAN iaitu perkara asas,pokok dan fundamental bagi mana2 juga kepercayaan. Paderi yang sebelumnya sering menyatakan bahawa agama Nasrani itu untuk menunjukkan kasih-sayang tuhan sedangkan Nabi Muhammad yang AMAT2 saya sanjungi dan sayangi sebagai seorang yang menggalakkkan keganasan dan peperangan adalah jawapan balas yang sudah “basi”. Mengapa tidak menjawab soalan yang dikemukakan dengan jelas dan terang dan bukannya lari dari persoalan. Soalannya siapakah yang lebih berkuasa di antara Jesus dan tuhan bapa itu,…? Mengapa Jesus pernah mengatakan dalam BIBLE itu sendiri dalam bahasa HEBREW ” Eli! Eli! Lama Sabakthani…?” yang maksudnya…Tuhanku! Tuhanku! Kenapa Kau tinggalkan daku..?? ketika itu Jesus dikatakan di kayu salib ..Pihak Nasrani mengatakan Jesus mmg rela utntuk disalib bagi menebus “dosa” manusia semuanya…adakah itu perlakuan seorang manusia yang mmg rela disalib?..tentulah tidak…mungkin ada yang akan mengatakan bahwa Jesus berkata begitu kerana ROH KETUHANAN sedang meninggalkan badan manusia Jesus..adakah patut tuhan meninggalkan Jesus tanpa rela begitu jika benar Dia menyayanginya…??Soalan seterusnya..Jesus berkata dengan siapa? Jika Jesus itu sendiri “jelmaan” Tuhan maka keanehan telah berlaku kerana adakah dia bercakap dengan diri sendiri?…Jika Jesus itu dianggap anak tuhan yang dikasihinya adakah fungsi anak tuhan itu…Untuk menemani tuhan bapa ke?adakah tuhan kesunyian tanpa teman…Dan jika Jesus itu anak kesayangan tuhan adakah rasional untuk dia perlu sehingga mengorbankan “anak” Nya semata2 untuk pengampunan MANUSIA CIPTAANYA?…Bukankah lebih mudah jika Dia Yang Maha Kuasa (Allah) mengampunkan sahaja manusia ini…kerana Allah itu Maha Penyayang(ajaran Islam)….Selain itu berbagai percanggahan terdapat dalam PELBAGAI VERSI BIBLE…Percanggahan yang berlaku sungguh mengelirukan kerana ia umpama fakta sejarah yang tersilap..contohnya …dalam satu versi kereta berkuda dikatakan berjumlah 200 sedangkan dalam versi lain tetapi “cerita” yang sama ia dikatakan berjumlah 2000 pula…maka dengan begitu yakin sekali paderi yang CUBA (tetapi gagal) menjawabnya berkata (tanpa sifat rasional yang sepenuhnya) bahwa kereta kuda tersebut telah bertambah jumlah???…saya begitu “kagum” dengan jawapan seorang ‘cerdikpandai”(scholar) Nasrani tersebut…Kesimpulannya..akhirnya “modal” hujah yang digunakan tetap sama saja….sungguh membosankan…saya sudah mengkaji konsep yang dikatakan TRITUNGGAL itu agak lama juga dan akhirnya apa yang saya dapat ialah..betapa bertambahnya KEYAKINAN saya terhadap ISLAM kerana tiada satupun pendebat2 NASRANI yang mampu meyakinkan secara berhujah terhadap seorang MUSLIM yang berpengetahuan agama Islam dengan baik melainkan cubaan menukar atau berdakwah kepada Muslim yang lemah akal fikiran dan ilmu asas agama Islamnya.Selain itu,taktik yang digunakan untuk menarik Muslim untuk bertukar agama ialah dengan sokongan kewangan kepada yang miskin,cinta palsu terhadap gadis Muslim dan pelbagai lagi….Tentang konsep TRINITY itu pernah seorang Nasrani bersungguh mengatakan mmg susah untuk memahami konsep tersebut(seolah2 orang tertentu pilihan tuhan saja layak memahaminya). Ia menerangkan dengan perumpamaan sebatang rokok. Dalam rokok itu ada 3 inti tetapi tetap satu iaitu tembakaunya,asapnya, dan puntungnya.3 dalam 1.Tritunggal…tetapi ingin pula saya bertanya adakah asap itu boleh dikatakan rokok? adakah tembakau itu rokok? atau puntung itu sahaja boleh dikira rokok?…ada pula yang mengumpamakan Jesus itu berkonsep ‘badan’ tuhan…Adakah Tuhan memerlukan badan?Jika Tuhan mempunyai badan maka sudah tentu ia mempunyai gigi,mulut dan usus…bila Tuhan dikatakan perlu kepada mulut dan usus tentulah ia lapar dan perlu kepada makanan dan keperluan asas lain bagi seorang manusia seperti pergi ke tandas…Adakah ini rasional??dan ada pula hujah yang menyatakan ia seperti konsep dirasuk Jin..bahawa wujudnya “ROH KETUHANAN” didalam badan manusia Jesus itu…soalannya ialah Adakah manusia yang dirasuk Jin itu Jin?Adakah manusia yang diresapi “ROH KETUHANAN” itu TUHAN?…tentulah sama sekali bukan!…bukankah ia masih seorang manusia?…Pernah juga ditulis di dalam BIBLE bahwa setelah penat berjalan(adakah patut tuhan kepenatan?) dan sampai di satu pohon yang tidak berbuah sedangkan Jesus begitu lapar dan dahaga(Tuhan lapar dan dahaga?) maka ia menyumpah pohon tersebut supaya tidak lagi berbuah sampai bila2…adakah patut tuhan bersifat begitu?…menyumpah pohon?mengapa tidak menjadikan sendiri pokok yang berbuah?..(dengan KuasaNya)..? Ini adalah kerana MANUSIA (Jesus) tidak berkuasa melainkan atas kuasa Allah sahaja kerana dia adalah utusan Allah yang kedua terakhir….yang terakhir ialah Muhammad S.A.W…Nasihat terakhir saya ialah jika tiada “modal” untuk diutarakan jangalah pula hendak “mengajar” seorang Muslim tentang sifat2 seorang Nabi utusan Allah (Muhammad S.A.W). Kami sesungguhnya tidak menganggap seorang utusan Allah sebagai tuhan malahan kami mmg sepenuhnya percaya MIRACLE Jesus itu atas izin Allah jua dan tidak lebih dari itu…Jesus itu utusan Allah….That’s It…Sebarang hujah balas amat dialu2 kan….Mungkin selepas ini akan ada penghujah yang akan mengutarakan yang konon2nya “percanggahan” didalam Al-Quran pula…Itu adalah taktik biasa untuk melepaskan diri dari menjawab soalan…Kepada saudara seagamaku..renung2kanlah hujah saya ini…

 68. AFG said,

  Kepada yang “pelat” dan jahil berbahasa Melayu..sebelum berhujah dengan gaya yang kono2nya bersahaja tetapi bersifat provokasi silalah hentikan perbuatan kurang bijak anda itu…Seorang penduduk Malaysia yang cuba2 merendahkan martabat bahasa Melayu dengan menunjukan dia tidak “fasih” (konon2nya) lah…berbahasa Melayu hanyalah memalukan dirinya sendiri…STOP humiliating yourself….please u’r doing urself a big favor….tetapi ada bagus jugalah kerana ia menunjukkan keterbukaan sifat dan tahap sebenar pemikiran penghantar komentar tersebut….yosh!! Jesus Has Always been and Always Will Be A Messenger of God..Da Truth is There…Accept It…Nak provokasi orang Islam xder modal lain..hentam Nabi Muhammad(S.A.W)..apa xder idea lain ker???..dah basi la…tinggikan sikit la tahap IQ tu…ok x saudara??

 69. RajahBrooke said,

  Saya gembira kerana dapat berbicara dengan AFG lagi. Saya harap kita akan terus berbicara. Tolong beritahu sekiranya ada blog yang lebih sesuai daripada blog ini kerana blog ini sebenarnya berbicara tentang kes lina joy bukannya KETUHANAN. Ya, memang betul hujah2 umat nasrani sejak dahulu lagi tidak berubah. Anda bebas mengatakan bahawa ianya sudah lapuk, basi namun itulah hujah yang ada pada umat nasrani; hujah sepanjang zaman mungkin sehingga kiamat. Baiklah saya menuruti kata-kata AFG bahawa penggunaan ‘dakyah’ untuk Ahmad Deedat adalah tidak betul kerana beliau sebenarnya berdakwah. Seperti yang telah saya katakan bahawa hujah2 Ahmad Deedat telah pun dijawab oleh beberapa umat nasrani. Salah satunya ialah Sam Shamaun. Ahmad Deedat dikatakan mengambil sepotong-potong atau secebis-cebis ayat2 daripada bible tanpa mengambil keseluruhan tulisan yang menunjukkan keadaan sebenar. Perlu saya jelaskan bahawa kebanyakan ayat-ayat bible adalah dalam bentuk kiasan dan perumpamaan (parable). Jesus sendiri sering mengajar kepada pengikutnya dalam kata-kata perumpamaan. Saya sendiri tidak boleh menangkap maksud sebenar kata-kata jesus itu sendiri. Tetapi melalui pengalaman hidup serta cuba ingin tahu maksud tersebut akhirnya saya mengetahui juga. Agama nasrani mengajar umatnya bukan untuk menangkis hujah2 cendikpandai islam. Selama saya datang ke gereja belum pernah saya mendengar paderi menghujat agama islam termasuklah agama lain. Sebaliknya umat nasrani melalui orang perseorangan-lah yang cuba menangkis hujah2 tersebut. Jadi saya tidak hairan jika paderi yang berdebat dengan Ahmad Deedat itu tidak dapat menerangkan maksud sebenar kepada Ahmad Deedat. Memang sangat sukar untuk menerangkan konsep trinity. Pun begitu bukan bermaksud hanya orang2 pilihan tuhan sahaja yang dapat memahaminya. Semasa di sekolah dulu, saya sering membantu rakan2 yang langsung tidak faham tentang subjek matematik. Jangan katakan bab yang susah, hal sekecil 2a + a pun mereka susah nak faham apatalagi soalan kalkulus. Tetapi adakah ini bermakna matematik tersebut adalah salah atau pun orang itu sendiri yang tidak dapat memahaminya?

  Pernahkah AFG membaca kisah hidup Gautama Buddha? Gautama Buddha sebenarnya adalah anak raja yang berkuasa di India. Sepanjang zaman kanak-kanaknya beliau tidak pernah mengetahui erti kehidupan susah. Beliau hidup di perkarangan tembok istana sahaja. Suatu hari beliau cuba memahami erti kebenaran hidup dengan keluar daripada perkarangan istana. Beliau amat terkejut apabila di luar sana ramai manusia yang hidup dalam kemiskinan dan serba kekurangan. Dari saat itu beliau terus melangkah untuk mencari erti hidup yang sebenar. Beliau menutup segala identitinya dan menjadi rakyat biasa. Kerana jika sekiranya orang ramai mengetahui bahawa dia adalah anak raja, pasti dia akan dilayan secara istimewa oleh orang ramai dan tidak kurang juga yang mahu membunuhnya kerana raja juga mempunyai banyak musuh. Begitulah juga halnya kepada jesus. Jesus tidak perlu memberitahu yang dia adalah tuhan. Jesus membiarkan saja kepada manusia untuk menentu dan menilai siapakah dia yang sebenar melalui ajaran serta keajaiban yang ditunjukkan oleh jesus. Jika anda bertanya dimanakah ayat2 dalam bible yang mengatakan jesus adalah tuhan, sudah tentu jawapannya tiada. Tetapi saya ingin bertanya, anda telah belajar setelah sekian lama sejak dibangku sekolah sehinggalah sekarang dan segala ilmu yang ada pada diri kita, apakah maksud dari kata-kata jesus ini; Aku adalah Alfa dan Omega, yang awal dan yang akhir. Jesus tidak mengatakan yang dia adalah tuhan tetapi dapatkah anda faham maksudnya?… Setelah Lazarus mati selama 3 hari, jesus datang dan menghidupkannya. Siapakah jesus ini? Jesus memberi makan 5000 orang dengan hanya 7 keping roti dan 5 ekor ikan. Siapakah jesus ini? Jesus menyembuh penyakit kusta dan segala bentuk penyakit. Siapakah jesus ini? Jesus menenangkan angin kuat ketika nelayan mencari ikan di laut. Siapakah jesus ini? Banyak lagi keajaiban yang ditunjukkan jesus ketika itu. AFG mengatakan bahawa segala keajaiban yang ditunjukkan Jesus adalah daripada keizinan Tuhan. Sebenarnya jesus tidak perlu mendapat keizinan daripada Tuhan kerana dia adalah bayangan Tuhan. Jesus cuba menunjukkan kepada umat manusia bahawa sememangnya wujud kerajaan surga dengan meminta pertolongan daripada Bapa di Surga. Nampak seolah-olah bahawa jesus meminta keizinan tetapi jesus sebenarnya menutupi identitinya.

  Baiklah saya tidak akan mengatakan lagi yang jesus itu adalah tuhan. saya ikut kata AFG bahawa jesus hanyalah seorang utusan Allah iaitu hanya seorang nabi… Hanya Allah dapat memberi kehidupan, tetapi Jesus juga memberi kehidupan dengan seizin Allah, jadi siapakah jesus? Hanya Allah dapat mengampun dosa, tetapi jesus juga mengampun dosa dengan seizin Allah. Siapakah jesus? Hanya Allah menghakimi dengan seadil-adilnya. Pada akhir zaman nanti jesus-lah yang turun dan menghakimi manusia dengan seadilnya dengan seizin Allah. Jadi siapakah jesus? Kenapakah semua ini tidak ada pada Nabi Muhammad yang dikatakan nabi akhir zaman? Kenapakah Allah sangat berkenan dengan jesus?…Jesus tidak pernah mengatakan yang dia adalah nabi kedua terakhir sebaliknya dia memberi amaran supaya berhati-hati dengan nabi-nabi palsu yang muncul selepasnya. Apabila ditanya oleh pengikutnya, bagaimana kami nak tahu sama ada nabi itu adalah palsu atau tidak. Jesus menjawab hendaklah kamu menguji dia. Sekiranya jesus-lah yang turun untuk menghakimi manusia di akhir zaman nanti ini menunjukkan bahawa jesus bukanlah nabi kedua terakhir sebaliknya nabi sepanjang zaman (Al-Masihi)

  Mengenai trinity pula, kenapa tidak saja Allah mencipta manusia dan segala-galanya hanya satu jenis sahaja. Manusia satu jenis, ikan satu jenis, burung satu jenis, planet satu jenis dll. Telah saya katakan bahawa konsep trinity itu sangat sukar untuk diterima. Tahukah anda bahawa sehingga saat ini masih ramai orang yang tidak percaya wujudnya roh. Sepintar mana jua anda untuk memperjelaskan kepada mereka, mereka tetap tidak percaya sebab kata mereka, mereka tidak nampak pun roh itu. Tidak kurang juga yang tidak percayakan kewujudan tuhan. Sebab mereka tidak pun nampak tuhan itu. Persoalan saya kalau mereka tidak percaya, adakah anda tidak percaya juga?… Saya ingin tanya AFG adakah rasional dari segi akademik bahawa adanya surga itu dan adanya neraka itu. Rasional-kah bahawa adanya roh dan tuhan? Bolehkah AFG tunjukkan kepada umum bahawa semua itu wujud? Kalau tidak bolehkah anda mengatakan bahawa semua itu rasional?… Anda mungkin menunjukkan bahawa 1 oren +1 oren + 1 oren = 3 oren, tetapi bagaimana pula dengan 1 oren x 1 oren x 1 oren = 1 oren. Yang pentingnya anda memahami erti rasional itu dan erti disebalik.

  Ya memang bible itu banyak percanggahan. Tetapi harus ingat bahawa kesalahan huruf dan angka mesti juga diambil kira seperti 200 menjadi 2000. Juga terdapat 4 orang penulis yang menceritakan mengenai jesus sehingalah jesus disalibkan. Semua berbeza-beza ayat dan kata tetapi yang penting isi cerita tersebut adalah sama. Untuk makluman AFG, memang benar Al-Quran juga mempunyai banyak percanggahan. Carilah sendiri…

  Jesus dilahirkan melalui seorang wanita yang diperkenan oleh Allah. Oleh itu jesus mempunyai sifat-sifat manusia. Melalui kajian ke atas kehidupan jesus, jesus hanya memakan ikan, buah-buahan dan roti, dan hanya minum air dan air anggur sahaja. Erti daripada kejadian di mana jesus menyumpah pohon fig kerana tidak mengeluarkan buah adalah satu perumpamaan kepada pengikut-pengikutnya. Begitu juga halnya di mana saat-saat kematian jesus semasa disalibkan, jesus menyebut Eli! Eli! Lama Sabakthani yang mana sengaja didengarkan kepada manusia di sekelilingnya bahawa ada bapa di surga yang akan mendengar suara hati manusia bagi sesiapa yang percaya kepadanya. Semasa kejadian penyaliban, jesus mengharungi kesengsaraan yang sangat berat yang dilakukan oleh manusia. Pun begitu jesus meminta bapa di surga supaya mengampun dosa manusia kerana manusia tidak mengetahui apa yang dilakukan oleh mereka. Bagi melengkapkan kata-kata terakhir itu tadi ternyata jesus dibangkitkan selepas tiga hari… Kalau diikutkan jesus bisa saja membuat sesuatu untuk dirinya. Kenapa tidak. Kalau jesus boleh melakukan keajaiban tadi kenapa pula dia tidak boleh membunuh askar-askar roma serta si judas dan yang lain dengan kuasanya. Tetapi kenapa jesus tidak melakukan semua itu. Sesudah itu kenapakah jesus harus dikorbankan dengan seizin Allah.

  Saya tidak mengajar umat Islam tentang sifat-sifat Nabi utusan Allah (Muhammad S.A.W). Cuma saya hairan kenapa pula umat Islam nak sembayang meminta keizinan Allah supaya Nabi Utusan Allah ini ditempatkan dikedudukan yang tinggi di surga. Sepatutnya Nabi Utusan Allah-lah yang harus berkorban dan meminta Allah supaya mengampun dosa manusia dan diterima masuk ke surga. Semasa jesus menjalankan kerajaan tuhan, dia menghidupkan yang mati. Sebaliknya Nabi Muhammad mencabut nyawa manusia dengan peperangan. Pada masa itu ¼ manusia di tanah arab dibunuh oleh Nabi Muhammad. Sekian…

 70. Lina said,

  Saya ingin tanya kepada RajahBrooke, sekiranya jesus menjelma di hadapan manusia bagaimana manusia nak tahu sama ada dia adalah jesus atau syaitan. Kerana syaitan dikatakan boleh menyerupai sesiapa sahaja termasuk jesus.

 71. RajahBrooke said,

  Kepada saudari Lina, saya rasa tidak begitu sesuai untuk saya bercakap panjang mengenai persoalan yang dikemukakan kerana forum ini membincangkan isu Murtad. Walau bagaimanapun saya akan menjawab persoalan Lina. Seperti yang dijanjikan jesus, dia pasti akan datang di dunia ini di akhir zaman nanti. Jesus sendiri yang mengatakanya. Jesus sememangnya telah memberi tanda supaya manusia tahu bahawa yang datang itu adalah benar atau palsu. Tanda tersebut ialah luka pada tangan akibat dipaku manusia sendiri dan luka pada dada akibat tusukan tombak. Itulah tanda yang pasti seperti yang berlaku semasa jesus bangkit dan menampakkan dirinya kepada pengikut-pengikutnya. Lina bolehlah cari dalam bible nanti. Kedua, manusia akan melihat sendiri keagungan jesus di mana alam semesta akan tunduk kepadanya.

  Ya memang benar syaitan juga boleh menyerupai jesus. TETAPI syaitan tidak berani menunjukkan tanda-tanda luka seperti yang ada pada jesus. Menurut sumber daripada bible semasa jesus mati di kayu salib, syaitan amat takut sekali…sebagai tambahan daripada saya, kejadian korban ke atas Ishak (ismail menurut Islam) oleh Nabi Ibrahim adalah simbolik semata-mata di mana akan ada korban besar yang akan terjadi nanti. Maka dengan itu tuhan menggantikan anak Ibrahim dengan binatang. Sempena memperingati kejadian tersebut orang yahuni merayakan hari korban setiap tahun. Sehinggalah korban yang paling besar yang terjadi iaitu korban kematian jesus di kayu salib oleh manusia…sekian

 72. raja laut said,

  same2. lu bg no phone lu sini. wa kasi potong lu punya kepala sama lina joy punya kepala. bodoh punya orang!!

 73. RajahBrooke said,

  Kepada raja laut, saya tidak terkejut dengan ugutan anda, kerana memang Nabi Muhammad, Al-Quran dan Allah mengarah kaum muslim untuk berjihad dan membunuh orang-orang kafir. Dan Sebagai ganjarannya kaum muslim akan ditempatkan di surga nanti. Teruskan sajalah perjuangan anda sebagai mewakili ajaran Islam…

 74. Mualaf said,

  Saya tidak percaya yang Jesus itu tuhan. Kalau Jesus adalah tuhan kenapa Dia meminta makanan daripada Allah semasa memberi makanan kepada 5000 orang. Dan kenapa pula dia sembayang dan dengan siapakah dia berhubung? Bukankah Tuhan Allah. Ternyata Jesus bukan Tuhan

 75. RajahBrooke said,

  Kepada Mualaf, penjelasan sama ada jesus adalah tuhan atau tidak ada diterangkan oleh saya di artikel di atas.

  Sememangnya jesus tidak pernah memberitahu yang dia adalah tuhan. Sebab jika dia memberitahu secara terang-terangan, orang akan membunuh dia terutama sekali orang pharisee. ini adalah kerana Kalau jesus memberitahu bahawa dia adalah tuhan, orang pharisee akan merasa terhina sebab bagi mereka mana boleh tuhan jadi manusia. Kalau difikirkan secara rasional, sememangnya manusia tidak boleh menjadi tuhan kerana menusia langsung tidak berkuasa. Tetapi tuhan yang dianggap maha kuasa, maha pencipta dan maha segala-galanya bisa saja bole menjadi manusia. Sangat sukar untuk diterima oleh pemikiran manusia bukan? Jangan lupa tuhan maha segala-galanya. oleh kerana kasih tuhan terhadap manusia tersangatlah mendalam kerana dia tidak mahu manusia bersekongkol dengan syaitan maka dia melalui roh kudusnya menjadi manusia untuk memberitanya tentang kerajaan tuhan. Tuhan tidak takut dan langsung tidak tergugat sekiranya manusia mengikuti syaitan kerana semua itu adalah ciptaannya. Tetapi oleh kerana kasihnya terhadap manusia maka dia cuba mendekati manusia supaya dia dapat menyampaikan kasihnya. Sesudah itu tuhan tahu bahawa kalau dia hanya bercakap sahaja tentulah manusia sukar untuk menerima akan kerajaan surga itu. Nah, disitulah datangnya mukjizat. Perlulah diingat bahawa tuhan tidak saja memaksa manusia mempercayai dia. Jika tuhan mahu memaksa manusia mempercayainya maka itu bukanlah tuhan sebaliknya syaitan yang mahu akan kuasa mutlak. Cuba anda fikirkan, siapakah tuhan sebenar, Tuhan yang mahu manusia mempercayainya secara bebas atau Tuhan yang mahu manusia sentiasa menyembah dia serta sentiasa tunduk kepala dan mesti mempercayainya. kalau tuhan mahu manusia sentiasa menyembah dia serta sentiasa tunduk kepala dan mesti mempercayainya itu bukan tuhan tetapi syaitan yang menunjukkan kuasa mutlaknya. oleh itu tuhan mahu manusia mempercayainya secara bebas dan dari hati yang jujur, murni serta percaya.

  Jesus tidak menyebut dia adalah tuhan, tetapi dapatkah anda memahami dengan kata-kata ini “Saya adalah yang awal dan terakhir. Sebelum Nabi Ibrahim dan Adam saya sudah ada…”.

  Untuk memahami keadaan ini, Banyak contoh yang boleh diambil seperti anggota polis yang menyamar menjadi penagih dadah semata-mata mahu menangkap si pengedar dan dalam masa yang sama cuba membawa si penagih ke jalan benar. Kejadian di mana jesus meminta keizinan Allah hanyalah mengaburi mata orang-orang seperti orang pharisee tadi. Sekian…

 76. Mualaf said,

  Saya tahu akan jesus. Tetapi Nabi Muhammad SAW mengajar segalanya tentang kehidupan duniawi dan surgawi. Tambahan pula jesus tidak disalibkan, yang disalibkan itu bukan jesus tetapi diserupai seperti jesus oleh Tuhan. Jesus diselamatkan dan diangkat ke surga oleh Tuhan

 77. RajahBrooke said,

  Tidak sama sekali saudara yang mualaf. Nabi Muhammad lahir pada tahun 570 M. Sebelum Nabi Muhammad sudah ramai orang yang mahir berbicara tentang duniawi dan surgawi, yang jahat dan yang baik, putih dan hitam, tuhan dan iblis. Orang-orang seperti Lao Tzu yang mengajar Taoism, Confusius mengajar falsafah Confusiusm, Socrates, Aristotle, Zorostrian, Mahu pun mahaguru-mahaguru yang alim dan banyak lagi sudah pun mengajar tentang kebendaan dan akhirat. Apa yang diajar oleh Nabi Muhammad bukanlah baru. malah saya berani mengatakan bahawa kebanyakkan ajarannya ditiru semasa beliau berdagang ke negara-negara jiran termasuk negara China. Cara sembayang Islam pun ada kemiripannya dengan senaman yoga dan chi kung. Cuba anda perhatikan cara orang islam sembayang.

  Saudara yang mualaf mengatakan bahawa jesus tidak disalibkan sebaliknya yang disalibkan itu adalah orang lain. Sebenarnya orang islamlah yang dalam keragu-raguan tentang siapa yang disalibkan itu. Segala ramalan tentang penyaliban dan kebangkitan jesus sudahpun ada sejak perjanjian lama antara tuhan dan manusia lagi. Sesudah itu tiga hari sebelum jesus disalibkan tentera roma telah mengawal ketat ke atas jesus. Pada hari penyaliban, ratusan orang telah menjadi saksi akan penyaliban tersebut tersebut dan pada hari jesus dingkat ke surga semua pengikutnya menjadi saksi kejadian tersebut kecuali si judas yang mati membunuh diri.

  Dan apa yang semua tertulis itu bukan sahaja terdapat pada bible malah dalam Al-Quran sendiri. Surah yang mengatakan bahawa jesus akan dilahirkan, diwafatkan dan dibangkitkan naik ke surga. Ternyata jesus diwafatkan terlebih dahulu sebelum dibangkitkan semula. Dan cara kewafatan jesus jelas sekali dalam bible di mana jesus disalibkan.

  Nabi Muhammad sangat keliru dan hanya mendengar apa orang lain kata pada masa itu. Tahukah anda bahawa guru yang mengajar Nabi Muhammad tentang monothesism atau kepercayaan hanya satu tuhan ialah orang yahudi yang beragama judaism.

  Jesus mati hina di kayu salib. Dia menghadapi kesengsaraan yang amat sangat kerana perbuatan manusia. Tetapi didalam kematiannya dia mendapat kemenangan hidup lalu bangkit hidup semula dan diangkat ke surga. Ini bererti ia membawa pengharapan akan surga. Tidak seperti nabi Muhammad yang mati dipangkuan isteri termudanya dan mati seperti manusia biasa yang mempunyai kuburan. Ternyata dia tidak mempunyai apa-apa pengharapan tentang surga malah beliau sendiri akan diadili tentang perbuatannya di dunia. Akhir sekali percayalah akan jesus kerana barang siapa yang percaya, orang itu akan hidup selama-lamanya biar pun dia sudah mati. Sekian…

 78. jess said,

  this blog begin since April 2007. Isu yg hebat untuk dibincangkan..lina joy. tapi sebenarnya ketua perusuh cuma nak kita sokong atau tidak tindakan lina joy meninggalkan agama islam dan masuk kepada agama kristian. emm ketua perusuh nak kerajaan luluskan cadangan beliau supaya ic lina joy ditulis “murtad” yg sebelum ini tertulis islam. ok klu kerajaan dah setuju,saya rasa lina joy x boleh membantah..dan saya nasihatkan lina joy terima seadanya undang2 tersebut. yg x setuju tuh..apa nak buat mengomel aje lah tapi kena terus patuh ahh untuk ketenteraman yg penting kepercayaan agama terus dipelihara masing2 jangan sampai ada yg tinggalkan agama asal. Bravo kepada rajabrooke,saya boleh rasakan ketenangan beliau semasa mengulas semua perkara..tentu Rajabrooke mempunyai pendidikan Teologia yg baik dan padat..i hope to hear from u personal supaya sebagai seorg kristian saya boleh kukuhkan iman dan ianya x wajar dibincangkan di sini bagi menghormati orang lain yg bukan beragama kristian..berbalik kepada perkara asas..rasanya lina joy telah berusaha mengikuti prosedur undang-undang yang telah ditetapkan…siapa yang tahu kan tapi masih sukar untuk mendapat hak beliau sebagai orang yang telah meninggalkan agama asal(islam). Ada pepatah yg mengatakan semakin kita deny sesuatu (cthnya; jesus ialah juruselamat manusia) maka sebenarnya ia menunjukkan kita semakin mempercayai perkara itu.sebab mana mungkin kita menolak keras sesuatu yang tidak benar dan wujud kecuali sebenarnya ianya benar-benar wujud dan ini berlaku tanpa sesiapa sedar. saya rasa rajabrooke setuju kan. okey perbincangan ini sangat menarik..akhir sekali sekiranya perlu ditulis murtad dlm ic mereka yg telah meninggalkan agama islam dan ianya benar-benar akan dilakukan maka rasanya tiada siapa lagi yang akan menentangnya,orang kristian nak masuk surga atau dicampak ke neraka d tidak perlu bawa ic..rasanya lah. sekian terima kasih
  Be free to contact me RajaBrooke,but not here pls

 79. idan said,

  sye nk brdebat dgn og2 murtad , klu blh berikan lman web tu.
  sye bnyk prsoaln mereka .terutama org melayu yg msuk kristien….

 80. idan said,

  kpda raja broke . blehkah rohmu kamu keluarkn dn dprlhatkn kpde ku.
  klu bnr kamu thu bab tuhan ini , kmu lhat dirmu sendri. trus terang saya katakn alquran adlh sumbe asli ttpi injil sdh tida keasliannya lg. sbb al quran tdk brbh dr zaman nabi muhamad s.w.m. ttpi inji blh diubh2 mcm bku kosong yg blh dreka2. sye blh crtakn agumen2 ini dgn lbh lanjut
  kpde rajah broke dn saudara bru ku(mualaf?
  Tuhan Yang Maha Kuasa benar-benar unik dalam dzat dan sifatnya. Tak ada cara apapun untuk membandingkan-Nya, atau dapat dibandingkan, dengan dzat atau sesuatu yang lain yang kita tahu atau dapat kita bayangkan. Dalam ayat terakhir Surat yang dikutip di bab terdahulu, kita diingatkan bahwa tidak hanya “Tidak ada yang serupa dengan Dia tetapi tidak ada satu pun dalam keserupaan-Nya yang dapat dibayangkan.” Lalu bagaimana kita dapat mengetahui Dia? Kita akan menyadari-Nya melalui sifat-sifat-Nya.
  brmakna tiade ssuatu dmka bumi ini yg ade prsaman dgn allah, allah mha pcpta dn beri nikmat dan kelazatan di bmi ini. klu
  allah klu nk tnjkkan skjp saja contoh nya di acheh indonisia smua bgnan rosak teruk termasuk gereja ttpai msjid org islam tdak ade apa2. sye blh tnjkkan gambar apa yg brlaku diacheh . sya bkn nk brmaksud mghina org kristien .krna nabi muhamad tdk mgjr umatnya mghina agama lain. bgtulah lhurnya utusan allah ini . nabi muhamad adlh utusan allah yg bgtu istimewa prjuagn nya bgikn air yg mglr utk mndaulh kn islam.
  rajah broke
  nabi muhamad tdk mgjr umatnya mghina atau brmsh .mlh bgnda adlh sorg yg lmbut prkertinya.
  rajah broke
  jika kmu nk brbicara dgn sya lbh mndlm bab agame kte blh bermuzakarah
  diluar. kmu x prlu tku kte blh btemu dtmpt awm
  berlah no tel kamu. sya akn mghubungi anda
  .

 81. idan said,

  salam kpde raja laut,
  kmu jgn brskp bgini ,nabi muhamad x ajar kte mcm nie. kmu ksh kn nbi muhamad tak . klu kasih kmu tak blh berskap mcm nie. klu kmu btol2 nk brjuang kte blh brjmpe. bkn mcm nie nk mndkati mrke . islam kan mgjr erti klmbtan.. awk sent email kat sye idan_wings@yahoo.com. lg snag bg no tel kmu.

 82. idan said,

  rajah broke sye brilman web sya…
  idan_wings@yahoo.com. lg mdah bka http://www.tagged.com . sye biasa bka lman web ini

 83. Kurapon said,

  Bodoh betul lah kalau pergi mengistiharkan diri mahu keluar dari Islam dari mana-mana Jabatan Islam di negara ini. Pasti tidak diizinkan. Apa yang pasti, mereka akan dihukum penjara, didenda dan mungkin juga dibunuh. Siapa mahu kena hukum begitu.

  Jabatan Agama Islam tidak mungkin melepaskan begitu saja. Biasa mafia agama.

  Wasalam.

 84. Kurapon said,

  tentang original atau tidaknya Bible atau Al-Quran siapa yang tahu? Ada yang tahu? Zero tiada yang tahu. Andaian yang mengatakan Bible atau Quran itu original.

  Okey, katakan Bible tidak original lagi dan Al-Quran satu2nya yang Original. Siapa saksi? Kalau pakai saksi2 sendiri alamat seperti burung kakak tua atau budak kecil yang mengatakan hidungnya mancung padahal kemek. Bila ditanya siapa yang kata hidungnya mancung, anak kecil itu menjawab…kerana bapa saya cakap!! Ini istilahnya burung tiung atau burung kakak tua. Syok sendiri. Original dan tidaknya itu menurut peribadi. Kalau menurut anda Bible atau Quran itu sempurna dan original, menurut saya ke dua-duanya tidak!! Itu menurut saya. Jadi, ori atau tidak untuk kedua-dua Kitab ini adalah satu bentuk teori yang dipaksakan.

  Lucu mahu menang sendiri.

 85. cassey said,

  Tahniah di Atas jawapan yang munasabah yg telah diberikan oleh Steve & JAmes Brooke. Sememangnya, C AFG, Idan and Lain2 person xtau pasal Kristian. These people are actually JUDGING other people Religion. SOMBONG!! EGO!! Adakah Lina Joy akan menang sekiranya hal ini cuma dibincangkann tanpa ada campur tangan dari negara kristian yang lain? Sudah semestinya tidak!! Adakah benar bahawa negara Malaysia ini Negara yang Demokratik dan bebas beragama? Suda tentu Jawapannya TIDAK!! Tengok lah contoh dia C Lina Joy Ini. Sesungguhnya dia seorang yang BERANi mengambil RISIKO. Kita tengok saja contoh di TV. Perlembagaan juga juga ada mengatakan yang kita hidup tanpa ada isu Perkauman lebih lebih lagi isu AGAMA. Tapi sudah tebukti bahawa, ada unsur perkauman terutama dari segi agama. Imam2 boleh tanpil di kaca TV dan membincangkan isu kristian. Jika merekA BERANI, kenapa tidak dijemput sama sekali paderi @ pastor untuk menjawab persoalan yang mereka tidak tahu akan kebenaranya tetapi menuduh membuta tuli. Saya rasa kalau kristian yang buat begitu sudah tentu jawapanya masuk JAIL!! Tambah lagi dilarang sama sekali untuk berkempen pasal agama. Di TV bukan ka ada disiarkan cara orang islam sembahyang dan menyiarkan hadisAl-quran. Kalu kita perhatikan itu adalah salah kerana boleh dikira kempen orang yang bukan beragama lain masuk Islam. Kenapa Orang Amerika bom Iraq? Pasal C Obama p Bom Pentagon? Kita mesti tahu bahawa Iraq yang memulakan dulu. Umpama serang tebuan di kacau mestilah lebah akan menyerang balik kan? So jangan salahkan orang jika hal itu tidak dimulakan oleh si penyerang balas. Jika keaadan itu terjadi sebaliknya tentu Iraq akan membalas serangan kan?
  Orang ISlam selalu kata bahawa iSlam Itu Adalah agama yang Benar dan suci.. Jadi sudah menghina Agama lain lah 2 jugak coz secara tidak langsung Agama lain ini dikatakan adalah tidak benar!!!! ISu ini pati membangkitkan kemarahan agama lain. TApi disebabkabkan agama lain ini rendah diri dan bertolak ansur maka sebab itulah tidak berlaku perang atau rusuhan. Cuba kalau hal itu terjadi kepada orang Islam, sudah tentu jawapannya dah berperang. Saya bangga kerana Dilahirkan di dalam keluarga Kristian atau lebih dikenali sebagai Mualaf oleh orang Muslim tentu saya akan memendang rendah terhadap agama lain. TEtapi saya beruntung.. kerana di dalam agama Kristian ada Cinta Kasih. KEpada IDan. Soalan KAmu kepada James Brooke adalah sama sekali kamu tidak memahami apa yang dikatakan olehnya. JAngan menilai agama lain dengan membuta tuli. IF you dont know the the BIBLE so that dont cakap mengarut. Bak kata pepatah MElayu “TAK KENAL MAKA TAK CINTA”

 86. Bismillah said,

  Assalamualaikum? demi Allah yang jiwaku berada didalam kekuasaanNya…. saya nak mencadangkankan supaya lina joy itu dibunuh oleh sniper… penembak tepat, beliau telah dinasihati…. demi Allah beliau mesti mati.

 87. Jihadis said,

  Demi Allah, guna pedang untuk sembelih kepalanya seperti nabi kita dahulu. Baru lina terasa kesengsaraannya….

 88. Mincah said,

  Saya sebagai rakyat malaysia, apa yang penting kita harus saling menghormati agama dan bangsa yang ada di negara ini. Jangan hanya tahu menghakimi dan membuat pertikaian agama anutan orang lain kerana fikiran sebeginilah membuatkan perasaan benci sesama manusia….sebagai contoh, tentang keluarga saya kerana saya dilahirkan daripada keluarga yang belum ada pegangan agama tetapi sekarang keluarga saya masing-masing telah memilih agama. saya dan kakak saya beragama kristian manakala ibu saya telah memeluk agama islam selepas ayah saya meninggal dunia dan abang saya juga memeluk agama islam setelah beristeri dengan perempuan beragama islam.
  Kehidupan dalam keluarga kami adalah kami sentiasa saling hormat-menghormati dan sayang-menyayangi walaupun perbezaan agama dan kami masih boleh hidup dengan gembira dalam satu bumbung….bagi saya apa yang penting, apa pun agama yang kita anuti kita mestilah mengikut ajaran-ajaranNya dengan hati yang bersih, ikhlas dan bersyukur dengan apa yang kita ada pada hari ini. Jadikanlah agama itu sebagai panduan dalam kehidupan kita seharian agar kita tidak mudah jatuh ke lembah dosa kerana perbuatan dan amalan kita itulah yang harus kita nilai sebelum kita nak menghakimi orang lain..kita harus ingat surga dan neraka itu tetap ada…Peace Be With U.

 89. Cucu Panglima Gente said,

  Salam tuan empunya blog,
  Dengan izin,

  Secara logik semestinya kita menulis dan berbicara,
  selain itu menampakkan fanatik pada pegangan masing-masing.

  Umat islam diwajibkan mempercayai setiap rasul yang diturunkan Allah,maka umat Islam menerima dan percaya bahawa Isa,Ibrahim,Musa,Daud,Yahya,Ismail,Ishak……….dll.
  Tiada bantahan dari umat Islam atas arahan Allah dan Muhammad untuk mempercayai kesemua mereka dan terkandung kisah mereka dalam Al-Quran.

  Soalan :
  Mengapa umat lain tidak boleh menerima Muhammad S.A.W. sebagai rasul dan nabi ?
  Adakah umat Islam dipaksa untuk mempercayai rasul yang lain selain Muhammad ?
  Apakah ajaran nabi Isa itu salah ?
  Apakah ajaran nabi Muhammad itu salah ?
  Apakah ajaran nabi Musa itu salah ?
  Apakah ajaran nabi Ibrahim itu salah ?

  Apakah Taurat,Zabur dan Injil itu tidak betul ?

  Tidak !
  Yang salah adalah pengikut dan kita sendiri !

  Yang mempercayai Isa,tidakkah boleh berfikir secara logik,kenapa Umat Islam turut mempercayai Jesus ?
  Jesus/Isa adalah messenger,umat Islam percaya.

  Seandai berfikir secara logik,kenapa tidak dapat menerima Muhammad sebagai messenger ?
  Sedangkan umat Islam dapat menerima Jesus/Isa itu adalah Rasul/messenger utusan Tuhan.

  Hendaklah berlapang dada,dan mencari kebenaran kepada yang mahu.

 90. RajahBrooke said,

  Di dalam dunia ini mahupun alam semester hanya terdapat dua bentuk kuasa, iaitu kuasa baik (good forces) dan kuasa jahat (dark forces). Sememangnya kuasa baik adalah daripada Tuhan Allah (Al-ilah atau The God) manakala kuasa jahat adalah daripada syaitan (evil@lucifer). Nabi isa adalah yang terdahulu mengajar manusia akan kebaikan. Lebih kurang 500 tahun kemudian timbul lagi seorang nabi iaitu Nabi Muhammad. Tidak dapat dipastikan apakah makluk yang menjelma di gua hira semasa nabi muhammad sedang bertapa. Mungkinkah makluk itu adalah malaikat jibril (gabriel) atau pun syaitan. Yang pasti malaikat yang baik akan memberitakan yang baik dan tepat manakala malaikat yang jahat (syaitan) pula boleh berpura-pura baik. Kalau saudara-saudari inginkan kebenaran maka anda perlulah membuat kajian serta pengujian. Jika tertulis dalam buku suci agama anda melarang anda untuk mengkaji sedalam-dalamnya maka terbukti bahawa agama yang anda anuti adalah daripada kuasa jahat. Mungkinkah nabi terkemudian adalah alat syaitan untuk menghapus ajaran nabi sebelumnya. Sifat semulajadi manusia adalah ingin mendapatkan kesempurnaan hidup yang sebaik-baiknya. Tetapi sifat ini boleh berubah sekiranya ajaran agama memesongkan hatinya..

 91. Cucu Panglima Gente said,

  Kenapa tidak ramai-ramai kita hidup dizaman Musa.
  Atau ramai-ramai kita kembali ke era Nabi Daud dengan Zaburnya.
  Sebenarnya ramai-ramai kini sudah dilitar-pintas (short-circuit).
  Peduli apa kita dengan nabi Isa atau Muhammad !
  Kalau sudah diri sendiri yang berbuat dosa, maka ya,tanggung sendiri.
  Kenapa orang lain yang harus menanggung akibatnya ?
  Untuk membayar cukai ?
  Hakikatnya,baik apa sahaja semua ada dalam perut.
  Apakah Allah dapat untung sekiranya Lina Joy berugama Islam ?
  Apakah Allah mendapat kerugian sekiranya Lina Joy berugama kristian ?
  Kenapa tidak Allah musnahkan siapa-siapa yang tidak mahu menganut kristian.
  Kenapa tidak Allah cabut sahaja nyawa manusia yang tidak mahu menerima Muhammad S.A.W.
  Masalah sebenarnya ialah perkongsian kuasa.

  0-1-0 BACK TO ZERO.

  Kalas.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: