25 April, 2007

Permodalan Nasional Berhad (PNB)

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 9:09 am by Ketua Perusuh

Permodalan Nasional Berhad (PNB) adalah satu gergasi pelaburan yang ditubuhkan khusus oleh pihak Kerajaan Malaysia dalam usaha untuk meningkatkan pegangan saham bumiputera (pada asasnya) dalam syarikat-syarikat milik kerajaan, swasta malah juga dalam entiti asing.

Dengan adanya PNB maka beberapa konglomerat yang dahulunya dimiliki oleh entiti asing berjaya dimiliki sepenuhnya (seperti Guthre, Sime Darby, Malaysia Mining Corp dan sebagainya) termasuklah juga beberapa syarikat asing yang kini mempunyai peratusan pelaburan bumiputera yang agak baik.

Kini PNB bercadang untuk membuat pelaburan secara besar-besaran di luar negara. Utusan Malaysia melaporkan (BACA SINI) bahawa PNB sedang bercadang untuk membuat penambahan modal dana pelaburan di luar negara sehingga 25 peratus.

Saya gembira melihatkan PNB mempunyai rancangan sedemikian. Sewajarnya PNB melakukannya dengan bijaksana agar dapat menjaga kepentingan semua pelabur yang melabur modal didalam organisasinya. Kepentingan pelabur minoriti juga perlu diambil kira dalam semua aspek.

Walaupun begitu, saya amat berharap agar PNB lebih menumpukan usaha untuk membeli (memiliki) sepenuhnya pegangan terhadap beberapa syarikat tempatan yang telah terjual sahamnya kepada Temasek Group. Malah PNB boleh memulakannya dengan membeli semua saham milik Telekom Malaysia yang telah terlepas ke tangan Temasek Group atas daya usaha ECM Libra dahulu.

Jika PNB berjaya memiliki kembali saham-saham tersebut (semua saham-saham yang telah terjual) maka barulah PNB boleh memulakan usaha mereka untuk meningkatkan dana pelaburan mereka diluar negara. Cara terbaik yang boleh PNB buat ialah dengan membeli beberapa saham berkaitan telekomunikasi seperti ShinSat dan Indosat.

Malah PNB juga sewajarnya membeli beberapa aset penting luar negara (yang mana boleh menguntungkan Malaysia pada jangkamasa panjang) yang memberikan pulangan yang kukuh dimasa depan. Panel pelaburan PNB perlulah diterajui oleh pegawai-pegawai yang adil, telus dan bersikap patriotik kepada negara. Ini adalah penting demi memastikan hala tuju PNB tidak terpesong dan boleh menyebabkan kerugian seperti yang berlaku didalam organisasi lain.

Dengan dana yang sedia ada, PNB mempunyai satu kekuatan untuk membuat pelaburan yang agak besar dan mantap demi untuk kepentingan negara dan pelabur-pelaburnya. Adalah diharapkan juga agar tidak agak berlaku kejadian pecah amanah dan rasuah dalam PNB demi kelangsungan PNB dimata rakyat.

Rakyat amat berharap agar PNB tidak akan terburu-buru membuat mana-mana keputusan (sama ada diarahkan oleh pihak tertentu atau dipaksa melakukannya demi kepentingan sesetengah pihak) dalam membuat pelaburan. Perlu diingat bahawa PNB lebih besar dan mantap pengurusannya dan tidak perlukan ECM Libra (masih berhingus lagi) atau CIMB (Ular Lidi Menelan Naga) sebagai penasihat PNB.

Akhir kata, PNB perlu bergerak seiring dengan masa, namun jangan menjadi “seperti lembu dicucuk hidungnya”. Fikir-fikirkanlah…

2 Comments »

 1. LALA said,

  ape kes?
  bole x tulis byk skit psl syarikat pelaburan PNB tu????
  frustt wey lok.

  • haruza said,

   lets say it..i want to know more about pnb…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: