25 February, 2007

Air Oh Air?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 11:24 am by Ketua Perusuh

Johor, Melaka dan Pahang mempunyai beberapa empangan bertujuan untuk pengairan dan juga simpanan air. Air adalah satu komoditi yang paling bernilai. Dalam sejarah dunia, banyak negara, kaum atau puak yang sanggup berperang atas sebab komoditi ini.

Singapura adalah sebuah pulau kecil yang mempunyai kawasan tadahan hujan yang agak kecil. Terdapat dua empangan di sana (Yishun atau Seletar dan Kranji) yang memberikan sedikit simpanan air untuk kegunaan mereka. Malah disebabkan oleh kekurangan bekalan air di sana, Singapura terpaksa mengitar semula air buangan dan dijadikan air minuman (NEWATER).

Sebelum merdeka, Tanah Melayu membekalkan air melalui paip di Tambak Johor untuk kegunaan Singapura. Ianya telah dimulakan oleh pihak British. Selepas merdeka, Kerajaan Malaysia telah membuat satu perjanjian untuk membekalkan air kepada Singapura secara berterusan. Malah beberapa empangan di Johor telah dijadikan empangan utama membekalkan air kepada Singapura.

Walaupun perjanjian air tersebut telah lama dan harga yang ditetapkan didalam perjanjian tersebut tidak munasabah mengikut peredaran masa, namun atas dasar berbaik sangka Malaysia masih membekalkannya kepada Singapura. Singapura begitu bongkak dalam beberapa perbincangan mengenai air malah membuat ugutan kepada Malaysia sekiranya Malaysia mengambil tindakan menaikkan harga kos air.

Sepertimana berniaga, adakah anda ada dengar bahawa pembeli yang menetapkan harga barangan dan bukannya peniaga atau pembekal. Tentulah tidak namun itulah yang terpaksa kita hadapi dalam isu air dengan Singapura.

Kini dengan adanya projek SJER atau lebih dikenali dengan nama Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI), maka ianya akan memudahkan malah menguntungkan Singapura atas isu air. Anda semua tahu berapakah harga yang dibayar oleh Singapura atas 1200 gelen bekalan air yang dibekalkan oleh Malaysia. Harga yang tidak masuk akal langsung. RM0.03 bagi setiap 1200 gelen. Sila layari laman web ini http://www.mofa.gov.my/malay/air.htm

Pernah satu ketika dahulu bandar Batu Pahat kering kontang tanpa air selama beberapa hari. Heboh diperkatakan bahawa kononnya empangan telah kering. Malah Syarikat Air Johor (SAJ) terpaksa bermain silap mata dengan warga Batu Pahat. Sedangkan kisah sebenarnya adalah pihak Singapura mengepam air secara berlebihan untuk kegunaan mereka.

Jadi kini SJER atau WPI memudahkan Singapura mendapat air tanpa had dari Malaysia. Malah warga mereka juga mudah masuk dan keluar tanpa pemeriksaan sempadan. Ini akan menyebabkan beberapa isu sensitif seperti keselamatan negara, perisikan dan sebagainya akan mudah dicapai oleh pihak Singapura.

Anda janganlah sedih atas duduk perkara ini kerana pimpinan negara yang diketuai oleh Abdullah Ahmad Badawi & Co sedang gigih berusaha untuk memudahkan pihak Singapura menjajah Malaysia secara proksi. Kita tunggu dan lihat apa tindakan Singapura (proksi mereka) dalam proses mengambil alih urusan pentadbiran negara ini secara senyap.

Selepas tambak, air, tanah, ruang udara dan kini ada rancangan untuk membina satu rangkaian keretapi laju menghubungkan KL dengan Singapura. Projek ini semestinya akan menguntungkan ekonomi Singapura dan bukannya Malaysia. Sepatutnya adalah lebih baik Malaysia membangunkan satu sistem pengangkutan laju antara Pulau Pinang ke KL, KL ke Kuantan, Kuantan ke Kota Bharu.

Kita tunggu dan lihat…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: