26 June, 2007

CTOS dan CCRIS?

Posted in Bloggers-United, Malaysia, Reformasi at 4:24 am by Ketua Perusuh

Isu ini sudah agak lama. Malah lebih dari dua puluh tahun isu yang dibawa senyap tanpa mendapat pengadilan yang sewajarnya. Pandangan peribadi saya mengatakan bahawa hampir 70% atau mungkin 80% warga dewasa di Malaysia mempunyai “kredit rating” di kedua-dua badan ini (CTOS dan CCRIS).

Jika anda adalah pelanggan, peminjam, penjamin mana-mana bank termasuklah pengguna kad kredit dan kad caj di Malaysia maka anda akan dapati rekod peribadi anda disimpan di kedua-dua organisasi ini. Masalahnya kebanyakan rekod ini lambat dikemaskinikan dan kadang-kadang rekod ini tidak melambangkan status kewangan pemunya.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri kini mempertikaikan bagaimana CTOS beroperasi dan lesen yang diperlukanya. Malah dia berkata bahawa pihak Kerajaan tidak pernah meluluskan mana-mana lesen untuk menyimpan data peribadi orang ramai.

Bagaimana CTOS boleh beroperasi sekian lama dan menyimpan begitu banyak data peribadi orang ramai tanpa pengetahuan Kerajaan. Adakah wajar maklumat peribadi orang ramai yang sewajarnya dirahsiakan (akta privasi) terletak ditangan sebuah syarikat Sendirian Berhad.

Untuk pengetahuan anda semua, Bank Negara Malaysia pernah mengeluarkan garis panduan penyimpanan “credit rating” ini melalui Akta Bank Negara 1958 (Rujuk Sini) yang mana hasil daripada akta ini menyebabkan tertubuhnya CCRIS (Central Credit Reference Information System) yang dikawalselia oleh Bank Negara.

Persoalannya sekarang ini adakah masih lagi perlu ujudnya CTOS yang dikendalikan oleh sebuah syarikat Sendirian Berhad (Credit Tip Off Service Sdn. Bhd) yang mana maklumat yang disimpan meragukan ataupun hanya CCRIS sahaja yang perlu menjadi rujukan semua institusi kewangan.

Siapakah yang disebalik CTOS dan bagaimana CTOS beroperasi sehingga membolehkan ianya mendapat semua maklumat peribadi orang ramai? Inilah yang menjadi keraguan bagi banyak pihak.

Pihak institusi kewangan, along, pemungut wang (berlesen atau tidak) serta pihak berkuasa tempatan bukan sahaja menggunakan maklumat peribadi dari CTOS untuk mengesahkan status individu namun saya dapati mereka juga menggunakan “hantu-hantu” mereka untuk mendapatkan maklumat tambahan dari KSWP, LHDN dan juga Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Malah jangan anda terkejut jika mereka-mereka ini (pihak institusi kewangan, along, pemungut wang (berlesen atau tidak) serta pihak berkuasa tempatan) boleh mendapatkan salinan penyata KWSP dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) pada bila-bila masa sahaja.

Bukan itu sahaja, mereka juga amat mudah untuk mendapatkan maklumat mengenai akaun bank anda hanya dengan satu panggilan telefon sahaja. Adakah kita ingin membenarkan maklumat peribadi kita menjadi tontonan dan status kewangan kita ditentukan oleh mereka tanpa satu piawaian yang telus dan sahih.

Kesimpulannya, perlukah CTOS dibenarkan terus beroperasi tanpa kawalan?

78 Comments »

  1. kiff said,

    hi,
    benarkan saya sedikit ruangan utk buat ulasan. melalui pemahaman saya sebenarnya CTOS (under private co) akan hanya memaparkan maklumat kredit seseorang yang mempunyai rekod bayaran balik pinjaman yang tidak memuaskan sahaja. manakala CCRIS (under Bank Negara) akan memaparkan secara keseluruhan latarbelakang kredit seseorang tanpa mengira ianya mempunyai rekod bayaran balik pinjaman yang memuaskan atau tidak.

    masalah timbul sekarang apabila majoriti (bukan semua) pihak bank atau pembiaya kewangan telah merujuk kepada CTOS sebelum meluluskan mana-mana permohonan pinjaman. lebih teruk lagi apabila pihak bank juga telah menjadikan rujukan ini sebagai syarat utama untuk meluluskan pinjaman. Pihak CTOS pula sebenarnya hanyalah melaporkan kedudukan kewangan dan bukannya menasihatkan pihak bank untuk menolak permohonan.

    sepatutnya pihak bank hanya menggunakan maklumat daripada CTOS sebagai kriteria sampingan sahaja dan bukannya kriteria utama.

    untuk makluman juga, setahu saya jika sekali nama anda terdapat didalam sistem CTOS ianya tidak akan terhapus walaupun anda telah menyelesaikan pinjaman yang bermasalah tersebut. CTOS hanya akan kemaskini dengan nota yang memberi maksud pinjaman telah diselesaikan dan bukannya nama anda dikeluarkan dari dalam sistem.ini bermaksud sejarah kredit anda masih wujud dalam CTOS walaupun pinjaman telah selesai.

    • Nalie said,

      Cara untuk mendapatkan nota, adakah melalui bank negara? “sistem CTOS ianya tidak akan terhapus walaupun anda telah menyelesaikan pinjaman yang bermasalah tersebut. CTOS hanya akan kemaskini dengan nota yang memberi maksud pinjaman telah diselesaikan dan bukannya nama anda dikeluarkan dari dalam sistem.ini bermaksud sejarah kredit anda masih wujud dalam CTOS walaupun pinjaman telah selesai.”

  2. Mohd Noramin said,

    assalamualaikum, fungsi CTOS agak mengelirukan terutama dlm merekod aktiviti peminjam/debtor. Mungkin tanpa CTOS, sejarah kejayaan Donald Trump yg mencagarkan aset tetapi belum langsai hutangnya terhadap 1 satu bank kpd satu bank yg lain dan sesuka hatinya menumpuk hutang, akan berulang. Oleh yg demikian, bank2 kini sgt bergantung kpd CTOS supaya tiada peminjam/debtor yg mengikut jejak langkah estate king itu.

    Tetapi CTOS dikhuatiri mengikut telunjuk bank, ah long atau creditor tertentu utk menekan peminjam/debtor supaya menumpukan sepenuh perbelanjaan utk melangsaikan hutang dgn creditor. peminjam/debtor tidak lagi mempunyai peluang menikmati kebebasan kewangan. CTOS dibayar berjuta2 ringgit oleh creditor dan demi kelansungan/survival CTOS melalui keuntungan yg diperoleh, mereka akan bertindak sbg nasi tambah membantu creditor bahkan pada masa depan; mereka akan lebih “berdaulat” berbanding bank negara kerana jaringan antara LHDN, KWSP dan beberapa maklumat dr polis dpt membantu maka mereka dpt menguasai maklumat2 kewangan yg penting semua rakyat malaysia. dan tidak keterlaluan mereka bakal mendalangi penentuan BLR. bkn itu sahaja, sekiranya peminjam/debtor mempunyai syarikat yg bebas hutang akan disapina oleh CTOS atas arahan creditor supaya dicagarkan segala2nya kpd creditor.

    CTOS bakal menawarkan khidmat 1st class kpd creditor sbg pendakwaraya yg lebih agresif mengheret debtor ke mahkamah berbanding khidmat “bouncers” yg menarik kereta. maka creditor akan lebih berlembut dan tidak perlu lagi mengugut atau membelasah peminjam/debtor kerana creditor pasti tersenyum dgn perisytiharan muflis serta-merta terhadap peminjam/debtor.

    bukanlah creditor atau bank2 yg ditauliah ini mempunyai rekod yg buruk dan bertindak zalim dgn peminjam, tetapi isu2 seperti caj pengeluaran wang di ATM masih belum diselesaikan. Pernah dibangkitkan di parlimen bahawa bank2 bertindak lagaknya seperti samseng dan dibelai2 oleh “godfather” bank negara.

    kita perlu bertindak sebelum polis turut menggunakan khidmat CTOS utk mengetahui semua rekod peminjam/creditor hanya kerana polis telah menyaman RM300 atas kesalahan lalu lintas. Lantas mereka ditangkap dan dibelasah kerana polis terdorong oleh sentimen rekod pinjaman mereka yg sedikit tercela.

  3. dr butiq said,

    Apa ape pun kepala keretapi tu tukar dulu.ikan kalau busuk mesti dari kepala dulu sebab tu kalau nak beli ikan dekat pasar org akan tengok mata ikan tu dulu ,mata ikan tu duduk kat kepala bukan kat ekor.ikan yg dah busuk matanya biasanya lelap mengantuk macam nak tidur ya.

    • wijaya said,

      Ye betul. Hapuskan ikan busuk itu. Bebaskan rakyat yang teraniaya. Saya hanya penjamin tapi hidup tersekat kerana orang yg dijamin telah lari.

  4. [...] Berita berkaitan: Kerajaan boleh sita CTOS, kata Kayveas. Kerajaan tidak pernah iktiraf CTOS CTOS dan CCRIS [...]

  5. SAo said,

    Ini tidak boleh jadi ini, memang buat duit mereka di CTOS, tapi guna data peribadi orang. Puih. Kalau nak berniaga tu biarlah hak sendiri jangan pakai hak data orang dan jual.

    CTOS patut di sunat dan di hancurkan. Mari berperang saudara keatas ketidakadilan CTOS.

    Bunuh mereka ini.

    • wijaya said,

      Hapuskan CTOS!

  6. BAFIA atau Bank and FInancial Institution Act ada menggariskan bahawa maklumat perbankan seseorang adalah confidential dan tidak boleh di kongsi dgn orang lain.

    Adakah ada apa2 amendment kepada akta ini?

  7. ipoh2lonely said,

    Sebagaimana yg kita tahu, financial situation seseorang adalah
    private matter. Ia tidak seharusnya diketahui orang lain.
    It is a matter of individual privacy aggresion.

    Apakata kita paparkan CTOS mgmts’ financial figures dalam akhbar dan media. Saja nak teongok how theey feel . This will teach them a damn good lesson.

    Uplifting the human rights and privacy is essential for Malaysia’s progress !

  8. sedih said,

    tamatkan perkhidmatan CTOS dan mana syarikat yang menyusahkan rakyat malaysia.

  9. zulkefli said,

    Ctos mengarut dan menyusahkan…Heran dan pening sebuah syarikat yang ditubuhkan sekian lama tidak mendapat perhatian yang sewajarnya dari Bank Negara..atau buat2 tak nampak sebab tiada komen dari rakyat atau sebab komen tak masuk ke media massa…Bank tempatan mengunakan CTOS sebagai “ToTo” atau “bonser’ untuk menakutkan peminjam Bank…Lebih baik ambil CTOS saja jadi bank atau jadikan CTOS sebagai moneylander. Mengapa perlu wujudnya CTOS? Siapa CTOS sebenarnya..Adakah Bank Negara memerlukan CTOS sebagai sokongan Bank Negara..Aadakah Bank Negara tidak mampu berdiri sendiri……Heran. Siapa CTOS sebenarnya di negara yang merdeka 50 tahun…….

  10. awang said,

    ctos mmg menyusahkan aku. celaka nye CTOS pasni mesti lingkup sbb dah susahkan idup aku.tunggu la balasan nye…..

  11. Yomi said,

    CTOS keterlaluan dan melampau. Adakah CTOS juga ‘pilih kasih’ mana tahu pekerja dalaman CTOS menolong rakan kenalan mereka membersihkan nama mereka ketika permohonan urusan pinjaman bank dan sebagainya. Sedangkan mereka juga tersenari hitam CTOS. Diharap kerajaan memandang serius masalah dan kes yang dihadapi oleh peminjam, penjamin di Malaysia agar terus dibela. Jangan biarkan peminjam bank dalam kehidupan yang tertekan dan terpaksa membuat pilihan meminjam dari ‘Along’ atau pun ceti haram. CTOS tidak sepatutnya menghukum para jutawan peminjam atau penjamin di Malaysia ini sehingga susah untuk memohon pinjaman walau dengan jumlah yang sangat sedikit dari pihak bank. Penekanan dari pihak bank atau bahagian pungutan mendesak peminjam melunaskan hutang tertunggak dengan jumlah yang sungguh membebankan adalah tidak adil. Diharap BANK NEGARA memandang serius kes bahagian pungutan credit ini agar tidak menekan pelanggan serta mengeluarkan kata-kata yang sangat kesat untuk melunaskan hutang atau bayaran yang tertunggak dengan kadar segera. Setiap peminjaman yang ada tunggakan bulanan diarahkan membuat pembayaran dengan jumlah yang besar berbanding jumlah ansuran yang dipersetujui semasa ‘sing aggrement’ dijalankan . Ini tidak adil….

  12. Yomi said,

    Diharap agensi ini di SITA serta merta jangan bagi peluang lagi dia mencari makan baru semua pekerja dia susah nak cari kerja ..company mereka diarahkan tutup, operasi mereka di hentikan serta merta…baru mereka tahu …tak ada duit semua ansuran bulanan nak dibayar..dan mereka pula
    disenarai hitamkan oleh BANK NEGARA…Rasa pulak…..Ayuh…kita bagi sokongan…dan kepada TM, Jbtn Perdana Menteri Datuk M Kayveas terima kasih banyak-banyak membela nasib rakyat yang di CTOS…Teruskan misi
    Datuk………TQ Datuk…supaya rakyat Malaysia tidak di mufliskan oleh CTOS…

  13. Terima kasih atas komentar saudara/i semua.

    Persoalan sama ada perlu ditutup perkhidmatan CTOS adalah dibawah kuasa Kerajaan. Perkhidmatan tersebut ada bahagian baiknya, namun bahagian hitam (tidak baik) adalah melebihi dari bahagian baiknya.

    Sebagai warga Malaysia yang berdaulat, data kewangan adalah hak peribadi yang tidak boleh dihebahkan sewenang-wenangnya. Adalah diharapkan Bank Negara Malaysia akan mengambil tindakan yang sewajarnya mengikut Akta Bank Negara 1958.

    Persoalannya sekarang, adakah Bank Negara Malaysia tidak menyedari akan ujudnya CTOS atau sebenarnya CTOS telah diberikan kelulusan secara lisan oleh pengurusan Bank Negara Malaysia sejak sekian lama.

    Apa pandangan Nazri Aziz (MP Bukit Gantang) tentang isu ini? Dan apa pula pandangan Menteri Kewangan (Abdullah Ahmad Badawi) dan Menteri Kewangan Kedua (Nor Mohamed Yaakop) tentang perkara yang sama?

    • khairul azhar said,

      kami rakyat malaysia sengsara dengan ctos ni.klau boleh beri pinjaman untuk byr balik apa yang ctos tu.nk beli kereta pun susah moto pun susah apetah lagi nak beli rumah.takkan dalam negara sendiri pun susah nak hidup.kami mintak tolong sangat kepada kerajaan.

      • azmi rahmat said,

        Dh la dera org bg blacklist seumur hidup sengsara lps 2 duit Kwsp kena rampas lagi. X adil langsung bank negara diam saja

  14. berita tak hairan said,

    Pengurusan Credit Tip Off Service Sdn Bhd (CTOS) tidak akan tunduk terhadap arahan supaya menghentikan serta-merta operasinya menjual maklumat kewangan peribadi kira-kira 780,000 individu.
    Ketua Eksekutif CTOS, Chung Tze Keong, sebaliknya mencabar Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk M Kayveas, supaya menyenaraikan secara terperinci kesalahan yang dilakukan syarikat itu.

    “Kami minta Kayveas menyatakan dengan jelas apakah undang-undang yang telah kami langgar dan di bawah akta apa. Jangan sekadar menuduh tanpa bersandarkan fakta,” katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

    Chung mengulas arahan Kayveas supaya CTOS menghentikan serta-merta operasinya kerana perbuatan itu didakwa menyalahi perlembagaan, mencabuli hak asasi rakyat dan mengganggu kehidupan orang ramai.

    Kelmarin, Kayveas berkata, siasatan pihaknya mendapati CTOS tidak didaftarkan dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

    CTOS juga didapati tidak menghantar laporan kewangan kepada SSM sepanjang tempoh 10 tahun lalu dan kali terakhir berbuat demikian pada 1997 dengan menyatakan memperoleh pendapatan RM1.2 juta.

    Kayveas berkata, tindakan undang-undang boleh diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati menyalurkan serta membeli maklumat daripada CTOS.

    Sehingga kini, pelbagai pihak termasuk pihak berkuasa tempatan, hospital dan syarikat tertentu dikatakan menggunakan perkhidmatan CTOS.

    Kira-kira 90 peratus daripada 780,000 individu yang tersenarai dalam sistem syarikat itu pula dikatakan Melayu dan sejak dua hari lalu, Kayveas menerima lebih 400 e-mel mengenai aduan berkaitan CTOS.

    Chung menegaskan kenyataan Kayveas tidak berasas dan pihaknya sudah menghantar notis perundangan meminta timbalan menteri itu berhenti membuat dakwaan terhadap syarikat berkenaan.

    Kayveas turut diberi tujuh hari untuk memberi penjelasan berhubung beberapa kenyataannya berkaitan syarikat itu sejak beberapa hari lalu.

    “Komen dan kenyataan Kayveas tidak adil, bersifat tuduhan dan menjejaskan reputasi perniagaan kami,” katanya.

    Chung mendakwa CTOS yang ditubuhkan sejak 1990, hanya menyediakan maklumat awal untuk membolehkan pihak berkenaan menilai keupayaan dan tahap risiko pelanggan atau bakal pelanggan mereka.

    Moral:

    Ada kerajaan macam xde kerajaan,
    ada adun macam xde adun,
    Inilah negara ku,
    Tanah melayu

  15. vathi said,

    SAYA RASA CTOS INI TIDAK PERLU BEROPERASI, MALAH IA MERUPAKAN SATU SYARIKAT PERIBADI YANG DINYATAKAN BAHAWA TIADA LESEN. LAPORAN KEWANGAN JUGA TIDAK DINYATAKAN SELAMA 10 TAHUN. IA ADALAH SALAH DISISI UNDANG-UNDANG. MAKA NAMA SYARIKAT CTOS JUGA HARUS DISENARAIHITAMKAN KERANA GAGAL MENUNJUKAN LAPORAN KEWANGAN AKHIR TAHUN !!!! TINDAKAN CTOS TELAH MENCABULI HAK ASASI RAKYAT SERTA MAKLUMAT PERIBADI ORANG RAMAI TERUTAMANYA MAKLUMAT KEWANGAN. PIHAK YANG BERTANGGUNGJAWAB DALAM MENYALURKAN MAKLUMAT KEPADA CTOS JUGA HARUS DIAMBIL TINDAKAN KERANA MEMBERI MAKLUMAT PERIBADI PELANGGAN SEWENANG-WENANGNYA. TIDAK KAH PIHAK BANK DAN PELANGGAN TELAH MENANDATANGANI PERJANJIAN TIDAK AKAN MENDEDAHKAN MAKLUMAT KECUALI DENGAN ARAHAN MAHKAMAH !!! APAKAH MAKSUD PERJANJIAN ITU??? KERAJAAN HARUS MENGAMBIL TINDAKN TERHADAP CTOS ATAU EJEN YANG LAIN SEPERTINYA SUPAYA KEHIDUPAN RAKYAT TIDAK TERJEJAS. CTOS TELAH MENYEBABKAN KITARAN EKONOMI TERJEJAS !!!

  16. pencinta-tanahair said,

    Syabas, Timb. Menteri. Selama ini, ramai kawan saya yang teraniaya dan terjerat dengan kekejaman penganas yang dikenali sebagai ‘CTOS’ – DAM You. Sebagai contoh, kawan saya ingin membuat pinjaman kenderaan dan namanya telah tersenarai dalam data ‘CTOS’ dan idaman dia telah dihancurkan. Dia pernah berhutang dengan kad kreditnya sebanyak RM1,300 dan dia hanya dapat menjelaskan hutang tersebut selepas 6 bulan. Walaupun hutangnya telah diselesaikan, namanya tetap wujud dalam data ‘CTOS’. Inikah kita seharus menerima hakikat sebegini selama-lamanya. Apa yang diperhatikan disini ialah adakah data ini berkekalan selama-lamanya dalam data ‘CTOS’, dan ini akan menimbulkan masalah termasuk membuat PERSONAL LOAN, HOUSING LOAN dan segala LOAN dengan agensi perbankan. Siapa yang untung, ‘AH LONG’ jawapannya. Hooiiii, Ketua Eksekutif ‘CTOS’ (CHUNG), jika kau buta, guna telinga kau dengar sini, kebanyakan orang diantara kalangan kita mempunyai ‘KERUMITAN’ kewangan, dan kebanyakan orang boleh menyelesaikan kerumitan kewangan yang dihadapi, mungkin pada satu jangka masa. It is unfair to them if data yang kamu jualkan ini telah memusnahkan segala harapan mereka. SO, you better stop now or elSE LETS ‘GOD to punish YOU..

  17. cham.. said,

    semua yg meluahkn pendapat dlm ni adalah benar2 belaka. Lihat shj pd website ctos sndri, http://www.ctos.com.my, semuanya semacam ada rahsia yg disembunyikan. Macam ada kegiatan haram. Saya dpt rasakan ctos perlu keluarkn prospektus atau detail sykt kepada semua pengguna agar dapat mengetahui operasi sebenar sykt ini. Dlm website ctos sndiri pun tiada hamparan ttg siapakah yg menjlnkn operasi syarikat ini. Pendekata carta organisasi.

    YANG MUSYKILNYA, ADAKAH SESEBUAH SYARIKAT SWASTA BERKUASA DALAM MENENTUKAN HAK PERIBADI SEMUA ORG DLM MEMBUAT PINJAMAN???? MANA KERAJAAN KITA???? KEMENTERIAN KEWANGAN???? MANA????

    LAG SATU HAK KEISTIMEWAAN ORG MELAYU….DLM MEMBUAT PINJAMAN….DAH HILANG….KRN CEO CTOS ADALAH….BANGSA BUKAN MELAYU…

    MALAH TERANG-TERANGAN SECARA SINDIRAN CEO CTOS MENGAIBKN ORG2 MELAYU DLM SIDANG MEDIANYA…MENGATAKAN ORG MELAYU LAH YG BNYK BERHUTANG….

    SO CTOS…PLZ LIST ON UR OPERATION….ON TO THOSE CEO….JAGA2 MULUT LA….

  18. izma said,

    boleh saya tahu andai seseorang yang ada rekod tunggakan pembayaran di CCRIS tu, macamana untuk nak clearkan rekod tunggakan tu? ini adalah kerana, disebabkan rekod tunggakan yang tidak lah sampai 4,5 bulan , telah membuatkan pinjaman yang baru telah ditolak. tolong.. andai ada ape2 informasi. terima kasih.

  19. tunawin said,

    Setuju dgn brader Awang. Kalau dah ternyata 10 tahun beroperasi tanpa lesen SSM, sedangkan meniaga goreng pisang pun kena ada lesen, tak bayar cukai LHDN, tiada penyata kewangan. Untung dari kesusahan orang, menyusahkan orang, mewujudkan lebih ramai penghutang dan mengAIBkan orang. Rasanyanya diorang nilah yang bersekongkol dengan AhLong2 serta Tonto kereta tarik. Apa? Kaya sangat dah? Kuat sangat?

    • wijaya said,

      Setuju

    • azmi rahmat said,

      Org melayu jual sayur kena ada SSM Bangsa babi x pyh..

  20. KeaDilan said,

    http://ctosctos.blogspot.com/ sila lawat blog nie.
    Mana2 yang data dia didedahkan pi buat report polis ramai2.
    Ambil tindakkan undang2. Data peribadi hak kita.
    Kerajaan pun tak buat, dia (CTOS) pulak lebih2 nak bagi data kita dengan bayaran RM25. Komisen tak dapat pun.

  21. Tuah Mas said,

    Memang betul kata Dato’ Kayveas bahawa Persatuan Bank – Bank Malaysia bercakap bohong yang mereka tidak gunakan perkhidmatan CTOS kepada pelanggan mereka dan mereka patut di dakwa sebabnya semasa saya mahu buka akaun simpanan ( bukan mahu buat pinjaman) tidak diluluskan oleh pihak bank berkenaan setelah saya dikesan saya dibacklist melalui rekod yang ada pada CTOS ( saya lihat sendiri skrin laman online CTOS yang di login oleh staf tersebut) sebab saya jadi penjamin kepada bapa saya kerana tunggakan bayaran pinjaman dengan pihak MARA yang sebenarnya telahpun dijelaskan. Tetapi staf di bank tersebut menghendaki saya mendapatkan dulu surat dari pihak MARA tersebut sebelum saya boleh membuka akaun simpanan tersebut. Memang gila, bukan saya mahu meminjam, nak buka akaun dan simpan duit pun tidak boleh? Apa sudah jadi dengan bank? Saya memang betul – betul geram dengan keadaan ini dan minta Dato’ Kayveas dapat atasi perkara ini secepat mungkin sebab ianya benar- benar menyusahkan saya.

  22. Leawitt said,

    Kita harus berpandangan positif. Cuba kita bayangkan jika semua orang di Malaysia buat pinjaman tanpa membayar balik pinjaman, apa kesannya ke atas negara ? Perkhidmatan yang diberi oleh CTOS sememangnya diperlukan of Bank bank di negara kita. Sekiranya saya meminjam sejumlah wang dengan sengaja tidak memulangkannya, dan lepas tu pinjam pula dengan bank lain dengan objektif yang sama. Apakah kesannya ? Mana pula keadilan yang dikatakan itu ? Oleh sebab itu, CTOS merupakan orang tengah bagi bank atau negara sebagai sumber maklumat. Jika kita seorang yang bertanggungjawab, apa takut kita punya rekod diberitahu kepadad bank ?
    Masalahnya ialah, kita mahu tahu apa yang CTOS beritahu bank ? Adakah maklumat maklumat yang diberitahu itu benar ? Walaupun sebagai satu sumber rujukan kepada bank, ia juga harus mempunyai fakta yang betul. Jika bank merujuk kepada data yang salah, then habis la kita. Bukannya bank check dengan betul betul. Senang saja mereka rujuk CTOS data tanpa mengira betul atau salah.
    Adalah benar bahawa konsep niaga CTOS harus ada di negara kita tetapi dibawah pengawasan kerajaan. Kita harus confirm dan mengakui data itu adalah benar sebelum data itu diberikan kepada bank sebagai sumber rujukan.

  23. sao said,

    Kan kena bunuh dah egen yahudi ni. CTOS sama dengan BUTOS….

    Sekarang rasa lah jual hak orang, berniaga atas angin, makan angin le….

  24. Ju said,

    tiada CTOS, hancur semua institusi kewangan. CTOS boleh!!!!

  25. sao said,

    Memang istitutsi kewangan patut dihancurkan, ianya dimulakan dengan riba>>>>>>>>>>>>>
    Itu sebabnya…

  26. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

    Perkhidmatan “Credit Rating” amatlah diperlukan oleh mana-mana institusi kewangan dan pinjaman. Namun yang menjadi masalahnya ialah apabila perkhidmatan tersebut melangkaui batas-batas hak dalam Akta Rahsia Rasmi dan hak “privacy” (Akta Suruhanjaya Hak Asasi Manusia).

    Oleh yang demikian adalah sewajarnya perkhidmatan “credit rating” ini hanya disediakan oleh Bank Negara Malaysia dan perkhidmatan tersebut mestilah telus dan senantiasa dikemaskinikan. Pemberian lesen kepada mana-mana syarikat komersial akan menyebabkan banyak masalah timbul dari segi ketelusan dan keselamatan data tersebut.

    Oleh itu, mana-mana syarikat komersial sepatutnya tidak dibenarkan sama sekali mendapat kelulusan mengoperasikan perkhidmatan “credit rating” ini supaya maklumat peribadi rakyat selamat dan tidak dimanipulasikan.

  27. tom said,

    Dato Kayveas,

    Thank you very much for highlighting this issue about CTOS.

    This has been going on for too long undetected and un-monitored.

    The consequences of CTOS actions have caused many unwarranted detrimental situation to the rakyat.

    My key concern here is where and how CTOS (a private company) obtained information about an accountholder, if without the assistance of the banks in providing them.

    1. CTOS can claim that public available documents are one of the sources. But how does CTOS knows about settlement without the banks providing this information?

    2. There are no public documents listing blacklisted individuals. But how does CTOS knows about these blacklisted individuals by the banks without the banks providing this information?

    The problem here is you have highlighted not only the problem with CTOS, you have also highlighted the breach of all the banks for giving out information to a private company, which is not under any BNM jurisdiction. How could this happen? This could be the biggest breach perpetrated by all the banks involved.

    The point I am getting here is ALL the BANKS who supplied information to CTOS must be held responsible too because they have clearly breached the Banking Client Confidentiality – Bafia Act themselves. That is how I view it. What action is our Govt going to take against these banks that provided this information illegitimately.

    In my humble opinion, CTOS must stop its operation immediately but the banks involved cannot be left off the hook either.

    Can you advise on or address this matter please?

  28. tom said,

    Hi did you guys watch HELLO ON TWO this morning… Kayveas went live and said-

    CTOS blacklist people who didn’t pay all kind of saman and utility bills too.

    CTOS Sdn Bhd does not exist and yet it is still operating collecting money from banks and anyone using its services. What kind of governing is this?

    CTOS becoming dangerously more powerful than Bank Negara and MoF and our GOVT. Rojak service. What the hell is happening here? How can a private company CTOS controlling the people’s financial status??? It must be stopped. Your name could be in CTOS because you didn’t pay Indahwaters lah!

    What I don’t understand that it was allow to operate for so long??? Looks like Tun Dr M – you sure missed this one for sure!

    MMmmmmmm!

  29. adzhar said,

    Saya nak cerita pengalaman saya… saya pernah diarahkan oleh Bank Negara Malaysia(BNM) selepas menyemak akaun disitu (BNM) supaya pergi ke CTOS untuk mendapatkan maklumat lanjut, kenapa BNM sendiri tiada maklumat saya(Black List or White List). kenapa saya tidak boleh membuat pinjaman untuk membeli kereta, saya pergi CTOS dan tiada maklumat saya kat situ,, namun saya tetap bayar RM30.00. ini tak apa lah cuma masalah kecil saja.. namun musykil juga saya pada masa itu, ada juga badan lain yang lebih berkuasa dari BNM..
    Timakasih kepada kerajaan ambil perhatian perkara ini dan juga pihak yang terlibat, juga pada CTOS yang prihatin

  30. sawarn singh said,

    After ALL THIS WE WANT TO FIND OUT WHETHER THE CTOS IS STILL OPERATING AND I GAVE A CALL TO CIMB AND THEY ARE ALSO SCARED TO SAY THAT THEY HAVE STOPPED TO USE CTOS AS A GUIDE TO GIVE LOANS AND THE PERSON JUST TOLD ME KITA PUN TUNGGU ARAHAN DARI ATAS.ALL THE BANKS AND THE BANK NEGARA MUST GIVE DIRECTIVES AS TO STOP USING CTOS AND BRING IN THE ACA AND BRING THE PERSONS TO COURT FOR LETTING THIS CTOS TO OPERATE.IAM SURE THERE IS INSIDE AGENDA WHY ALL THIS BANKS WERE DEPENDING AND THE BANK NEGARA APPROVED IT.IF DATUK KAYVEAS DIDN’T BRING THIS WELL THE NET PROFIT THIS YEAR WILL BE 100 MILLION.BETTER THAN ALONG OPERATIONS.THIS IS WHY INFORM OUR DR MAHATHIR OUR PRIOR TO THIS WHY MALAYSIAN CAN BUY PROTON AND THIS IS ONE OF THE MAJOR REASONS WHY PROTON WENT BANKRUPT.THIS HAD DIRECTLY INVOLVE THE GROWTH OF THE COUNTRY AND ALSO CHARGE THEM OF MURDER AS MANY PEOPLE WENT TO DEPT AND COMMITTED SUCIDE BECAUSE OF CTOS AND NO LOAN APPROVAL OR AND NO CREDIT CARD APPROVAL WELL PEOPLE KILLED THEM SELF.MANY WHO ARE INVOLVED ARE MALAYS.INDIAN AND NOT MANY CHIENESE INVOLVED BECAUSE FOR THEM CYTOS IS SPECIAL TREATMENT GIVEN WHEREBY THEIR NAMES CAN BE DELETED TILL THE LOAN IS APPROVED AND THE NAMES APPEAR BACK AFTER FEW DAYS.

  31. kedidi said,

    Maklumat kewangan individu adalah sesuatu yg sulit dan sensitif, persoalannya, apakah kuasa yang ada pada CTOS sebagai syarikat yang mencari keuntungan merekod, dan memaparkan latarbelakang kredit kita semua pada pihak lain. Begitu jugak bank, mereka gunakan maklumat CTOS untuk meluluskan pinjaman. Sebenarnya, ini merupakan pencabulan hak asasi manusia di zaman moden ini. Mereka menafikan hak kita. Kerajaan pulak, mcm berdolak dalik, tak berani mengambil tindakkan. Kononnya, tak ada akta la, ctos tu boleh beroperasi la… Pada pendapat saya, keputusan drastik perlu diambil….CTOS perlu ditutup(sita) serta diambil alih oleh kerajaan yang memerintah, dan dikenakan tindakkan dibawah Akta Rahsia Rasmi 1972. Kerana, mereka bukanlah kerajaan, cuma mencari makan menjual maklumat rakyat malaysia yang rata-ratanya adalah Melayu. Fikirkanlah mcm mana bangsa Melayu nak maju, ada harta dinegara sendiri, sedangkan bangsa asing menyekat secara senyap hak kita!

  32. toknadin said,

    Sebenarnya pihak kewangan yang memberi kita pinjaman juga dipersalahkan. Ini saya alami sendiri dan sampai kini saya masih menderita akibat CTOS. Pada tahun 1985 saya pemegang MBF Card Credit dan saya akui saya telah menghadapi masalah untuk membayar caj yang tertunggak namun begitu untuk mengatasi masalah ini pihak MBF dan pihak majikan saya bersetuju untuk membayar hutang saya tertunggak itu dengan memotong gaji saya setiap bulan sampai baki tertunggak itu habis. Selepas satu tahun pihak MBF menelefon saya menageh baki hutang saya yang tertunggak dan saya beritahu mereka bahawa ianya telah saya bayar melalui potonggan gaji saya dan sudah habis. Malangnya pada awal tahun 2000 surat yang mengesahkan saya membayar potong gaji telah hancur akibat banjir besar berlaku ketika itu. Pihak MBF menelefon saya lagi dan dikehendaki membayar hutang yang tertunggak dan saya juga memberi alasan yang sama iaitu melalui potongan gaji dan mereka menghendaki saya menunjukkan surat tersebut namun apakan daya surat tersebut telah hancur akibat banjir dan hilanglah segala bukti saya. Tidak tahan dengan mereka yang sering telefon terpaksalah saya membayar RM100 sehinga Rm200 setiap bulan sehingga kini. Bila saya tanya mereka beberapa jumlah baki yang tertunggak yang sebenarnya dan pihak MBF mengatakan sebanyak Rm16,000.00 cuba bayangkan dari hutang saya sebenarnya adalah RM2,000.00 saya pun terkejut. Saya terpaksa juga bayar apa yang saya mampu bayar, jika tidak mereka akan saman bankrup terhadap saya.Pada tahun 2002 saya cuba cuba nak membuat pinjaman kereta memanglah tidak dapat akibat CTOS dan apa yang memeranjatkan pihak Bank RHB memberita telah pinjaman kereta saya gagal kerna CTOS yang berjumlah Rm5,500.00. Tengoklah angka pihak MBF kata RM16,000.00 dan RHB Bank kata CTOS saya RM5,500.00. Yang mana satu betul.
    Kemungkinan ada dua sebab mengapa CTOS itu masih kekal terhadap saya.
    1. Mungkin CTOS tidak update status saya.
    2. Mungkin pihak MBF tidak memberitahu pihak MBF yang hutang telah dibyar melallui potong gaji.

    Ketika ini MBF diambil alih oleh AM Bank. Saya telefon kat AM Bank tanya beberapa jumlah CTOS saya. Perkara pelik juga berlaku, nama saya dan akaun saya tidak ada dalam senarai mereka. MEMANG MBF DAN CTOS NAK WANG SAJA.
    SAYA HARAP PIHAK KERAJAAN BETUL BETUL MENGHAPUSKAN CTOS. JANGAN CAKAP SAJA. SAYA CUBALAH NAK MEMBUAT PINJAMAN NAMUN PIHAK BANK MASEH LAGI MERUJUK KEPADA CTOS.

  33. mohd.radzi bin abdul ghani said,

    CTOS memang menyusahkan,tapi CCRIS lebih “mengerikan” !. beberapa bulan lepas saya ke BNM dikl untuk mengambil / check status kredit saya.Bila saya dapat laporan tersebut ,apa yang tersenarai amat memeranjatkan, hutang perabot lewat bayar pun ada tersenarai dan lagi loan application saya dengan Bank Rakyat yang tak lulus pun ada tersenarai !
    Cerita pendek nya disini, pihak institusi kewangan termasuk lah bank, finance,koperasi dan kerajaan cuma mementingkan keuntungan semata – mata.
    dalam usaha memajukan negara ( konon nya ) mereka ini berpakat secara lansung atau tidak menekan rakyat, mengasingkan antara golongan yang boleh mereka “lembu kan” yang boleh bayar bukan setakat apa yang dipinjam tetapi “bunga” nya sekali yang di sebut dalam ayat halal,faedah.padahal haram disisi hukum!. Golongan yang tak mampu bayar pinjaman ikut schedule, “no second chances” buat mereka. Kalau nak teruskan hidup, you pandai – pandailah survival. Jangan kata nak loan beli kereta, loan beli motorsikal pun jangan nak cuba, malu nanti…
    Malaysia memang maju,50 tahun setelah merdeka memang banyak perubahan tetapi kehidupan rakyat makin tertekan hari demi hari.Bayangkan lah, akibat kakitangan kerajaan dapat kenaikan gaji (35% to 45% ) tahun lepas, kita yang makan gaji dengan swasta , petani , nelayan dan bekerja sendiri nie yang menjadi mangsa.Pergilah mana – mana klinik kerajaan untuk mendapatkan rawatan, belum jumpa doktor dah kena bayar seringgit, memanglah seringgit tue kecil ( dapat 2 batang rokok suria je ! ) tapi nampak sangat kerajaan ” punyalah “sinkek” seringgit pun nak collect! kutip lak tu pada rakyat yang miskin,yang tak mampu pergi klinik swasta.
    Saya bukan anti kerajaan malah saya bekas kakitangan kerajaan tetapi saya berpegang pada prinsip, yang benar tetap benar dan begitulah sebalik nya.
    Ambil kiraan mudah, satu klinik kerajaan kutip RM 100 sehari x 5 hari bekerja = 500 x 4 minggu = RM 2000 sebulan.
    Cuba lah kira berapa klinik kerajaan dalam malaysia.
    kata lah ada 1000 klinik, setiap bulan kerajaan kutip RM2000 x 1000 klinik = RM200 RIBU sebulan pak lah oi !, setahun? perah lah air mata rakyat , hasil negara buat projek mega yang tak seberapa rakyat yang merasa nya….

    Mana nak mengadu…beri apa parti pun memerintah, cerita nya 5×10 juge….nama je memperjuang nasib orang melayu tapi yang paling banyak kes keluar di program “bersama mu tv3″… buat 3 pintu kedai tepi jalan atas nama projek kampong, 2 pintu “YB” punye!
    Majority YB, Ahli parlimen , timbalan menteri,menteri
    hidup mewah , macam – macam keistimewaan dapat
    bukan setakat yang hak dia je dia sapu, yang “bawah meja” pun sapu!

    Percaya atau tidak, mereka – mereka ini lah antara pemegang syer/ kepentingan terbesar dalam institusi kewangan negara itu pasal lah isu CTOS 10 tahun terpengap! Bank dengan “angkuh” membuat laporan keuntungan “suku tahun pertama” , bayangkan lah untung tak untung mereka baru 4 bulan dalam setahun dah buat jutaan untung!

    Kalau parti “bulan” tu memerintah, lagi lah “haghu”…
    bahasa dia pun tak ada yang elok, maki seranah orang tak habis – habis masa road show. Baru beri perintah negeri kelantan dah habis botak bukit di tarah nya, kalau beri perintah malaysia……hai entah lah. harap imej pakaian je yang islam , imej tingkah laku, hancus!

    Cuba lak parti “roket ” tu memerintah, habis melayu…
    manjang tak puas hati bangsa “mata se line” nie.manjang ade je yang tak kena.Bangsa kelas kedua lah, isu sekolah cina lah ,5% discount for bumi beli rumah pun di pertikai! dia orang nie memang tak tahu asal usul, nenek moyang dia datang malaya dulu naik tongkang pakai kain “cukin” ( sejarah Boon siew ) melayu layan punya lah baik tiada prajudis bila kaya raya,jadi jutawan,tycoon, dia pulak nak jadi tuan?!

    Hai, entah lah malaysia……

  34. Syed Khalid said,

    Memanglah gitulah bila dah jadi rakyat. Yang miskin tambah miskin yang parah tambah lebih parah. Dalam sidang parlimen, buat usul itu dan ini tapi habuk pun tak tarak. Saya bersetuju dengan pandangan Mohd Radzi iaitu Parti bulan ke Parti keris ke. simbolik PBB dan keadilan sejagat le. Ini semuanya tak boleh dipercayai. Masing masing berebut nak jadi pemerintah, bila dah dapat, janji janji yang dibuat entah ke mana. Pokok asas yalah wang dan kekayaan. Jika tidak, tak akanlah yang berserebanlah, apatah lagi kaki ampau dan lain lain ragam perangai berebut berkempen. Bukan apa, sebenarnya nawaitu mereka itu adalah WANG.

    NASIB NASIB BILA SUSAH TIDAK ADA TEMPAT UNTUK MENGANDU

  35. mohd.radzi bin abdul ghani said,

    Hello mangsa – mangsa CTOS dan CCRIS semua!
    apa kata kita upah “expert” punya hacker, collect RM1.00 seorang ( kalau 500 ribu orang,dah RM 500K)
    Kita upah 2/3 orang yang expert computer nie , international punya hacker ,upah dia “lepaskan” satu virus ,baik punya virus,kasi
    jamm dia orang punya computer system, biar hilang
    semua data – data peribadi yang tersenarai dalam sistem dia orang.
    Apa macam? ade yang setuju? alah , jangan nak cakaplah, betapa hebat pun anti tu,anti nie dalam sistem computer, dapat juga virus orang lepaskan.Sedangkan sistem pertahanan “pentagon” pun pernah hacker tembusi !

    wa memang bengang betul dengan CTOS/CCRIS nie
    Bank, memang lah paling aku benci. kau orang tahu apa pengurus “bank rimau” KLIA ( abang aku ) cakap?
    mana ada bank nak tolong orang susah, orang yang dia orang rasa ada problem nak bayar hutang atau 50/50 nie.Mintak maaf lah!
    kalau orang kaya, hari-hari staff bank semak akaun
    orang kaya seorang demi seorang, cari mana yang boleh di”lembu”kan, lepas tue call tak henti-he
    nti si
    “bakal lembu” nie, siap offer loan lagi! kita nie yang singkek, macam-macam document dia nak,nama mak aku yang dah berbelas tahun mati tu pun dia nak! kalau orang kaya, apa dokumen pun tak payah,
    tahu datang sign agreement je,lepas tu ….
    Dengan kita yang hutang 2/3 ribu, lambat sikit,bukan
    main “loghat”,hari – hari call,yang satu lagi bank tue
    lagi loghat, siap issue hadis nabi lagi dalam reminder dia, ” hadis nabi, orang yang mati tanpa bayar hutang,roh nya tak akan di terima bumi”
    umang ai , punyalah dasat…macam lah aku nie suke-suke tak bayar hutang!

    hai entah lah, rasa-rasa nya sebab ini lah tok moyang aku dulu umur jangkau 90 keatas…kepala dia orang “clear”, tiada “bonzer bank” call hari-hari,
    tiada bill api/air “tertunggak” nak di bayar, tak fikir nak loan kereta,loan rumah,loan “perayaan” yang cuma nak hidup “sikit” selesa. Macam – macam bil
    zaman nie,dah lah bayar cukai jalan,tol pun kena bayar juge.

    Teringat kata-kata opah aku dulu…
    ” ade,kita makan…tak ade,kita diam…”
    cukup senang falsafah hidup dia orang……

  36. Hacker said,

    setuju dengan mengupah hacker utuk melaknat CTOS ni… kalo sorang mungkin kita yang parah tapi kalo bergabung mungkin dia yang berdarah. CTOS patut di laknat oleh kita semua sebelum kita menderita kerana di laknat oleh CTOS durjana ini. ingat “biar kita yang mengubah situasi, jangan situasi yang mengubah diri kita”. nak harapkan orang lain… haram berjuta alasan nak kena bagi. yang di harapkan pula lepas tangan macam tu ajer… diaorg tak sedar yang berkemungkinan mereka pun cam ‘lembu’ kena tarik ngan CTOS ni. dimanakah pendirian mereka ?????? dimanakah janji-janji mereka ??????. kita rakyat biasa yang perlu bertindak… pihak yang berkusa hanya melarang tetapi bukan nak menerajang CTOS ni. jadi ambillah iktibar daripada pengamalan orang lain sebagai pengajaran untuk kita semua. Tahukah anda wang adalah alat catuan masa kini… mahukah anda dek CTOS anda merana sepanjang hidup? fikirkanlah…

    • amyamas said,

      setuju dgn hacker.ctos ni memang kurang ajar.ctos patut di hapuskan.kerena adanya ctos, orang yang betul-betul dalam masalah gagal mendapatkan pinjaman dari bank.

  37. kakak said,

    CTOS ni suwey…menyusahkan semua rakyat malaysia, nak minta keja sekarang pun cukup2 menyusahkan rakyat, kawan aku dah 3kali pi interview siap discuss pasai gaji..last@ hampeh tak dapat sebab nama ada kat CTOS…bukan htg bank, tapi hutang kedai moto je pun yang tinggal tak sampai setahun……..ini lah kerajaan tak amik tau…abis kerana hutang yang sikit2 ni pun, manusia2 kat malaysia ni tak payah keja nak cari makan untuk terus hidup ke? Dah pi refinance pun nama masih ada kat situ dan tak di terima keja……………….CTOS jahanam!!!!

  38. kakak said,

    Apa pun…CTOS ni wujud dan masih kekal sebab kerajaan tak ambil berat….dok tunjuk baik ambil berat hat masalah rakyat dan negara orang lain..dalam negara sendiri tak ambil tau…Itu lah Islam Hadhari… dapat jin trus jadi setan…bela la dan naikkan la taraf hidup hidup bangsa cina tu….kalu kita bersuara, dikatakan perkauman… tapi ini la hakikat yang sebenar……kita orang melayu menumpang di tanah sendiri….

  39. karim said,

    Sekarang bank tak sebut lagi dah pasai CTOS, tapi sebut CCRIS pulak, padahai dua benda tu sama la fungsi, depa jadikan rujukan untuk halang pinjaman, padahal hutang dah habih bayar, tapi rekod ada dlm ccris tak padam2, tunggu la nanti menteri mana pulak kena barula nak meloncat pulak…..kita dok bawah ni kena pun nganga la saja, sapa pun tak peduli…. aku tak tau la apa nak jadi dok negara sendiri pun jadi macam pengemis dok mintak sedekah…………

  40. Terima kasih atas komentar saudara/i semua,

    Yang pastinya memori (ingatan) rakyat Malaysia terutamanya Melalyu hanya boleh bertahan selama 3 bulan atau 6 bulan sahaja. Lebih dari itu mereka sudah melupakannya.

  41. znm said,

    Sebagai observer itulah yg aku nampak. Kes CTOS ni dah senyap je..
    Apa jadi diorg ni asyik divert. sampai mati semua hal takkan selesai.
    Dulu memang politik untuk membela agama,bangsa tapi sekarang utk “membela”
    ternakan depa je..
    Aku dengar sekarang ni nak buka akaun bank pun kena chek CTOS lagi. Kapitalis betul dunia kita ni.

  42. knizam said,

    Saya sedang mencari hamba Allah bangsa MALAYU yang telah meminjam wang dari Bank Islam dan mempunyai hutang tertunggak melalui pinjaman peribadi sejumlah $8,402.27 kepada Bank Islam (M) Berhad, No Akaun: 12092080010581 dan No Kad Pengenalan Malaysia : 601224015855.

    Kepada sesiapa yang dapat menghubungi beliau agar dapat tolong menyelseaikan kes ini kerana saya menghadapi kesulitan untuk pinjaman perumahan dan kenderaan.

    Malang sungguh dilahirkan sebagai bangsa MALAYU

    Ya Allah apalah daya hambamu ini yang hina ini mampu bertahan dalam menhadapi ujian yang bertimpa2….kepada mu Ya Allah, hamba memohon belas ikhsan.

    Hidup Islam….

  43. nagasakti said,

    Apa yang dh jadi pasal nak ban CTOS ni,, dah senyap dah.. Tapi kalau di ban pu Bank masih pakai CCRIS .. Memang tak boleh lari punya..

  44. zul said,

    saya nak tanya..betul ke..kalau dah bayar semuany pon masih blacklist?…kalau mcm tu..saya rasa sayatakkan bayar walau sesen pon…..

    saya jug ada terhutang dgn mbf…ctbank…hongleong bank….la ni ada org call..semua kat asetia satu dah 16k..tertunggak..walhal seitap kad dulu saya cuma guna 2000.00 sahaja….

    ekonomi meleset…kelang katup…so..susah..bila dah mula bayar….tak jugak surut2…hutang…cuma bayar bunga….mana nak cukup..kalau kita nak bayar 1000.00 sebulan mcm yg diminta….saya kan bayar kalau diorang nak amik balik setiap bulan 80 hennget tiap kad…kalaulebih…maaflah…nak asi muflis pon saya tarakk isah….sekarang saya dah kaya..tapi kalau nak bayar bunga yg menipu yg bukan bukan…maaflah…

    sebab saya mmng takkan dpt diapa apakan…..tak sepatutnya hutang 2000 bertukar sampai jadi 16000. bila call ke bank kkat a16k bil acal ctos (pegi check0, dia kata 5k…mana satu ygbetul??????????????

    bababiii……babi..betul!!!!!!!!!!!!!!!

  45. melayu jati said,

    aku ada hutang berbelas ribu gak la,nama aku ada kat ctos tapi takde kat ccris,yang peliknya kawan aku hutang kat bank baru 3 ribu tapi dua2 blaklist.
    ok hari tu aku g maybank nak buat credit kad ,dia kata aku boleh lulus sebab diaorang tak main ctos ni,diaorang guna ccris je,mungkin kauorang boleh cuba .
    satu lagi aku gi rhb dia kata kalau aku buat pembayaran ctos walaupun cikit dia akan luluskan.bank ni pun kauorang boleh cuba.

    tapi aku takan bayar ctos sebaab aku takde duit,taknak bagi pinjam pun takpe,kalau nak tunggu aku kaya baru aku bayar.aku sebenarnya kecian ngan orang kita ni,asyik teraniaya ditanah air sendiri.
    kalau nak harapkan orang kita sendiri yang tolong ,kiamat pun takan tolong punya.

  46. Insan Teraniaya said,

    Saya turut menanggung beban dan hidup pun susah coz xleh buat loan rumah dan kenderaan. Terpaksa menyewa sampai ke tua la. Coz nama sangkut kt ctos. Hutang 16k kerana ipar tak bayar hutang kereta. Saya yang menjadi mangsa.

    Bank tak tengok keupayaan atau tangga gaji bila buat loan. Bank hanya cek nama kt ctos.Once nama tersenarai, terus reject. Macam ni memang yang susah bertambah susah. Ekonomi pun tak berkembang.

    Itulah yang saya hadapi bila nak buat loan. Gaji memang dah cukup syarat. Tapi nama ada ctos, melopong je la sampai mati. Apa pun tak dapat buat loan. Terbaru, saya dapat tau pulak nama saya dah istihar bankrap. Terus putus harapan. Maknanya hidup saya tak ke mana.

    • AJ said,

      Saya pun pernah muflis, hutang kad kredit pun banyak. Tapi alhamdulillah semua settle. Sekarang cuba buat loan pun dah approved. Jangan putus harapan. Pasti ada jalan.

  47. xaxau360 said,

    senang jer.. tak mampu tak payah la pakai credit card..
    menyusahkan collector jer nak mencari debtor2 ke lubang cacing.
    ikut kemampuan diri..klau tak mampu tak payah la pakai..

    tak payah nak salahkan ctos/ccris..
    tepuk dada tanya selera.

  48. faiz vks said,

    Kalu kita mau kasi hutang orang pasti kita mau tahu apakah orang itu boleh bayar atau tidak dan cari atau siasat siapa dia sebenarnya. Kalu kitapun ada sikap berhati-hati untuk beri hutang maka janganlah hairan kalu bank rujuka CTOS dan CCRIS. Saya juga blacklist di CTOS dan CCRIS tapi masih boleh buat pinjaman kerana saya dapat membuktikan bahawa semua rekod saya di CTOS dan CCRIS sudah selesai. Jadi kalau seseorang itu blacklist di CTOD dan CCRIS dan memang betul rekod itu maka janganlah suka menuduh pihak lain kerana gagal membuat pinjaman. Tepuk dada tanya selera. Sendiri buat silap mau salahkan Kerajaan, mau salahkan CTOS dan CCRIS. Cuba kalu c M Kayveas (itu menteri yang kuat cakap itu) ada bank diapun tidak mau rugi dan pasti rujuk CCRIS dan CTOS untuk luluskan pinjaman. Dia itu tahu cakap pasal mau tunjuk HERO pasal untuk tujuan POLITIK. Budak kecil pun boleh faham ini cerita. JADI JANGANLAH BUAT BANYAK ALASAN DAN BUAT TUDUHAN BUTA KALAU GAGAL BUAT PINJAMAN. Orang lain buat pinjaman mudah lulus dan sendiri susah mau lulus cuba tanya itu diri sendiri dan jangan memalsukan identiti. Saya rasa tanpa CTOS dan CCRIS banyak bank yang muflis. Saya bukan agen CTOS dan CCRIS tetapi apa yang saya nyatakan ini MEMANG ADA KEBENARANNYA.

  49. 1Malaysia said,

    Saya difahamkan fungsi CTOS adalah merekod nama-nama orang yang berhutang melalui akhbar-akhbar tempatan dan melalui syarikat berkenaan. Kalau akhbar tempatan boleh memaparkan nama nama-nama penghutang maka saya berpendapat rekod yang dibuat oleh CTOS tidak salah. Begitu juga CCRIS yang berfungsi menyimpan rekod kredit individu dan syarikat berkenaan untuk semua bank yang terdapat di Malaysia. Oleh memang wajar bank atau institusi kewangan yang lain merujuk CTOS dan CCRIS sebelum membuat kelulusan pinjaman. Kalau semua rakyat Malaysia mempunyai sikap positif dan sentiasa mengemaskini kredit , saya berpendapat tidaklah timbul kes menyalahkan CTOS dan CCRIS. Sebenarnya CTOS dan CCRIS kurang berfungsi jika Kita rakyat Malaysia mempunyai rekod kredit yang baik. Kalau kita mempunyai rekod kredit yang baik maka permohonan kredit sentiasa lulus. Jangan jadi orang yang suka menyusahkan orang. Tidak kaya mahu tunjuk kaya yang menyebabkan seseorang itu banyak hutang akhirnya defisit dan muflis. Sendiri buat silap mahu salahkan orang lain. Terimalah kenyataan dan berusahalah untuk berubah menjadi orang yang berjaya barulah menjadi penyumbang kepada kemakmuran negara.

  50. NG said,

    The last payment i made was on March 09, I have to bergaduh with this stupid bank to get my release letter.(itupun diorang cakap mula2 eh,kalau dah abis bayar, mmg kitorang tak keluarkan surat pun-pandainyee…anak sape neh!)

    Dan setelah berdebat dengan staf bank yang agak kurang belajar juga bahasanya, akhirnya release letter telah berjaya dikeluarkan pada June 2009.Oh…at last. Mungkin susah sgt nak draft release letter ni.

    Now is November 2009, dan seperti biasa nama aku masih terpampang indah di dalam CCRIS.. Then, nak cepatkan story, rupa-rupanya si mangkuk bank ni tak update, sb tu masih ada dlm CCRIS. Hmm..lupa update ke, sengaja tak update ke.. apa ke..aku pun tak tau la. Seolah2 diorang ni mcm happy buat org mcm ni.

    I admit, it was my mistake to overused my credit card then lambat byr…So aku pun dengan penuh keinsafan diri sanggup berpuasa semata2 untuk settle hutang aku ni selama 6 bulan.

    Masalah problemnya sekarang, kenapa bank yang bijak tu keluarkan release letter aku tapi dia tak update skali?

    mungkin kalau aku ni kaya or bapak aku donald trump aku rasa dah lama diorang update system tu. tapi disebabkan aku ni well, d other way round, so…diorang rasa lebih adventure untuk terus menganiaya org mcm aku ni..Bedosa beb, tak baik kita menganiaya org yang dah byr hutang kita..dia dah byr, kita lagi nak buli. bukan ko dapat duit pun..

    So, kesimpulannya, aku tak kisah pun ada ccris ni, tapi kepada bank2 yang kemangkukan sedikit, apa kata korang buat keja korang. so tak perlu aku menyusahkan idup aku ke bank negara untuk settle kan benda2 yang sepatutnya korang dah lama kena settle.

    • Eo said,

      CCRIS ialah sistem semakan kredit oleh Bank Negara. Antara maklumat yang dikumpulkan adalah butir maklumat peribadi anda spt nama, nombor i/c dan alamat, serta butir terperinci akaun kredit anda, seperti jenis kemudahan kredit/pinjaman yang anda ada, had kredit,
      baki belum jelas, pengendalian akaun dan status undang2 jika ada.

      Sebagai contoh:
      Jika anda mempunyai baki tertunggak pinjaman kereta 3 bulan. Ini akan memberi kesan kpd semakan kredit CCRIS anda, dimana jumlah bayaran tertunggak ini akan ‘timbul’ sebagai satu rekod pembayaran yang tidak elok.

      Walaupun anda selesaikan bayaran 3 bulan yang tertunggak itu sekaligus, rekod pengendalian akaun anda akan tetap menunjukkan anda pernah tidak bayar pinjaman kereta untuk 3 bulan. Rekod and semakan hanyalah untuk tempoh 12 bulan yang terakhir sahaja. CCRIS mengambil kira tempoh 12 bulan terakhir daripada bulan ini. Jika rekod dikeluarkan untuk bulan Mac 2010, rekod pembayaran daripada Februari 2009 – Februari 2010 akan dicetak. Sebarang rekod kegagalan dalam tempoh ini akan terpampang dalam rekod dan hanya akan clear selepas 1 tahun.

      Sebenarnya, tujuan CCRIS ialah untuk memberi panduan kepada bank2 berkenaan “track record” pinjaman bagi tempoh 12 bulan terakhir. Sebarang rekod bankrap, walaubagaimanapun, akan tetap kekal dalam rekod kewangan bank sampai bila-bila, samada di bank, CCRIS ataupun CTOS. Amat sukar untuk mengeluarkan rekod tersebut, kerana ini adalah servis rujukan untuk bank, bukan pelanggan.

      Untuk pinjaman seterusnya, rekod bankrap akan terus kekal dalam rekod, tetapi setiap permohonan perlulah disertakan dengan surat pembatalan bankrap untuk rekod permohonan pinjaman.

      Apa yang perlu di lakukan ialah pastikan rekod dalam CTOS menyatakan tentang pembatalan proseding bankrap.

      ps: Sendiri buat pinjaman, sendiri jugaklah yang berani tanggung risikonya. Kalau tak mampu, lebih baik jgn pinjam sebab nanti kalau tertunggak walau satu hari pun dah masuk rekod tak baik

  51. mimi said,

    memnag betul sendiri pinjam sendiri bayar tapi apa kes kalau org yang pakai nama kita…masa nak pinjam nama bukan main bila dapat tak fikir org yg punya nama …ala kalau dah peminjam tu selesaikan hutang dia kira k lah kan delete jea nama kat sistem ctos ke ccris janji bayar habis …mungkin masa tu dia ada masalah tu yg tertunggak .ala lagi pun kalau 3 bulan tak bayar bank apa susah kalau kereta leh tarik kalau rumah lelong jea janji tak lah sekat org punya loan… kesian pada yg nak sangat buat loan biasa org buat loan bukan suka2 mesti ada tujuan… tak kan sampai mati nak sewa rumah tu kan asas,,,

  52. cek loan kereta mohd fariz dah approus

  53. mr. orchid said,

    betul kata cik mimi tu, masalah saya adalah, orng pakai nama saya dan kemudian tak bayar loan keta.. sekarang ini nama dah blacklist. bagaimana orang seperti saya yang teranayia nak buat pinjaman! CTOS dan bank tak akan percaya punyer. tapi salah saya juga tak buat black n white ngan orng yang pinjam nama saya. Anyway, semua adalah takdir yang di tentukan oleh Allah.. tapi jika Allah ingin permudahkan kita tiada siapa yang boleh menghalang..tak kiralah CTOS, CCRIS or bapak CTOS ke…etc. manalah tahu dengan kuasa Allah semua data itu hilang! apa yang perlu bertawakkal. kerana orang yang teranyia.. lain sikit.

  54. K.I.T.T said,

    Ada kerajaan pun tak guna.dah la tiap-tiap tahun minyak naik.tu satu hal.kos seharian meningkat.ini pastu subsidi nak ditariknya.berpuluh tahun hidup ada subsidi baru sekarang ditariknya.giler ke apa? kalau dulu 20 thaun lepas takde subsidi ok la.masa tu pun mmg susah.semmua orang susah.apa yang ada masa tu? sekarang CTOS ni plak jadik jadik batu loncatan.pegang-pegang data orang..kadang-kdang bukan orang tka bayar..orang lambat bayar…tahu tak kat MALAYSIA ni semua bende pakai duit???? dan semua bende ialah CASH! diulangi CASH! nak masuk tandas pun kena bayar.takde tandas FREE!.duit bayar tu dari mana? dari duit bulanan atau gaji kita la.

    kenapa dalam rekod CTOS 90% melayu? mana bangsa lain? malaysia ni satu bangsa je ke? …ni kerana MOSTLY orang melayu makan gaji.jadik cikgu.jadik polis.kakitangan kerajaan.dan bangsa lain ikut sunah nabi iaitu BERNIAGA! 9/10 rezeki datang daripada perniagaan.jadi bila kita jadi kakitangan kerajaan (ikut pangkat) duit kita ada tu statik.dan tetap.pastu ada laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pulak KWSP SOSCO bla bla bla gedebuk gedebak berapa je dapat? tu kasar.yang bersih? pastu kalau gaji tu RM 1000++ takpe.incometax tak kena..kalau yang RM 2.5k lebih? kurang lagi pendapatan kasar.

    pastu realiti hidup didunia ni kena beli KERETA.BELI RUMAH.pastu nanti ada anak…pendidikan anak..makan pakai budak…pakaian budak..sekolah anak…..pastu plak bini..makan pakai bini…kalau bini kerja kena ada kereta (motor tak selamat bagi perempuan) so bila ini berlaku maka kepala jadi pening.semua bende dan urusan CASH.maka apa yang berlaku …maka lahirlah Personal Loan.kredit kad.bla bla bla bla.

    Nak beli kereta…tak boleh beli CASH.(melebehi RM 30k) nanti incometax datang carik.nak check duit mana datang…maka kena beli hutang.bila hutang plak…dengan bank…bank plak 2 x 5 takde pakej.RUles installment dia tu yang version lama ntah zaman bila.cuma Interest Naik turun.pastu plak Kereta tu…bukan Kereta Buatan sendiri.Kereta IMport…since nama dia kereta..dan kereta tu mahal harganya maka adalah INSURAN!!!.(cash jugak!!).pastu kereta ada maintance.1000KM kena service.atau 4 bulan service sekali tu kan pakai CASH! jugak.pastu plak kereta tu katalah accident sparepart KENA BELI CASH JUGAK! tu bukan amount sikit.cecah ribu-ribu.tengok lah salah siapa.INSURAN jangan harap sangat.claim lambat.tu satu hal.Pastu kalau hal tu takde pun yang lain TIMBUL MINYAK! kereta kuat makan MINYAK!.maka perlukan CASH!.ada orang beli kereta pastu simpan dan balut dengan kain dekat rumah?

    tu baru satu barang.belum cerita bende lain.Komputer/laptop/apa bende internet semua.ni duduk kat bandar…turun pasar bwk CASH! RM 100 pun dah macam apa dah.barangnya sikit.tapi belanjanya tinggi.

    umur aku 24 tahun.tapi aku dah `nampak` bende-bende macam ni.Access CASH tu banyak sangat melebihi pendapatan sepatutnya.mana yang CEO atau Pengawai atasan Atau Pemborong tu sedap la.duit ada.habis kita yang baru nak hidup ni? baru nak celik mata? kalau umur awal-awal dah kena CTOS apa cerita? tu kan dikira menutup hak orang lain.bukan semua orang suka pinjam.aku pun tak suka.tapi dah REALITI hidup tu macam tu.KENA CASH!

    aku masih takde nama dalam CTOS tapi aku tak suka Enviroment mcam ni.pasal aku peringkat bawahan.aku pun bukan kaya sangat.makan pun mak bapak tanggung.mak bapak aku pun dah tua.

    Risau aku ckup risau dengan bende-bende macam ni.Tak sangka rupanya hidup kat Dunia ni macam ni rupanya……..baru aku tahu.

  55. K.I.T.T said,

    kerajaan tak nak `settel` yang CTOS tu takpe.biarkan.Pastikan KWSP+INCOMETAX+Insuran+Rumah+kereta+Loan semua ni diadjust.bila dah diadjust cth Insuran kereta dibenarkan utk membayar personal loan atau pun membayar pendidikan…maka takde lah orang kantoi CTOS lagi,.CCRIS pun cantik je.pastu nanti CTOS takde kerja lah.bank pun takde nak suruh kejar mengejar ke apa ke.Income dia datang dari situ..kejar mengejar.

    Cth.KWSP…adakan akaun ke 3.bolehkan akaun ke 3 ni digunakan secara emergency use.max RM 3k katalah.pastu caj la bunga sikit.0.5%.so owner KWSP pun takde la beban sangat.ni takde.lambat bayar CCRIS.ni ok lagi.kena buang kerja tak bebayar bende tu kena blacklist.pastu masuk CTOS.bank@kredit semua rujuk CTOS.

    Yang dah mati tu mmg dah sengsara.kita yang hidup kat atas muka bumi ni pun sengsara jugak!!?

  56. Jacky said,

    Hey guys, do you all ever heard BASISNET before? it is a credit reporting agency to corporate too. i found the website at http://www.basisnet.com.my

  57. lin_manja said,

    hmmm…nk mengadu juga sy nie dr hutang RM 800 dulu dh mencecah ke RM 4000++ mcm x percaya je faedah dah RM 3000++ aduh pening kepala….mmg dulu ada masalah nk byr tp skrg sy yakin mampu byr jumlah RM800 tu tp syrkt L tu kata kalau nk nm dikeluarkan dari senarai ctos kena selesaikan jumlah yg RM 4000++ tu dulu…kan senang kalau kita boleh ON byr hutang tu lepas tu nama pun clear…aduh muda2 dh kena blacklist….x sempat nk wat loan rumah…

  58. bengang said,

    ada kerajaan tapi tak dapat nak bela rakyat…..kesal…kesal. Tak mampu ke kerajaan kita hari ni? Kes CTOS pun tak boleh urus. Dah sebut di Parlimen tapi wakil2 rakyat macam tak tahu tugas utama mereka…mewakili rakyatnya! Boleh pula dicabar oleh bos CTOS. Budak2 sekolahpun geleng2 kepala…kalau guru disiplin beliak bijik mata…semua kecut. Ini …macam main2 jer….tarik lesen CTOS jer. Yang keluarkan lesen kan kerajaan…… jadi…takkan tak tahu nak buat kerja! Rakyat dah bengang! tunggulah pilihan raya…….

  59. shairul said,

    aku nak tanya pendapat kau org lah..skrg ni aku ada masalah loan..aku nak beli keta pki nama wife..nama wife clear nama aku kena ctos..ctos sbb apa aku dh check sbb P1 wimax xbayar..itu je puncanya sampai loan xblh lepas..skrg ni aku xth nak buat apa lagi..hati pun sakit..tolong tolong siapa leh bantu

  60. anoy said,

    boleh x kerajaan mansuhkan CTOS!!!!

  61. zalrina said,

    bagaimana saya boleh check baki pinjaman cimb express saya yg dah hampir 6 tahun x berbayar?dah cuba call bank utk tnya jumlah coz sya nak bayar amount semua tp pihak bank kata x boleh check..nak bli kereta tp x tahu nama aku ni blacklist ke x…dlu pinjaman tggal 1k lbih je..harap kwn2 dpt membantu

  62. anna said,

    menyusahkan je ctos nie…dulu nk beli kreta bank ckp x lulus sebab nama trsenarai dlm ctos,tp xtahu hutang tu kt mna? nk bayar pn xtau kt mna???? tension btul…sekarang saya nk buat pinjaman prumahan pn takot kalau x diluluskan…semuanya sebab CTOS je…..

  63. Rakyat said,

    Buatlah dana untuk ” Pembela ekonomi rakyat”… disebalik nama murni tu.. dana yg dikumpulkan tu … diantaranya.. kita upah hacker untuk padamkan terus dari alam maya. Dan juga disebalik nama murni tu… pastikan join parti yang memerintah.. “parti yang menang”.. untuk berkemampuan membawa kes ini sehingga mahkahmah antarabangsa… Untuk menghapuskan CTOC ni… Percayalah… 95% negara didunia ini tidak akan menyokong CTOS atas apa alasan pun…

    Dan kesedaran kepada semua… jika anda nak tahu golongan yang bersama@mendapat faedah dari CTOS ini tak sapai 3% pun… So, kita di sini lebih dari 90%…Janganlah kita ni jadi terlalu bodoh … sebab .. memang kadang-kadang … cakap, nasihat, komen… dah tak boleh pakai…so kita kenalah guna cara yang “TEPAT”… barang kali guna tangan atau batang kayu atau Pistol, atau bom… (ni bahasa pasar)

    Fikir2kan lah… demi kehidupan kita sekeluarga… kasihankan anak2 kita… ibu bapa kita, orang2 miskin dan teraniaya…

    Tak akan ada orang lain yang akan mengubahnya jika bukan diri kita sendiri…

    Berjuanglah hingga ke akhirnya….

  64. anuar said,

    hutang dah bertahun selesai.tapi nama masih dalam sistem ctoz..

  65. hangsebat said,

    CTOS blh cek sendiri kat office dia. Boleh tau bank mana dan selalunya ada kes mahkamah. Kalau dah settle blh fax suh dioarg updatekan. Boleh daftar online utk semakan dr semasa ke semasa secara online gak status. Kedua, loan tertunggak blh bincang dgn bank atau agency bila ada duit. Pengalaman aku foreign bank paling bagus bg diskaun better kalau dpt deal direct sbb melalui collector walau kurang byk tp dgn bank direct mungkin akan dpt lagi kurang tp kene bawa duit skali dan sblm pegi seeloknya minta surat pelepasan awal2 masa sblm nk pegi..
    Amount kdg2 x sama..cth dlm ctos rekod cakap rm3k tp surat bank bg suh byr 4,5k walau ‘statemen’t cakap dah cecah 19k. Rasa skrg dah ok berbanding sblm2 ni.
    CCRIS tunjuk akaun aktif dan dlm pemerhatian khas serta loan yg sedang diapply. Yg penting settle jer loan dptkan surat dan cek dr semasa ke semasa dah update ke blom. Aku loan > 7 thn x byr tp bila nk buat setttlement bank bg diskaun byk bermakna bg aku ‘janji’ bank dpt duit dia blk.Yg kita nego ialah ‘bunga’ dan charges2 mengarut.
    7 tahun aku berjaya mengelak debt collector tp lepas ada kemampuan baru deal dgn bank nk settlekan..xda pun kene bankrup ke apa..yg penting kene fight utk dptkan byran yg kita mampu..diskusi cara terbaik dan nyatakan masalah kita..moga kita semua bebas dr hutang…

  66. I am genuinely delighted to glance at this weblog posts which includes plenty of useful information, thanks
    for providing such statistics.

  67. kia said,

    saya ada masalah berhutang dgn singer..singer kata saya dah blacklist ctos, tp say cek d ctos xplak blaclist.. try buat loan bsn x lulus krn ckp ada tunggakan di singer.. suruh clearkan dulu tunggakan dan dptkan surat.. singer suh bayar dlm 3k untuk clearkan tnggakan.. ada tak sesiapa yang ada pngalaman mcm saya.. saya takut bli dah bayar 3k d singer, surat tidak dikeluarkan dan rekod saya masih buuk.. bkn apa, gji saya 3300je.. kalau da byar 3k brape yg tgl.. kalau btul surat dikeluarkan x apalah…

  68. Nazri Arshad said,

    CTOS laknat ni patut di tutup ja.. bukan badan kerajaan pon.. dan bank2 pula psai pa kena refer kat CTOS.. peliknya MALAYSIA ni.. kerajaan berperang tangani kes ALONG.. tp aku tgk CTOS ni mcm nk mnggalak kan org pinjam along.. sbb bank semua ikut telunjuk CTOS org blacklist x leh wat personal loan.. so org blacklist ni akan p cari along.. HOI CTOS@Along Malaysia.. ini Tanah Melayu.. jgn buat org melayu susah.dan kerajaan Malaysia.. x kan lex je .. buat la apa patut..apara..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: